Év végéig hozzád is bekopogtatnak: kell fizetni a vizsgálatért?
Kormánydöntés született róla, kinek kell állnia a gázberendezések ellenőrzését.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mind a szolgáltatónak, mind a fogyasztónak érdeke, hogy az ingatlanokhoz felszerelt gázfogyasztásmérő-órák megfelelően működjenek, és a gázvezetékek biztonságosak legyenek. Emiatt a berendezéseket időről időre biztonsági ellenőrzésnek vonják alá, ám ezért mindezidáig a fogyasztó fizetett.

Most ez változhat, ugyanis idén nyáron született meg az a kormánydöntés, ami meghatározza, a jövőben a szolgáltatónak vagy a fogyasztónak kell-e állnia a gázkészülékek, -vezetékek és -csatlakozók műszaki biztonsági felülvizsgálatának költségeit.

Nem a fogyasztót terhelnék a költségek

A fejlesztési miniszternek a kormánydöntés szerint olyan szabályozást kell alkotnia, mely szerint ezt a vizsgálati költséget nem a fogyasztók, hanem a szolgáltatók állják majd.

A fogyasztók sem maradnak ugyanakkor feladat nélkül, hiszen továbbra is kötelesek bejelenteni a szolgáltató felé, hogy a háztartásban lévő gázkészülék és csatlakozó berendezések mikor lettek beszerelve.

Az új rendszer célja az, hogy a vezetékeket, a csatlakozókat és a fogyasztói berendezéseket határidőn belül, ellenőrizhetően megvizsgálják. Így a fogyasztók biztonságosan vehetnék igénybe a gázelosztók szolgáltatásait.

A döntés, hogy a biztonsági vizsgálat költségeit a szolgáltató állná, részben amiatt született meg, hogy korábban 184 budapesti társasházban, több mint 2500 lakásban megszűnt a szolgáltatás műszaki okok miatt, mert az ott élők nem vizsgáltatták felül a gázvezetékeket.

Más javaslatok is születtek

A kabinet olyan rendelkezés kidolgozására is felhatalmazást adott, miszerint az ellenőrzés során hibásnak ítélt berendezések cseréjére állami támogatás legyen igényelhető.

További felvetés, hogy az ingatlanhoz tartozó mérőórák tulajdoni szerkezetén is változtatnának. Bár jelenleg ezek egy része a szolgáltatóé, másik része pedig a fogyasztóké, a jövőben a fogyasztó dönthetne arról, átadja-e a mérőóráit a szolgáltatónak.

Spórolj a villanyszámlán

Próbálod minél kevesebbre kihozni a havi rezsidet? A villanyszámládból is faraghatsz le valamennyit, a videóból kiderül, hogyan!

Most még a fogyasztó fizet

Annak, hogy a fentieket bevezessék, a földgázellátásról szóló törvény módosítása a feltétele. Minderre várhatóan az országgyűlés őszi ülésszakában fog sor kerülni. A költségek csak ezután fognak a szolgáltatóra hárulni. Akik azonban addigra már elvégeztették, illetve elvégeztetik az ellenőrzést, utólag visszaigényelhetik majd annak díját a szolgáltatótól.

Ezt is szeretjük