Mégsem segít az állam? Cinikus megoldás a bedőlt lakáshiteleseknek
Egy friss elemzés szerint az Eszközkezelő nem jelent valódi megoldást.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kormány javaslatot nyújtott be a Nemzetközi Eszközkezelő Társaság létrehozására, mely a bedőlt lakáshiteleseken igyekszik majd segíteni oly módon, hogy egykori saját lakásaikat visszabérelhetik az államtól. Egy friss elemzés szerint azonban ez a bajbajutottaknak csak szerény töredékén fog segíteni.

A Policy Agenda Eszközkezelőről szóló elemzésében arra világít rá, hogy a kormány által javasolt megoldás és a társaság a fizetésképtelenné vált lakáshitelesek hány százalékának ad valójában utolsó esélyt arra, hogy, ha nem is a szó szoros értelmében, de megtarthassák lakásaikat - legalábbis azokban élhessenek tovább.

Szigorú feltételrendszer

A benyújtott javaslat igen szűken határozza meg azon bedőlt hitelesek körét, akik jogosultak lesznek az ingatlanok bérlésére, illetve akik esetében az állam felkínálja a megvásárlás lehetőségét. Alapvető felvétel, hogy az adós szociálisan rászorult legyen, legalább két gyermeket neveljen háztartásában, emellett azt is meghatároznák, mekkora lehet a felvett hitel maximális összege.

Szociálisan rászorulónak továbbá az számít, aki esetében az egy háztartásban élők egy főre jutó jövedelme nem haladja meg a 25 650 forintot, illetve teljesülnie kell még egy feltételnek: az ellátást kérelmezőnek munkanélkülinek kell lennie - kivételt jelent a közfoglalkoztatás és az egyszerűsített foglalkoztatás.

Alig kétezer adóson segíthet

A Policy Agenda szerint a rendszer keretei jók lennének, és valóban segítséget nyújthatnának, azonban úgy vélik, az állam olyan javaslatot kívánt létrehozni, mely a bankok érdekeit a legcsekélyebb mértékben sérti, ugyanakkor a költségvetést sem terheli meg túlzottan, hiszen igen szűk lesz azok köre, akik mindezt igénybe tudják venni.

Azok közül ugyanis, akik ilyen rossz anyagi körülmények között élnek, nincsenek többségben azok, akik egykor jelzáloghitelt tudtak felvenni. A helyzetet nehezíti továbbá, hogy az ingatlan állam általi megvásárlásához a banknak is hozzá kell járulnia, amit csak akkor fog megtenni, ha így jobb árat kap az ingatlanért, mint egy végrehajtás során.

Az elemzés szerint a Nemzeti Eszközkezelő Társaság mindössze 1500-2000 háztartáson tud ezen feltételek alapján segíteni, mely a bajbajutottak mintegy 2,5-3%-át jelenti csak, és ők sem biztos, hogy ki tudják majd fizetni a bérleti díjat. A Policy Agenda mindemellett a megoldás meglehetősen cinikus részének tartja, hogy két évig lehet visszavásárolni az államtól az ingatlant, mellyel kapcsolatban szintén nem valószínű, hogy a felvázolt helyzetben valaki ennyi idő alatt ilyen nagy összeghez jusson. Ha neked is bedőlt a lakáshiteled, ismerj meg három helyet, ahol segítenek!

A cikk adatainak forrása: a Policy Agenda elemzése.

Szerinted segít majd az Eszközkezelő?

Ezt is szeretjük