Kultúrák és otthonok
Manapság igen divatos valamely idegen kultúra stílusában berendezni a lakást. Szeretnéd, ha látszódna az otthonodon, hogy te is az egzotikumok szerelmese vagy?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bizonyára a te otthonodban is megtalálható egy-két különleges, más kultúrából származó bútor vagy dísztárgy, például egy fából faragott kis indiai elefánt vagy egy tájkép Afrikáról.

A modern technológiák segítségével távoli vidékek országaiból is könnyen beszerezhetsz bármit a nemzetközi lakberendezési piacon.

A legkedveltebbek az Ázsiából, Afrikából és Dél-Amerikából származó különlegességek. Mi pedig eláruljuk, hogy hogyan tudod egyes országok hangulatát a nappalidba varázsolni!

A titokzatos Kelet

A narancs és vörös színek a keleti világ uralkodó színei, gondolj csak például a buddhista szerzetesek narancssárga ruhájára. Ezért a szépen hímzett vörös és rozsdabarna textíliák nagyszerűen visszaadják India érzésvilágát. Különösen népszerűek a bambusznádak, például egy hosszabb példányból nagyszerű függönytartót készítenhetsz, és ezzel máris Kína hangulatát varázsoltad elő. Szintén jó ötlet nád vagy bambusz ágakat tenni egy vázába virág helyett, vagy egy csodálatos (adott kultúrához illő) képpel díszíteni a falat.
A kis keleti szobrocskák is kitűnő dekorációs elemek lehetnek, általában tigrist, elefántot vagy teknőst ábrázolnak.

A kevesebb néha több

Bármelyik ország kultúrája nyűgözött le, egy fontos szabályt mindig tarts szem előtt: ne ess túlzásba semmivel, nehogy az otthonod túlzsúfolt, giccses, vagy rendetlen legyen a sok kacattól. Erős, egységes stílust teremthetsz azzal is, ha csupán néhány hangsúlyos tárgyat helyezel el. Válassz ki egy nagyobbat, ami a központi elem lesz a szobában, például egy pompás állatszobrot vagy egy érdekes festményt. Egészítsd ki a választott kultúra színvilágába illő textíliával, egy gyönyörű tibeti szőnyeg mellé például rozsdavörös takarót és párnákat válassz.

Saját élményeid is kapjanak helyet

Ha szeretnéd kifejezni érdeklődésedet egy kultúra iránt, helyezd el azokat a tárgyakat a szobában, amiket te magad hoztál egy utazásról, például egy törzsi maszkot, amit felakaszthatsz a falra, vagy egy kis szobrot, aminek a helye bármelyik polcon lehet. A szoba legyen a saját "bemutatótermed". A sálakat, bizsukat és hasonló csecsebecséket tedd egy kis kosárba vagy dobozkába, majd egyszerűen csak helyezd az asztal szélére, vagy esetleg a könyvespolc tetejére. Ezekről mindig eszedbe fog jutni az az ország, ahol beszerezted őket.

Hogyan csináld?

Az egész világ a kezedben van. Az interneten nemcsak hasznos tanácsokat találni, de azt is megtudhatod mit, hol és mennyiért tudsz beszerezni.

Az internetes árveréseken viszonylag olcsón hozzájuthatsz eredeti vagy másolt vázákhoz, ékszerekhez, kendőkhöz, szőnyegekhez, szobrokhoz és egyéb más tárgyakhoz. Jó nevű kereskedőktől vásárolhatsz biztonságos oldalakon keresztül.
Ha pedig már beszerezted a kínai vagy éppen afrikai hangulathoz szükséges tárgyakat, érdemes egy kicsit utánaolvasnod az adott kultúra szokásainak, hogy ne csak otthonod viselje a különböző népek stílusjegyeit, de benne te is úgy élhess, mintha valóban Indiába csöppentél volna.

Ezt is szeretjük