A 4 legjobb lefolyótisztító
Szerintünk
Ahány otthon, annyi próbálkozás a duguláselhárításra. Ha azonban próbálkozások helyett tiszta lefolyóra vágysz, eláruljuk, mit használj!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Még az újépítésű vagy frissen felújított otthonokban is előfordul, hogy eldugul a lefolyó, nem is beszélve a régi társasházak lakásairól, amelyekben ősrégi, dugulásra igencsak hajlamos csövekkel kell megküzdeniük a lakóknak.

Van, aki szűrővel próbálja megóvni a lefolyókat, míg más csak a folytonos dugulással küszködik. Hogy mi a legjobb megoldás az eldugult csövekhez, nem tudjuk, azt viszont igen, hogy számunkra mi vált be!

Lehetőleg természetesen

Ági kedvence: pumpával, ecettel, szódabikarbónával

Nem szeretek erős vegyszereket használni a háztartásban, főleg akkor nem, ha az kikerül a lakásból - lefolyótisztító esetén egyenesen a csatornarendszerbe. Sajnos, így is sok káros anyag kerül a természetes vizekbe, nem akarom én is terhelni őket. Ezért inkább a természetesebb megoldásra szavazok: először is ügyelek arra, hogy hajszál, ételmaradék ne kerüljön a lefolyóba.

Ha ennek ellenére eldugulna a lefolyó, akkor elsőként WC-pumpával próbálkozok - kettőt tartok otthon, egyet a konyhához és a fürdőhöz, egyet pedig a WC-hez.
Ha a pumpa nem segít, akkor ecetet keverek össze szódabikarbónával, és azt öntöm a lefolyóba. Bár nem a leggyorsabb megoldás, megnyugtató, hogy nem mérgeztem a környezetet.

A megelőzésen a hangsúly

Juli kedvence: Cillit Bang lefolyótisztító

Be kell vallanom, nem volt még problémám a lefolyókkal. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy hanyagolom őket! A hangsúly azonban nálam a megelőzésen van: a biztonság kedvéért félévente Cillit Bang lefolyótisztítóval kezelem a vizesblokkokat a lakásban. A tisztítószerrel az előírt mennyiségben este teletöltöm a lefolyókat, másnap reggel pedig vizet eresztek rá. Igazán nem nagy munka, főként úgy, hogy mindezzel tulajdonképpen megelőzöm a bajt.

Egy kupakkal a dugulás ellen

Lilla kedvence: Chemität lefolyótisztító

Ha máshol nem is, a fürdőszobámban gyakorta szükség van dugulás-elhárításra, mivel elég hosszú a hajam, és a hajmosás vagy a fésülködés során akarva-akaratlan is jópár hajszál kerül a csap vagy a zuhanyzó lefolyójába, idővel kellemetlen problémákat okozva. A lefolyók tisztítására egy hagyományos és igen erőteljes terméket használok, mégpedig a Chemität Lefolyócső-tisztító granulátumot, melyből egy kupaknyit kell beleszórni a lefolyóba, majd hideg vízzel feloldani. Pillanatok alatt feloldja a dugulás okát, a műveletet elég csupán egyszer elvégezni, és rossz szagok sem maradnak utána. Ráadásul nagyon sokáig, akár több évig is kitart egy flakon tisztítószer.

Gyorsan és hatékonyan

Pálma kedvence: Domestos lefolyótisztító

Alapvetően nem vagyok híve a Domestos-termékeknek, a lefolyók tisztításánál azonban csak a Domestos vált be. A társasház, amelyben lakom, viszonylag régi, és bár a lakásom néhány éve lett felújítva, a csövek inkább a ház életkorát tükrözik. Így gyakran kell szembesülnöm eldugult lefolyókkal, ám amióta kipróbáltam a Domestos 15 perces lefolyó-tisztítóját, mindez már nem okoz fejfájást.

Dugulás esetén a lefolyót lehetőség szerint kitisztítom, majd beleöntöm a flakon felét - elvileg az egészet kellene, de tapasztalataim szerint ennyi is elég. Ezután csupán 15-20 percet kell várni, és a dugulásnak annyi.

Ezt is szeretjük