Egyre könnyebb minimálbérből lakást venni: így lehetséges

A lakásárak zuhanása beérte a jövedelmi szinteket. Valóban lehet minimálbérből lakást venni?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Míg a lakásárak a válság következtében egyre csökkentek, addig a hivatalos statisztikák szerint a jövedelmek az utóbbi két-három évben emelkedtek - bár ezzel valószínűleg nem mindenki ért egyet -, így pedig ma már sokkal egyszerűbb kevesebb pénzből is lakáshoz jutni: a legolcsóbb szegmensben már a minimálbérért is el lehet érni egy négyzetmétert. Legalábbis erre hívja fel a figyelmet a Duna House közvetítőhálózat elemzésében.

Példa a tengerentúlról

Az elemzés abból a folyamatból indul ki, amit tőlünk távolabb már tapasztaltak: az Egyesült Államok ingatlanpiaca ugyanis hosszas stagnálás után nemrég elkezdett éledezni, ahogy azt a fokozott tranzakciószámok és az árak lassú emelkedése is mutatja.

Az amerikai szakemberek szerint a lakáspiac beindulásának egyik fő oka, hogy az árak csökkenésüknek köszönhetően lassan beérik a jövedelmi szinteket. Mivel az ingatlanpiaci szakértők hasonló folyamatokat látnak Magyarországon is ebben az évben, az elemzés rámutat, hogy érdemes az itthoni viszonyokban is elvégezni ugyanezt az összevetést.

Az elemzés alapjai

A Duna House két tipikus jövedelmet és két típusingatlant használt az összehasonlításhoz: az egyik jól nyomon követhető jövedelmi mutató a minimálbér, a másik pedig egy erősebb, de még nem kiemelkedő jövedelem, egy energiaszektorban dolgozó szellemi foglalkoztatott bére lett a KSH nyilvántartása alapján.

A két típuslakás egyikének az ország egyik legolcsóbb lakását, egy 50-60 négyzetméter közötti miskolci panellakást, valamint egy drágább kategóriát, a Budapest V. kerületének 50-55 négyzetméter közötti, a kétezres évek előtt épült, jó állapotban lévő polgári lakását vették alapul az elemzéshez. Az összehasonlítás 2008. január 1. és 2012. január 1. közötti KSH, illetve a Duna House adatai alapján készült.

Csökken a szakadék

2009. január 1-jén 71 500 forint volt a pillanatnyi minimálbér havonta, ekkor még az olcsó miskolci panel négyzetméterára 133 ezer forintba került, vagyis majdnem a minimálbér duplájába, míg a budapesti belvárosi ingatlan négyzetméteréért 392 ezer forintot kértek. 2009 és 2012 között viszont olyan mértékben estek az ingatlanárak, illetve emelkedett a minimálbér összege, hogy a két érték összeért.

Idén január 1-jén már 93 ezer forint volt a havi minimálbér, míg a miskolci panel négyzetméterára is közel ennyit mutatott. Közben a belvárosi polgári lakás ára is esett, ebben az időpontban már ennek négyzetméterára is három és félszerese lett a pillanatnyi minimálbérnek.

Lakásvásárlás lépésről lépésre

Ha lakásvásárlás előtt állsz, vagy csak tudni szeretnéd, mire számíthatsz, nézd meg a videót!

Összeértek az árak

Kicsit más a helyzet, ha nem a minimálbért, hanem az említett szellemi foglalkozású jövedelmet veszi alapul az elemző. 2009. január 1-jén a havi 207,5 ezer forintos nettó jövedelem meghaladta a miskolci panel 133 ezer forintos négyzetméterárát, és csaknem a fele volt a fővárosi ingatlan négyzetméterárának.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A belvárosi lakástípus áresésével és a jövedelem emelkedésével azonban 10%-on belülre került csupán a különbség az V. kerületi lakástípus egy négyzetméterének megvásárlásához, tehát az árak időközben itt is szinte összeértek.

Saját lakásban élsz?

Ezt is szeretjük