Alkudd le a lakás árát!
A legtutibb érvek
Egy-egy lakás ára manapság már igen borsos, nem kell azonban feltétlenül megijedned a nulláktól! Használd tippjeinket, és alkudj!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Lakást venni a legnehezebb. Először is azért, mert szerelem kell hozzá, első blikkre viszont minden lakás idegennek tűnik. Nehéz elképzelni, hogy milyen lenne már berendezve, és tökéletesen a saját képedre formálva még akkor is, ha egyébként igen élénk is a fantáziád.

A dolgot ráadásul tovább nehezíti, hogy egy másvalaki által berendezett otthon méreteit is nehéz pontosan érzékelni, a nagy üres terek vagy a trükkös berendezés miatt könnyen csalódás érhet.

Pedig érdemes körültekintően választani, hiszen a döntés sokszor egy életre szól - nem is beszélve a lakások manapság igencsak borsos áráról. A megfelelő lakás kiválasztása ráadásul számos buktatót is rejt, melyekkel fontos tisztában lenni. Miért? Hogy alkudhass!

Természetes, hogy a legtöbben addig nyújtózkodnak, ameddig a takarójuk ér, vagyis olyan értékű lakások között válogatnak, amelyek megfizethetőek számukra. Más lakásokat sem érdemes azonban kizárni a körből, a kicsit drágább ingatlanoknál is lehetőség van ugyanis alkudni az árból. A buktatók ismeretében ráadásul könnyen találni okot az alkura, hiszen éppen azok lehetnek az ütőkártyák, melyek miatt csökkenhet egy lakás értéke.

Vásárolj közvetítővel!

Mivel a leendő otthonod megszerzéséről van szó, természetes, hogy nem érzelemmentes az üzlet. Egyes helyzeteket mind a vásárló, mind pedig a vevő túlreagálhat, ez pedig kifejezetten igaz az alkudozás tekintetében. Sokszor éppen ez lehet az oka annak, hogy végül egyáltalán nem sikerül megegyezni. Ha azonban szeretnéd elkerülni ezeket a helyzeteket, akkor mindenképpen kérd közvetítő segítségét, aki nemcsak tisztában van a lehetőségekkel és a buktatókkal, hanem ismeri a különböző fogásokat is.

Jó közvetítőt sem könnyű találni, még manapság is számos bocsinálta "szakemberbe" futhat bele az, aki nem eléggé körültekintő. Segítünk, hogy megtaláld a legmegfelelőbbet! Kattints ide!

Hasonlíts!

Első körben érdemes megnézned a választott környék ingatlankínálatát.
Ha megtaláltad álamid lakását, akkor közvetítőd segítségével hasonlítsd össze a környéken található ingatlanok áraival, majd mérd fel a lakás állapotát, valamint tájékozódj pontosan az eladók által kínált feltételekről.

Sokan - főként a használt lakások tulajdonosai - hajlamosak igencsak túlértékelni az ingatlant, annak állapotának, és az eladók elvárásainak ismeretében azonban könnyen rajtakaphatsz a túlárazáson - és nem utolsó sorban így tökéletes alkupozícióba is kerülhetsz.

Szomszédolj!

A szomszédait nem válogathatja meg az ember, kivéve ha lakást vesz! Megválogatni pedig érdemes, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy kik laknak a kínált ingatlan közvetlen közelében. Sajnos ez legtöbbször csak hosszas ott-tartózkodás után derül ki, ettől függetlenül azonban mindenképpen nézz szét a "házad táján", a rossz szomszédság ugyanis kifejezetten értékcsökkentő hatással bírhat. Mindez azonban nem csak a szomszédban lakókra vonatkozik: ha például egy nagyobb irodaház épül a közelben, vagy a ház egy forgalmasabb úttest közelében található, máris tökéletes indokod lehet arra, hogy lealkudj egy keveset az irányárból.

Femina-tipp: Még akkor se mutasd ki az örömödet, ha nagyon tetszik egy lakás! Légy magabiztos, mosolygós, kedves, de ne mutasd ki, hogy neked mindenképpen az az ingatlan az álmod, ellenkező esetben ugyanis a kínáló felek nem fognak engedni az árból!

A költözés-kérdés

Nagyon fontos megegyezési alaptétel, hogy ki mikor költözzön ki, illetve be a lakásba.

Szerencsés helyzetben vagy, ha az eladó felek annál későbbi időpontot jelölnek meg a kiköltözésre, mint ami neked megfelelő lenne, ez ugyanis újabb alkura adhat lehetőséget. Arra azonban ügyelj, hogy még ha sikerül is alkudni emiatt az árból, az adásvételi szerződésben mindenképpen kössétek ki a kiköltözés végső határidejét, valamint azt, hogy mekkora kötbér terheli az eladót, ha mégsem hajlandó időben elhagyni a lakást.

Jut is, marad is

Sokat számít továbbá az is, hogy milyen felszereltségű a kiszemelt ingatlan. Az alku szempontjából lényeges kérdés az is, hogy például használt lakás esetén milyen berendezési tárgyak maradnak a lakásban, és melyek mennek.

Érdemes azonban alaposan végiggondolni, hogy megéri-e, ha otthagyják a felkínált tárgyakat, sokszor ugyanis nagyobb gondot jelenthet eltávolítani bizonyos bútorelemeket, mint engedni egy kicsit az árból.

Ne feledd!
A megfelelő otthont nem elég megtalálni: meg is kell szerezni, mégpedig minél kedvezőbb áron! Ha nem tartod magad tökéletes alkudozónak, akkor mindenképpen kérd szakértő vagy ingatlanközvetítő segítségét: kérj tőle tanácsot, és a lehetőségeidet is együtt vizsgáljátok meg.
Ha már közel állsz a vételhez, beszéld meg alkuérveidet a közvetítővel is, hogy hatásosabbak lehessetek, és meglepetés se érjen.

Ezt is szeretjük