A leggyakoribb lakáshitelt kizáró okok
Ha azt gondoltad, hogy a hitelhez elég a magas jövedelem és némi önerő, akkor tévedtél. A dolog ugyanis sokkal bonyolultabb...

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hiteligénylés nem könnyű dolog, még akkor sem, ha az ember rendelkezik mindazzal az önerővel, munkaviszonnyal és jövedelemmel, amelyekhez a bankok a különböző kölcsönök folyósítását kötik.

Ám mindezek ellenére is számos olyan részletre derülhet fény, amely végül mégiscsak meghiúsítja a hitel kézhezvételét. Hogy melyek lehetnek ezek, és milyen buktatókra számíthatsz a kölcsönök kapcsán? Kezdjük mindjárt az elején!

Az a bizonyos hitelígérvény

Elsőként jó, ha szem előtt tartod, hogy hitelből történő lakásvásárlás esetén több érdek ütközik össze egyszerre: az eladó azt szeretné, hogy csak a teljes vételár kifizetése után kelljen lemondania tulajdonjogáról, a vevő bankja viszont addig nem akar fizetni, míg jelzálogjogát biztosítottnak nem látja azáltal, hogy a vevő az ingatlan tulajdonosa.
Erre a problémára kínál megoldást a hitelígérvény: a bank kötelezi magát, hogy kifizeti a vételárat az eladónak, az eladó viszont addig nem férhet hozzá a legnagyobb, utolsó vételár-részlethez, míg le nem mond tulajdonjogáról.

Az egyes bankok gyakorlata részleteikben ugyan eltérhet egymástól – például hitelígérvény helyett csak hitelszerződést állítanak ki, vagy a vételárat egy ügyvédnél helyezik letétbe –, de az alapkoncepció ugyanaz.

Nem elég a magas jövedelem

A hitelígérvény kiállításához a bankok a bevételeidet és a kiadásaidat egyaránt ellenőrzik. Szintén általános gyakorlat, hogy a kölcsön felvételéhez önerőként legalább a vételár felét kell előteremteni, és legalább három hónapos munkaviszonnyal, valamint legalább minimálbéres kereslettel kell rendelkezni. A hitelfelvevőnek ezenkívül nagykorú, cselekvőképes személynek kell lennie, és a hitelügylet legalább egyik adósának devizabelföldi magánszemélynek kell lennie.
Jellemző kritérium az is, hogy az adott banknál már működő folyószámlád legyen, és azon minimum egy-két állandó átutalási vagy csoportos beszedési megbízás fusson. Nagyon fontos továbbá a fedezetként felajánlandó ingatlan - mely egyes esetekben a megvásárolandó ingatlan is lehet - tényleges helyzetének és telekkönyvi státuszának összhangja is.

Ahány bank, annyi feltétel

Kisebb-nagyobb mértékben azonban minden bank, illetve hitelkonstrukció eltér e gyakorlattól. A CIB Banknál egyes esetekben például azt is kikötik, hogy a fedezetül felajánlott, saját vagy közeli hozzátartozó tulajdonában álló ingatlan értéke meghaladja a 3,5 millió forintot. Az OTP-nél a lakás-előtakarékoskodók kedvezményekben részesülnek: bizonyos esetekben nem kell jövedelemigazolást benyújtani, és a fedezet megkövetelt mértékének megállapításához használt szorzó nagysága is változhat. Az öt éves kamatperiódusú Raiffeisen-kölcsönnél a minimálbér mellett legalább 12 hónapos munkaviszonyt, és legalább két hónapos lakossági forintbankszámla-múltat kérnek.
Az Erste Bank azt is kiköti, hogy a munkabér a nála nyitott számlára érkezzen. 0%-os önerővel hirdetett hitelének felvétele előtt pedig a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján számítják ki, vajon jövedelmed mértéke biztosan predesztinál-e az emelkedő törlesztőrészletek pontos és maradéktalan kifizetésére.

70 felett nem jár hitel
- A hitel felvételekor nincs jogszabályban maximalizált életkor - olvasható a tájékoztatók többségében, és bár sok bank kihasználhatná ezt a kiskaput, többségük egyértelműen feltünteti lakáskölcsön-ajánlatában, hogy 65, esetenként 70 évben szabják meg az igénylés felső korhatárát. 65 és 70 éves kor között a hitel megadása a nyugdíj mértékétől függ, és az örökösök aláírása is szükséges hozzá. Bár az Európai Unió alaptörvénye, a Római szerződés kimondja az egyenlő bánásmód elvét, és néhány konkrét jogszabály, például a fogyasztói hitelekről szóló szabályzat is rögzíti azt, a magyar gyakorlatban - az Európai Unió többi államával ellentétben - mindez nem valósul meg.

Rövidebb kérdőív, nagyobb törlesztőrészlet?

A lakáskölcsönnél kevesebb papírmunkával, és talán kevesebb feltétel teljesítésével jár a két és fél éve Magyarországon is hódító lakáslízing, melynek legfőbb előnye, hogy 0%-os az önrész az új, és csak 30% a használt lakások vásárlása esetén. További előnye pedig, hogy kevésbé szigorú a jövedelemvizsgálat, mint a lakáshitelek esetében, valamint a teljes visszafizetést követően szabad vevőkijelölési joga is van az ügyfeleknek. Lakáslízingnél azonban az ingatlan tulajdonjoga csak a futamidő végén száll át az ügyfélre, és ezért az illetéket is kétszer kell kifizetni. Az alacsony önerő miatt a réven elvesző összeget a bank a magas törlesztőrészletekkel kapja vissza a vámon: a havi részlet ugyanis annyira sok, hogy még a legdrágább lakáskölcsön sem éri utol.

Akkor mégis melyiket érdemes?

A lakáslízing-konstrukciót általában csak azok veszik igénybe, akik nem jogosultak állami kedvezményre, és rendelkeznek azzal a mértékű jövedelemmel, amely érdemessé teszi számukra a lízinget.
Ám ezek miatt közel sem a lízing a legnépszerűbb lakásszerzési mód: a lakásvásárlási és építési kedvezmény, valamint a megelőlegező kölcsön mellett manapság még mindig a Fészekrakó program a legkeresettebb. Nem véletlen, hogy a szakértők többsége a 30, esetenként 35 év alatti, 15 millió forintnál olcsóbb használt lakásra vágyó ügyfeleknek ezt ajánlja. Az állami garanciának köszönhetően ugyanis a bankok a vételár jóval nagyobb százalékára - akár az ingatlan teljes hitelfedezeti értékére is - adhatnak kölcsönt, valamint a THM is alacsonyabb.

A Kereskedelmi és Hitelbank állami kamattámogatással kiegészített Fészekrakó programja például 6,39%-os THM-mel kínálja a lakáshitelt. Előfordul azonban, hogy az állami támogatás nélküli kölcsönök között még ennél alacsonyabb THM-et is találni: jelenleg az MKB mindössze 6,07%-os THM-mel számoló Kivételes Lakáshitele hozza zavarba a többi hitelintézetet.

Ezt is szeretjük