Menekültek építették meg a világ legnagyobb naperőművét: az egész tábort ellátja árammal
Fél év alatt épült meg, és 80 ezer főt lát el.

menekulttabor-energia
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hat hónap alatt mintegy negyven napkollektorból álló komplexumot építettek a jordániai határ közelében található Zaatari menekülttáborban. A naperőmű 33 futballpálya méretű, ezzel pedig a világ legnagyobbjának számít.

A Zaatari menekülttábor 2012 óta működik, és fennállása alatt mindvégig az egyik legnagyobb kihívás volt, hogy megoldják az áramellátást a lakók számára. Eddig este hattól kezdődően nyolc órán át volt elérhető a korlátozott áram, a napenergiával viszont ez 14 órára nőtt, ami óriási előrelépést jelent. 

80 ezer főt lát el árammal

A 12,9 megawatt kapacitású napenergia-létesítmény a több mint 80 ezer, főképp szíriai menekült számára biztosít megújuló, tiszta áramot, mely alkalmas arra, hogy a sátrakban és azokon kívül világítsanak, működtessék a háztartási eszközöket, és feltölthessék a kapcsolattartáshoz szükséges telefonokat is.

A munkálatok kimondott céljaként említették továbbá a tanulás feltételeinek megteremtését, valamint az éjszakai biztonság fenntartását is a menekülttábor teljes területén.

Problémák az áramellátással

A The Jordan Times évek óta a táborban élő menekülteket is megkérdezett, akik elismerték, a mindennapokat nagyon megnehezítik az egyes háztartások áramproblémái, illetve a korlátozott hozzáférés, sokszor a telefontöltéshez is segítséget kellett kérni, de a hűtőszekrények és mosógépek tápellátása is korlátozott.

A sátrakban töltött időt ugyancsak elviselhetőbbé teszi a fejlesztés, ami a gyermekek számára is kiemelten fontos, különösen akkor, amikor a perzselő napsütés és a homokviharok közepette nem lehetséges, és nem egészséges a szabad ég alatt tartózkodni.

2015-ben még szomorúbb volt a helyzet

Világszerte nehéz az élet a táborokban, emberi környezetet igazán csak a németországi tábor jelentett. Ráfért a fejlesztés a Zaatari táborra is.

Menekültekkel együtt építették

Az üzem megépítésében menekült felnőttek és diákok a jordániaiakkal együtt dolgoztak, ami nemcsak jövedelemmel, de új készségekkel is ellátta az építkezés résztvevőit. A 15 millió eurós projekt egyébként 25 évre tervez előre, és a német kormány, a Jordán Energiaügyi Minisztérium, valamint az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa jóvoltából jött létre.

A megújuló forrásból származó energia megközelítőleg évi ötmillió eurót takarít meg az áramon, ami ezzel más, a tábor mindennapi életét megkönnyítő intézkedésekre fordítható - mondta el az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának jordániai képviselője, Stefano Severe a The Jordan Times-nak.

A cikk az ajánló után folytatódik

A környezeti hatást tekintve a napkollektorok csökkentik Jordánia függését az importált kőolajtól, és segítségükkel évente több mint 13 ezer tonnával csökken a szén-dioxid-kibocsátás. Ez az irány az ország energiastratégiájával is összhangban van, az összefogás pedig a jordán-német kétoldalú kapcsolatok erősítésének is kedvez - mondta el Birgitta Maria Siefker-Eberle, jordániai német nagykövet.

A megújuló energiaforrások kiaknázása nem egyedülálló, hiszen a jordániai Azrak városában és a kenyai-szomáliai határon fekvő táborban kisebb kapacitással, de szintén napenergiával biztosítják az áramellátást.

Ezt is szeretjük