Megtapadt zsír, barnára színeződött bögrék

A legerősebb házi szerek a ragyogó edényekért

A zsír, a kávé és a tea elszínezheti a műanyagot és a porcelánt.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha minden reggel a kedvenc bögrédből kortyolod el a kávédat, és a jól bevált kis műanyag dobozodban viszed magaddal az ebédedet a munkahelyedre, biztosan te is szembesültél már a kávé, tea vagy éppen paprikás zsír okozta, levakarhatatlan szennyeződésekkel.

Ahelyett, hogy órákig tartó sikálásba kezdenél, hogy megszüntesd az elszíneződést, inkább vess be néhány csodaszert, mely helyetted is elvégzi a piszkos munkát, és rövid idő alatt ismét csillogóvá varázsolja a műanyagot és a porcelánt.

Házi praktikák makacs foltok ellen

Ha akárhogy dörzsölöd is a szivacsot az edény oldalán vagy a bögre alján, úgy tűnik, a folt eggyé vált az anyaggal, akkor próbáld ki az alábbi házi praktikák egyikét!

Zsírfoltos műanyagra

Engedj az edénybe forró vizet, majd méretétől függően szórj bele egy vagy két kanál mosószódát. Hagyd így állni, amíg a víz langyosra nem hűl, majd ismét dörzsöld meg a foltot egy szivaccsal, végül alaposan öblítsd ki az edényt. Az is segíthet, ha legalább 20%-os ecettel átitatsz egy vattapamacsot, és ezzel törlöd át az elszíneződést.

Savasságának és érdességének köszönhetően a kávézacc is jó szolgálatot tehet, ha szeretnéd megtisztítani az elszíneződött műanyag edényt.

Oldd fel annyi vízzel, hogy sűrű, kenhető masszát kapj, majd finoman dörzsöld be vele a foltot, és várj körülbelül tíz percet, amíg a savak feloldják a zsírt. Ezután bő vízzel öblítsd ki az edényt.

A kávézacc egyébként akkor is segít, ha a doboz átvette a benne tárolt étel szagát: éjszakára töltsd meg vele a dobozt, reggel pedig öblítsd ki.

Elszíneződött porcelán

Míg a műanyag megtisztításában segíthet, addig a porcelán- és kerámiabögrék alját csúnyán elszínezheti a reggeli kávé vagy éppen a tea. Ha a sárgás-barnás pacákat próbálod eltüntetni, mártsd a törölgetőruha egyik sarkát meleg vízbe, majd egy kevés sóba, és ezzel dörzsöld át az elszíneződött területet. A finom súrolószer eltávolítja a szennyeződést, csakúgy, mint a nedves mosogatószivacsra szórt szódabikarbóna.

Az elszíneződéseket feloldhatod citromlével is. Reggel, miután elöblítetted a bögrédet, tölts az aljába annyit, hogy elfedje az elszíneződött területet, majd indulj munkába. Este öntsd ki a természetes fehérítőszert a bögréből, majd öblítsd el a szokásos módon, enyhe mosogatószeres vízzel. A porcelán ismét fehér lesz.

Vesd be a nehéztüzérséget!

Ha a természetes tisztítószerek sem segítettek, akkor itt az ideje, hogy bevesd a bolti csodaszereket - arra azonban mindig ügyelj, hogy ezek használata után alaposan elöblítsd az edényeket és a bögréket, nehogy valamilyen visszamaradt anyag az ételedbe vagy italodba kerüljön.

A legjobb, ha a nagytakarításhoz összegyűjtöd az elszíneződött konyhai eszközöket. Ha felsorakoztattad őket a konyhapultra, oldj fel egy liter langyos vízben körülbelül két evőkanálnyi fehérítős mosószert, majd töltsd meg vele a bögréket és edényeket. Hagyd őket ázni körülbelül két órán keresztül, majd öntsd ki a mosószeres vizet. A fórumozók közül sokan esküsznek a flóraszeptes vízre is, amit ugyanilyen módon alkalmazhatsz.

Régi, de jól bevált módszer, ha zsíros foltokról van szó, az ultradermes súrolás: a tisztítószer képes eltávolítani az olajos szennyeződéseket a legkülönfélébb anyagokról is. Ne dörzsöld azonban túl erősen, mert megsértheted a műanyag felületét, a karcolásokban pedig később sokkal több szennyeződés fog lerakódni.

Ezt is szeretjük