4 dolog miatt is nagyon káros lehet a mikró: te még használod?
Érdemes alaposan ismerni, milyen hátrányai lehetnek mindennapos használatának.
Manapság a modern háztartások jelentős százalékában számít mindennapos konyhai berendezésnek a mikrohullámú sütő, amely az adott anyag különböző molekuláit - többek között a vízmolekulákat - elektromágneses mikrohullámai által forgatja és rezgeti, így hozva létre a súrlódási hőt, aminek végül az ételek felmelegedése köszönhető.
A mikrohullámú sütő használata rendkívül praktikus és egyszerű, emellett nem kevés időt lehet megspórolni segítségével, nem véletlen azonban, hogy alkalmazásával kapcsolatban gyakran említenek meg különféle káros hatásokat is. Bár az elmélet, miszerint daganatos megbetegedésekért is felelőssé tehető, nem bizonyított, a következőket érdemes megfontolni.
Csökkenhet a tápanyagtartalom
Szakértőnk, dr. Csiszár Miklós sebész és életmód-tanácsadó szerint többek közt azért nem célszerű mikrohullámú sütőt használni, mert a mikrohullám megzavarhatja a molekulák természetét, megváltoztathatja például a fehérjék szerkezetét, így csökken az ételek tápanyagtartalma, mindez pedig értéktelen étel létrehozásához vezet.
A tápanyagtartalom csökkenése persze más főzési technikák esetében is érvényes lehet, ezzel kapcsolatban pedig általánosan is elmondható, hogy érdemes feldolgozatlan, friss, nyers táplálékokat, például sok gyümölcsöt, zöldséget fogyasztani.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Kijuthatnak a hullámok?
Dr. Csiszár Miklós lényeges negatívumként említi továbbá, hogy a gyártók a mai napig nem tudják teljes mértékben garantálni, hogy a sütőből kijutó hullámok tökéletesen árnyékolva legyenek, a sütő közelében így azok akár az élő szövetre is hatással lehetnek, nem véletlen, hogy még hívei is közül is sokan tanácsolják azt, hogy célszerű legalább másfél méterre tartózkodni tőle használat közben, és az ajtaján sem szabad benézni.
Gyors kiszáradás és baktériumok
A mikróban melegített ételek nagyon gyorsan kiszáradnak, emellett jellemző az is, hogy nagyobb adag ételeket egyáltalán nem melegít egyenletesen a sütő, ami az olvasztás funkcióra is igaz. Gyakori lehet például, hogy a hús kívülről már akár meg is sült, míg belül még fagyott, így a baktériumok sem egyenlő arányban pusztulnak el különböző részein.
OLVASD EL EZT IS!
- konyha
- mikrohullámú sütő
Miért ne nyisd ki a mikró ajtaját, mielőtt lenulláznád? Tönkreteszed vele a gépet
- konyha
- házimunka