A leggyönyörűbb virágzó cserepes növények

Íme, három csodaszép szobanövény, mely márciustól virágba borul, és akár hetekig díszíti majd színeivel a lakásodat.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tavasz beköszöntével valószínűleg már te is alig várod, hogy egyre több időt tölthess a szabadban. De addig is, míg nem köszönt rád az igazi jó idő, figyelmedbe ajánlunk három virágos szobanövényt, mely belopja a tavaszt a négy fal közé.

Cymbidium – Csónakorchidea

Ennek a napjainkban rendkívül népszerű orchideanemzetségnek több mint hetven tagja ismert. A vágott orchideák közül a Cymbidiumok a legkedveltebbek, mert a levágott virágszál hosszú ideig eláll. Emellett azonban cserepes növényként is igen sokan tartják otthonukban a gyönyörű növényt.

A virág szára elérheti akár a 150-200 centimétert is, melyen szerencsés esetben nem csak egy, hanem akár tucatnyi virág fejlődik – ezek a fehértől kezdve a sárgán át egészen a liláig szinte bármilyen színűek lehetnek.

Így tarthatod

Mivel az orchideák trópusi növények, kedvelik a párás levegőt, bár a Cymbidiumoknak elegendő a 60-70%-os páratartalom is. Nyáron tarthatod a szabadban is, de ügyelj rá, hogy közvetlen napfény ne érje – legideálisabb számára az udvar vagy az erkély egyik levegős, árnyékos csücske. A téli időszakban leginkább 14-17 °C-on érzi jól magát. A tavasz beköszöntével növekszik az orchidea vízigénye, egészen addig, míg meg nem jelennek az első virágbimbók. Túlöntöznöd azonban nem szabad, a virágzás beindulását követően pedig vigyázz arra, hogy 18 °C-nál magasabb hőmérséklet ne érje.

Clivia miniata – Klívia

A Dél-Afrikából származó egyszikű, évelő növény sárgásfehér, narancssárga vagy vörös virágokkal dicsekedhet. Sötétzöld, kard alakú levelei két oldalra széthajlanak, a levelek erezete pedig párhuzamosan fut.

Tölcsér alakú virágai álernyős formában helyezkednek el, és rendszerint koratavasztól nyárig nyílnak. Ha elvirágzott a növény, távolítsd el a szirmokat, a virágszárat pedig hagyd elszáradni.

Így tarthatod

Kedveli a viszonylag laza – tőzeges – tápanyagban gazdag talajt. A száraz levegőt jól viseli, valamint kedveli a félárnyékot is – direkt napfénynek ne tedd ki. Ha a levélszélek barnulni kezdenek, majd elszáradnak, az a túl sok napfény következménye. Tavasszal a legjobb, ha keleti vagy nyugati ablakba teszed, és tartsd szem előtt, hogy nemigen kedveli a helyváltoztatást. Minimum 10 °C-ra van szüksége, a túl nagy meleget pedig nem bírja – ilyenkor ritkábban virágzik.

Rhipsalidopsis gaertneri – Húsvéti kaktusz

A koratavasszal virágba boruló gyönyörű kaktusz csodás dísze lehet bármelyik lakásnak. Harang alakú virágai rendszerint vörös, lila vagy fehér színűek, és öt-hat hétig is megmaradnak. Annak ellenére, hogy a leveles kaktuszok közé tartozik, valójában nincsenek levelei, csak zöld hajtásai. Ezek a hajtások kezdetben felfelé nőnek, majd idővel csüngeni kezdenek.

Így tarthatod

Bár a közvetlen napsütést nem szereti, ügyelj arra, hogy jól megvilágított helyre kerüljön. Kedveli a 13-21 °C közötti hőmérsékletet, nyugalmi időszakban azonban a 10-15 °C is elegendő számára. Az első rügyek megjelenésétől kezdve bőséges öntözést igényel.

Arra azonban ügyelj, hogy két öntözés között legyen ideje kiszáradni a talajnak. Mivel kedveli a magas páratartalmat, permetezd viszonylag gyakran. Nyáron kiteheted az udvarra – de ne érje közvetlen napfény. A legideálisabb számára ilyenkor, ha nedves kavicsrétegre helyezed.

Ezt is szeretjük