Mennyi hitelt vehetsz fel a fizetésedből?
Míg korábban szinte korlátlanul szórták a hiteleket a bankok, ma kétszer is meggondolják, ki kap. Vajon te mennyi hitelt vehetnél fel?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Magyar Nemzeti Bank javaslatai alapján a jövőben tovább szigoríthatják a hitelfelvételt. Az előzetes tervek szerint mindenki csak annyi kölcsönt kapna, amennyit biztosan vissza is tudna fizetni.

Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy például 250 ezer forint nettóból 6-8 millió forintot lehet majd felvenni 10-13%-os THM mellett, 25 évre. Annak érdekében, hogy megelőzzék a mostanihoz hasonló mértékű eladósodást, meghatároznák az önrész minimumát is.

Előnyösebb lesz a forinthitel?

A Magyar Nemzeti Bank által javasolt szabályozás alapvető célja, hogy az emberek és a pénzintézetek az eddiginél felelősségteljesebben bánjanak a hitelekkel. A javaslatcsomag részeként meghatároznák például a törlesztésjövedelem és a hitelfedezetarány-kockázatok mértékét. Nem lehet majd beláthatatlan futamidőre szóló kölcsönt felvenni autóvásárláskor, és tovább szigorítanák a devizahitel felvételének feltételeit is.

Bár elsőre egyik javaslat sem hangzik túl jól, a szabályozási tervezet nagymértékben elősegítheti a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzését. A javaslatokat kidolgozó Magyar Nemzeti Bank szerint azért lenne sürgős a szabályozás mielőbbi bevezetése, mert mostanra mindenki megtapasztalta a veszélyeket, és most van esély arra, hogy az emberek - saját érdekeiket is szem előtt tartva - elfogadják ezeket a szigorú szabályokat.

Lehetetlen lesz majd lakáshoz jutni?

Az egyre keményebb szabályok között azonban találni egy-két kapaszkodót is. Azzal párhuzamosan ugyanis, hogy már most is egyre nehezebben és egyre kevesebben juthatnak devizahitelekhez, egyre több olyan forintalapú jelzáloghitel jelent meg a bankok kínálatában, mely már a devizahitellel is összemérhető, 10-12%-os THM-et kínál. Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitás szakterületének helyettes vezetője szerint, ha az ország sérülékenysége csökken, és a forintkamatok tovább közelednek az eurókamatokhoz, akkor a forinthitelek feltételei még előnyösebbé válhatnak.

Mindennek ellenére sokan attól tartanak, hogy a javaslatcsomag életbe lépése esetén nagy valószínűséggel az eddigieknél is kevesebben lesznek azok, akik hitelért folyamodnának.
- A hitelezési kedv valószínűleg alacsonyabb lesz, mint szabályozás nélkül, azonban nem lehetetleníti el sem a hitelpiacot, sem a hitelhez jutást - mondta Nagy Márton, aki példaként a már most megjelent piaci forinthiteleket és azok kedvező THM-jét említette. Azt is fontos tudni, hogy a Nemzeti Banknak a javaslatok kidolgozásán kívül nincs túl sok beleszólási joga abba, hogy az említett intézkedések megvalósulnak-e, vagy sem, de a lehetséges következményekre érdemes jó előre felkészülni.

Fel kell készülni a kompromisszumokra!

Ha a szabályokat bevezetik, akkor sajnos sokaknak a jelenleginél is lejjebb kell adniuk az igényeikből. A szakember szerint ugyanis figyelembe kell venni, hogy az adósoknál a hitelfelvétel nem egy igen-nem típusú kérdés.

- Azok, akik a szabályozás miatt nem tudnak majd annyi hitelt felvenni, mint amennyit akarnak, valószínűleg nem állnak el a hitelfelvételtől, csupán kevesebb hitelt vesznek majd fel, magasabb önrészt vállalnak, vagy megelégszenek egy kisebb méretű lakással - vélekedett Nagy Márton.

Ezt is szeretjük