Mindent elnyelő tárolók apró konyhákba

1000 forintból

Egy ezreshez adj hozzá egy adag kreativitást, az eredmény pedig néhány praktikus tároló.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az apró konyhák tulajdonosai folyton helyhiánnyal küzdenek. Ha te is hasonló cipőben jársz, nyugtasson meg, hogy a nagyobb konyhákban is elfogy egyszer a hely, a konyha ugyanis a lakás azon helyisége, ahol sosincs elég tér, elég fiók, polc, tároló. Éppen ezért ne keseredj el, inkább használd a kreativitásod, és oldd meg praktikusan a problémát.

Örök kedvenc: bögrék tárolása a felső konyhaszekrény alatt elhelyezett kampókon

Ráadásul mindezért nem is kell vagyonokat kifizetned: akár egy ezres is elég ahhoz, hogy plusz tárolókkal bővítsd a konyhát, ahol otthonra lelhetnek majd az edények, a merőkanalak, a húsvilla, az olló vagy éppen a zöldségek és a gyümölcsök.

Konyhasziget saját kezűleg

A konyhasziget praktikus kiegészítője a konyhának, hiszen tárolásra is alkalmas, de nagy hasznát veheted az élelmiszerek előkészítésénél is. A nagyobb konyhákban a konyhasziget általában stabilan áll a konyha közepén - kis konyhákban érdemes görgős zsúrkocsival helyettesíteni. Ezek persze többe kerülnek ezer forintnál, ha azonban van egy régi, kicsi faasztalkád, magad is összeállíthatod.

Nincs szükség másra, mint négy kerékre a lábak aljára, néhány kampóra, melyeket az asztalka lapjának szélére erősítesz, ha pedig még van egy kis pénzed, polcot is erősíthetsz a négy lába közé: az asztal lapja hasznos munkafelület lesz, míg alatta a polc tároló. A kampókon tárolhatsz edényeket, serpenyőket és lábasokat, de az olyan konyhai eszközöket is, mint a merőkanalak és a fakanalak.

A polcon helyet kaphatnak a zöldségek, gyümölcsök vagy éppen a konzervek, a liszt, a cukor. A szekrényekben ezáltal hely szabadul fel. A saját készítésű konyhaszigetet pedig ide-oda tologathatod, ha nincs szükség rá, elrejtheted a konyha egyik sarkában.

Az asztal lapját vágódeszkaként is használhatod
Erősebb kampókon nagyobb edényt is tarthatsz
Olyan kampókat vásárolj, melyeknek csavaros a végük, ezeket könnyebb felerősíteni az asztalka lapjának szélére. A polcot egyszerűen rögzítheted, ha a lábakba műanyag tiplit csavarsz nagyobb csavarok segítségével. Ezek legyenek egy szintben, és egymás felé nézzenek - az a jó, ha a szemközti csavarokat összekötő képzeletbeli vonalak pontosan középen keresztezik egymást.

Mutatós kosarak sora

A feng shui nem kedveli a felesleges tárgyak begyűjtését, ha azonban szeretsz barkácsolni, érdemes ezt a szabályt néha megszegni. Jó például, ha nem dobod ki a kissé elnyűtt, régi, fonott kosárkákat, amikor plusz tárolóhelyre van szükséged, ezekből ugyanis kitűnő zöldségtartót készíthetsz. Ha nem tartottál meg ilyesmiket, akkor hétvégén keress fel egy bolhapiacot, szinte biztos, hogy fillérekért találsz majd néhányat. A kerek, oldalukon kis fülekkel ellátott fonott tálak ideálisak egy mutatós függő tároló készítéséhez.

Az első kosár két fülére köss szorosan egy-egy hosszabb, erős és vastag spárgát - természetes alapanyagú jobban illik a fonott kosarakhoz, de, ha találsz elég erős, színében a konyhádhoz illő, széles textilszalagot, az is nagyon jó. A kosarad tedd le a padlóra, a spárgákat vagy szalagokat függőlegesen feszítsd ki, majd mindkettőre tegyél jelölést a csomótól 40 centire. Ide kerül a következő kosár.

A kosarak engedik szellőzni a zöldségeket
Nagyobb kosarakhoz erős kampót válassz

A spárgát úgy kösd a második kosár füleire, hogy a csomó a jelölésnél legyen. Két kosár is elég, de három mutat a legjobban - ideális esetben az alsó a legnagyobb, a második kisebb, a harmadik pedig a legkisebb. Hogy ne borulhasson ki oldalra a tárolódból semmi, egy harmadik spárgát fektess ezután a padlóra, és helyezd rá az alsó kosarat úgy, hogy pontosan középen legyen a spárga. Ezután emeld fel kétoldalt a spárgát, és fűzd át a kosár falán. Ezt tedd a többi kosárral is. Így négy irányból tartják majd spárgák a függő tárolót, melyet egy, a mennyezetbe vert kampóra akaszthatsz. Súlyos tárgyakat ne tarts benne, csak akkor, ha a kampó és a kosarak is bírják.

Kampók, dobozok, sarokpolcok

Olyan apró megoldásokkal is rengeteg tárolóhelyet teremthetsz, mint például egy fém- vagy vasrúd felerősítése a felső konyhaszekrény alá, ahol aztán kampók segítségével bögréket, kisebb edényeket, konyhai eszközöket helyezhetsz el. Ezzel értékes helyet szabadítasz fel a konyhaszekrényben. Utóbbi teteje is kitűnő hely, bár sokan megfeledkeznek róla. Már néhány száz forintért vásárolhatsz mutatós, kartonból készült díszdobozokat, melyekben a ritkábban használt eszközöket vagy tartós élelmiszereket tárolhatsz.

Szintén néhány száz forintba kerülnek csupán azok a rácsos fémpolcok, melyeket a sarokban tarthatsz. Ezek a saját lábukon is megállnak, de néhány csavarral fel is függeszthetők. A konyhaszekrény alsó részét például könnyen meghosszabbíthatod egy ilyen polccal, csak csavarozd a végére. Konyhai eszközök, de zöldség és gyümölcs tárolására is alkalmasak, hiszen engedik szellőzni az élelmiszereket.

Ezt is szeretjük