Az 5 leghatékonyabb szer dugulás ellen
Szerintünk
Akár a WC dugul el rendszeresen, akár a lefolyók tömődnek el, a következő szereket bármilyen esetben bevetheted.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az új építésű lakásokban, ahol még jó állapotban vannak a csövek, talán kevésbé keserítik meg a tulajdonosok életét a rendszeresen eltömődő lefolyók, mint azokban az otthonokban, ahol több tíz éves csövek futnak.

A papír, egy véletlenül a lefolyóba került tárgy, a túl sok sampon és tusfürdő azonban egy idő után a legjobb állapotban lévő lefolyócsöveket is átjárhatatlanná teszi, legyen szó akár új, akár régi lakásról.

Ha azt látod, hogy a víz csak lassan csordogál le, még megmentheted a lefolyót néhány filléres praktikával, ha azonban teljesen eldugult, tanácsos erélyesebben fellépned.

4 bevált praktika, ha még menthető a helyzet

Ha még átjárható a lefolyó, fogj egy nagy tölcsért, dugd bele minél mélyebben, majd önts a tölcsérbe fél pohár bóraxot, arra pedig lassan két pohár forrásban lévő vizet. A keveréket hagyd hatni legalább 15 percen át, majd öblítsd le. Ezt a módszert a WC esetében is bevetheted. Ha bórax nincs a kezed ügyében, sóval is helyettesítheted, ez esetben azonban víz helyett forró ecetet önts utána.

Sóval és marónátronnal, más néven lúgkővel is próbálkozhatsz, ha még nem dugult el teljesen a cső, de az első két módszer nem vezetett eredményre. Mindkettőből 150 grammra van szükség. Ezeket szórd a lefolyóba, önts rá vizet, majd néhány perc után megint öblítsd le vízzel.

 

Ha úgy véled, hogy a konyhában a zsír miatt nem folyik le a víz a mosogatóban, akkor keverj össze fél pohár szódabikarbónát fél pohár sóval, ezt engedd a lefolyóba, végül öblítsd le egy pohár forrásban lévő vízzel. Ha mindez nem segít, vagy a lefolyó véglegesen eldugult, próbáld ki a következő öt szert, ami nekünk már nemegyszer segített.

Melinda kedvence: Búvár lefolyótisztító granulátum

Sokat próbálkoztam folyékony lefolyótisztítókkal, de úgy találtam, hogy amilyen drágák, éppen annyira hatástalanok. Így a színes és esztétikus külső és jól csengő márkanév helyett kipróbáltam a szerényen csak Búvár névre hallgató lefolyótisztítót. Bár a granulátum nem tartozik a könnyen alkalmazható, háziasszonybarát kategóriába, és gumikesztyű nélkül szigorúan tilos bevetni, még az igazán makacs helyzetekben is sikerrel alkalmaztam. Használat közben erőteljesen szúrós szagot áraszt, és mérgező, így csak nyitott ablakok mellett szabad a lefolyóba önteni, gyerekektől pedig szigorúan el kell zárni. Ez a lefolyótisztító azonban nemcsak hatásos, de az ára is kedvező: a 250 grammos kiszerelés mindössze 230 forintba kerül.


Juli kedvence: Tiret folyékony lefolyótisztító

Legyen szó teljes dugulásról, netán csak arról, hogy lassabban folyik le a víz, minden esetben a Tiret híve vagyok. Alapvetően fokozottan ügyelek arra, hogy lehetőleg hajszálak és egyéb nagyobb szennyeződések - ruhákból szöszök, virágcserépből virágföld - ne menjenek le a lefolyóba, de a dugulást sokszor még így sem kerülhetem el. Ha végleg átjárhatatlanná válik a lefolyó, a Tiretből az előírt mennyiséget beleöntöm a csőbe, hagyom egy teljes éjszakán át hatni, majd ráadásként a háztartásokban csőgörény néven ismeretes eszközzel is rásegítek. Ezek után hosszú hónapokig nincs gondom a dugulással.


Ági kedvence: tub.o.flo lefolyótisztító granulátum

Ha a lefolyó nem hord rendesen, akkor legelőször a pumpához fordulok, hátha a vákuum segít rajta. Ha nem, akkor a hideg vízzel is használható tub.o.flo lefolyótisztító granulátumot használom. Egy adagos kiszerelésben is kapható, ami nagyon praktikus, hiszen nincs rá gyakran szükségem. Egyszerűen a lefolyóba kell önteni a kis bogyókat, egy kevés hideg vizet ereszteni rá, majd várni a hatást. A csomagoláson jelzett hatóidő letelte után meg kell engedni a csapot, és folyatni a vizet néhány percig, és kész is. A használata után azért nem árt egy alapos szellőztetés.


Pálma kedvence: Mr Muscle lefolyótisztító

Az utóbbi időben szerencsére nem volt dolgom különösebben a lefolyókkal, ez azonban talán annak köszönhető, hogy a legutóbb a Mr Muscle lefolyótisztítójával takarítottam ki alaposan a csöveket.
A lakásom régi építésű házban található, ahol a rendszeres takarítás ellenére is hajlamosak a csövek átjárhatatlanná válni, ráadásul a kellemetlen szagok is gyakori velejárói a dugulásnak. Több szerrel is próbálkoztam már több-kevesebb sikerrel, jelenleg azonban a Mr Muscle termékével vagyok a legelégedettebb. Egyszerűen bele kell önteni egy jó adagot a lefolyóba, hagyni egy órán át hatni, majd egyszerűen hideg vízzel leöblíteni. Mivel erős vegyszer, érdemes a használata közben és után alaposan kiszellőztetni, de praktikus flakonos kiszerelésének köszönhetően nincs szükség hozzá gumikesztyűre.


Lilla kedvence: Chemität lefolyótisztító granulátum

Mivel hosszú a hajam, két-három havonta általában szükség van a fürdőszobai dugulás-elhárításra, amihez már hosszú ideje a Chemität lefolyócső-tisztító granulátumot használom. Nagyon erős szer: elég néhány szemet a lefolyóba adagolni, és pillanatok alatt feloldja a dugulás okát, anélkül, hogy bármiféle szennyeződés vagy rossz szag maradna utána. Egy flakon akár évekig is kitart, és nem is terheli meg túlságosan a pénztárcát.

A fürdőszobán kívül máshol szerencsére nem kell a dugulással számolnom.

Ezt is szeretjük