Gyanúsan magas a villanyszámlád? 3 furcsa ok a háttérben

Az irreálisan magas villanyszámla hátterében sok minden állhat. Íme, három furcsaság!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Néhány hónap alatt még egy kezdő háziasszony is kitapasztalja, hogy körülbelül mennyi áramot fogyaszt, és azért mennyit fizet majd.

Ezért, ha a csekken szereplő végösszeg túlzott mértékű, az gyanakvásra adhat okot. Nézd meg, mi minden állhat a háttérben!

Meghibásodott óra

A villanyóra sajnos nem örök életű, így előfordulhat, hogy meghibásodik, elromlik, ami miatt a fogyasztásod is jócskán megnövekedhet. Sajnos ezt magad leellenőrizni nem tudod - nem is szabad -, ilyenkor értesíteni kell a szolgáltatót, aki leszereli a hibás készüléket, és újat tesz fel helyette.

Bizonyos esetekben, ha a plombán sérülés bármiféle nyoma látható, felmerülhet a gyanú, hogy az órát machinálták. Ilyenkor a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatallal is bevizsgáltatják a szerkezetet, akik - ha bebizonyosodik, hogy valaki hozzányúlt - óriási pénzbüntetést szabhatnak ki rád. Ezért nem szabad önállóan megvizsgálni a készüléket, hagyd csak a szakemberre.

Zárlatos készülék

Hacsak nem szikrázik, illetve áll le, sokszor fel sem tűnik, hogy egy háztartási gép zárlatos lett. Ez sokkal több áramot vehet fel, mint a jól működő szerkezetek, ami miatt szintén kiugróan magas lehet a villanyszámlád.

Lehet ez a villanybojler, a mosógép vagy a hűtőszekrény is, de akár egy vízforraló vagy egy mikrohullámú is okozhatja a bajt, ha gyakran használod.
Ha azt gyanítod, hogy valamelyik használati tárgy zárlatos lett, azt sajnos csak úgy tudod leellenőrizni, ha az egész lakásban lekapcsolod az áramot, és egyesével próbálkozol: amelyik túlpörgeti az órát, az minden bizonnyal meghibásodott, és javításra vagy cserére szorul.

Lopják az áramot

Bár elég szélsőséges eset, olykor előfordul, hogy valaki a másik kontójára akar spórolni, ezért lopja az áramot. Hangsúlyozzuk, hogy ez azért ritka, de nem szabad megfeledkezni róla. Mielőtt azonban felesleges gyanúsítgatásba kezdenél, ellenőrizd le, hogy valóban idegen kéz-e az oka a magas villanyszámlának.

Illegális spórolás

Az alacsony rezsi érdekében nem érdemes illegális trükköket bevetni, mert komolyan megütheted a bokádat!

Áramtalanítsd az egész lakást, húzd ki az összes készüléket, kapcsold le a villanyokat, semmi ne legyen áram alatt. Nem elég, ha csak készenlétbe helyezed őket, minden elektromosságot iktass ki az otthonodban. Várj 15-20 percet, majd fogj egy zseblámpát, nyisd ki a mérőóra szekrényét, és, ha azt látod, hogy még mindig pörög, akkor gyanakodhatsz.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ilyenkor érdemes bejelenteni az áramszolgáltatónak, hogy mit feltételezel, ők ugyanis pillanatok alatt ki tudják deríteni, ha valóban így van. Sajnos, ha be is bizonyosodik a bűnösség, az áramszolgáltató nem köteles visszafizetni neked az úgymond túlfizetésedet.

Ezt is szeretjük