Hatalmas tévhit: tilos ezt tenni az olajos serpenyőbe! El sem hiszed, mennyire veszélyes
Erre nagyon figyelj, ha főzöl!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A konyhai balesetek jelentős része a figyelmetlenségnek, elsősorban pedig a kapkodásnak köszönhető, mely utóbbi különösen jellemző lehet a karácsony előtti sürgés-forgásra.

Ha nem szeretnéd megégetni magad, rosszabb esetben pedig tüzet okozni a konyhában, semmiképpen se hagyj őrizetlenül semmit a tűzhelyen, különös tekintettel az olajra és más zsiradékokra, ezek ugyanis nagyon könnyen meggyulladhatnak. Mindemellett azonban nem árt tudni azt sem, mit tehetsz, illetve mit nem, ha már megtörtént a baj.

Semmiképpen se így oltsd a lángoló serpenyőt!

Ha lángra kapott az edényben vagy a serpenyőben a zsiradék, nagyon fontos, hogy semmiképpen se próbáld meg vízzel eloltani, ugyanis a víz hatására csak kifröccsen a zsiradék, ami amellett, hogy égési sérüléseket is okozhat, a tüzet tovább is terjesztheti.

Ugyanebből az okból nem célszerű például a mosogatás után még vízcseppekkel borított serpenyőbe olajat tenni, majd melegíteni, mint ahogy a felolvasztás után még nedves élelmiszereket is érdemes áttörölgetni, lecsöpögtetni.

Akkor mégis mit tehetsz?

A serpenyőre tűz esetén célszerű minél gyorsabban fedőt tenni - lehetőleg ne üvegből készültet -, valamint elzárni a tűzhelyet. Ha nincs fedő a közelben, hatásos lehet a vizes konyharuhával való leterítés - de ne áztasd el annyira, hogy a víz belecsöpögjön az olajba -, emellett például a szódabikarbóna is segíthet, nem véletlen, hogy a poroltó készülékek alapanyagai között is szerepel.

Persze a módszer csak akkor működik, ha egy jó maroknyi mennyiséget bele tudsz szórni a serpenyőbe, illetve annyit, hogy a tűz elaludjon. Ha szeretnél többet tudni arról, mi a teendőd még hasonló konyhai balesetek vagy épp elektromos tüzek esetén, kattints ide, és olvasd el korábbi cikkünket!

Ezt is szeretjük