Ma is lakják a furcsa, középkori francia házat: nem véletlen, hogy így építették

A különleges ház érdekes színt visz az utca hangulatába.

GettyImages-1299735605 (2)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a régi házak mesélni tudnának, sok különleges történettel gazdagodna az irodalom. Franciaországban áll egy több száz éves lakóépület, melynek bizonyosan érdekes lenne a meséje.

A középkori lak Aveyron legöregebb házainak egyike. Jeanne házának hívják, és Sévérac-le-Château-ban található a Belvezet úton. Külleme nemcsak korából eredendően szokatlan, hanem azért is, mert alul keskenyebb, felfelé pedig szélesedik.

A középkori francia ház

Nevét régi tulajáról kapta, aki egy festő volt. Jeanne háza a 14. században, azaz az 1300-as években épült, de nem múzeumként funkcionál, és nem is áll üresen. A mai napig, vagyis több mint hétszáz esztendeje lakják.

 A ház kétszintes, részben favázas falakkal. Konyhája épségben megmaradt, pincéje boltíves, és megőrizte fa etetővályúit, bizonyítva, hogy a középkorban az emberek a házaikon belül tartották az állataikat, innen hajtották ki, ha vásárra vitték őket.

Az épület érdekes jellegzetessége, hogy alsó fele keskenyebb, mint a felső szintek. Ez nem véletlen, és nem is volt ritka dolog akkoriban, amikor ezt a házat felhúzták. Abban az időben ugyanis Franciaországban különös szabályok éltek az ingatlanbirtoklás terén.

A cikk az ajánló után folytatódik

A tulajdonosokat megadóztatták birtokolt épületük után, ám nem az számított, pontosan milyen méretű az ingatlan, hanem az, hogy mekkora a ház földszintjének kiterjedése. Ha valaki trükközni akart, háza alsó szintjét kicsire építtette, hogy kisebb adót kelljen fizetnie, de a magasabb szinteket már nagyobb területűre csináltatta. Ennek köszönhető, hogy a korban sok felfelé bővülő formájú ház épült.

Ebben a videóban belülről is bemutatják az épületet:

A mozirajongók számára külön érdekesség, hogy ezt a házat a Trónok harca sorozat díszleteként, valamint a Harry Potterben is láthatták a Weasley család otthonaként.

Fordított házak

Ha már a furcsa házaknál tartunk, nézd meg korábbi cikkünket, melyben fejjel, azaz tetővel lefelé álló házakat mutattunk be.

Ezt is szeretjük