Félmilliót spórolhatsz! Évente!
Lízingelj!
Miért érdemes hitel helyett lízingelni? Mert kiváltható vele az önerő. De azt tudtad, hogy akár több százezer forintot is megspórolhatsz vele?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ingatlanok lízingelésének fő előnyeként eddig csupán az önrész nélküli vásárlás lehetőségét emlegették. Pénzügyi szakemberek, adótanácsadók véleménye szerint azonban ez a finanszírozási forma akár adócsökkentési kiskaput is kínál.

Nem lehet korán elkezdeni

A lakáslízing konstrukciót eddig az akut tőkehiányban szenvedő magánszemélyek preferálták. Ám manapság futótűzként terjed a mikro- és kisvállalkozások háza táján is ez a fajta ingatlanszerzési stratégia.

A vállalkozások fejlődésének jelentős mérföldköve, amikor megfelelő irodát, telephelyet alakítanak ki maguknak, hogy onnan vezényeljék, irányítsák üzleti ügyeik alakulását.
Ezen cégeknek a méretéből is adódik, hogy gyakran használnak lakásokat irodának. Mivel jelentős tőkeerővel még nem rendelkeznek, azonban a havi pénzáramuk viszonylag magas, az egyik legkedvezőbb finanszírozási forma számukra a lakáslízing.

Minden Áron három éve indította be ingatlankereskedő kisvállalkozását. Kezdetben mezítlábas kupecként, kávéházakban, belvárosi bárokban fogadta az ügyfeleit, de hamar kinőtte a Szundi névre keresztelt bel-budai, kétes hírű vendéglátó-ipari egységet. Üzleti forgalma, szépen emelkedő ügyfélköre és fényesedő jóhíre szükségessé tette, hogy saját irodát szerezzen be magának, ahol kényelmes fotelből, diófa íróasztal mögött kínálhatja meg partnereit egy finom kávéval. Kisebb forgótőkével már rendelkezett, de annyit még nem sikerült elraktároznia, hogy irodavásárlásban gondolkozhasson.

Bérlés helyett

A piacot, a budapesti ingatlanárakat - mert maga is ebben a szegmensben dolgozik - igen behatóan ismeri, ezért pontosan tudta: az elfogadható helyen lévő, megfelelő lakás minimum 10 millió forintos kiadás. Ennyije nem volt, ezért bérleményben kezdett el gondolkodni. Igen ám, de egy frekventált kerületben lévő, minimum kétszobás – nem panel – lakás is belekerül 50-70 ezer forintba, erre jön még a rezsi, és pillanatok alatt ott van az ember a százezres érvágás közvetlen közelében. Ezt is sokallta Áron, ráadásul tudta: ennyiért csak magánszemélytől lehet lakást bérelni, szerződés és számla nélkül. Akkor pedig a kifizetett havi bérleti díj nyomtalanul úszik el, költségként nem lehet elszámolni.

A lízing megtérül

A lakáslízing hosszútávon nagyon kedvezően megtérülő befektetési forma – világosította fel Áront adótanácsadó ismerőse, Dr. Kmetti Kálmán. Ez a formula éppen neked való – folytatta a jól felkészült szakértő, aki elmondta, hogy ez több szempontból is előnyös lehet.

Először is: a lízingdíj - ami egy 10 milliós lakás esetén nem sokkal több, mint egy szokványos bérleti díj, megközelítőleg 100 ezer forint - nem veszik el, hanem olyan, mintha egy takarékbetétkönyvbe rakná az ember.
A lízingszerződés lejártával pedig a lízingbe vevő eldöntheti, hogy a lakást irodaként használja továbbra is, vagy hozzátartozóinak teremt lakhatási lehetőséget, esetleg eladja azt. Ez különösen megtetszett Áronnak, aki kifejezetten hosszútávon gondolt a cégére és a kishúgára, akinek 10-12 év múlva kifejezetten szüksége lesz egy tehermentes lakásra.

Leírható az adóból

A mikro- és kisvállalkozások ráadásul a lízingszerződéssel járó összes költséget elszámolhatják – folytatta a felvilágosítást az adótanácsadó. A szerződések megkötésekor előfordulnak egyszeri díjak: az értékbecslés díja, a közjegyzői díj, a folyósítási díj, a szerződéskötési díj, az illeték, illetve a helyszíni szemle díja teljes egészében leírható az adóalapból. Ezek összege - egy 10 millió forintos lakás esetén - megközelíti a félmillió forintot.

Ráadásul ameddig a lízingszerződés tart, olyan havi, rendszeresen elszámolható költségek jelentkeznek, mint a kamat és a kezelési költségek, valamint a lízingtárgy amortizációja, azaz a lakás értékcsökkenési leírása.

E költségek elszámolása folyamatosan csökkenti a cégek adóalapját, amivel jelentősen csökken a lízing összköltsége, és ezáltal javul a cég eredményessége. Egyszóval: megéri.

Ezt is szeretjük