5 tipp, ami felejthetetlenné teszi az idei karácsonyi ünnepeket: a környezetet is óvod vele
Több előkészülettel jár, de igazán különleges lehet a fenntartható karácsony. Így vágj bele!

41039349 d65cf15d7c3879d01d58dec5ee231bfa wm
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cikket az E.ON támogatta.

Mozduljunk ki a szokásos plázás és webshopos kínálatából, és idén rendezzünk fenntartható karácsonyt. A legjobb ajándék úgyis az élmény, a díszítés és csomagolás terén is rengeteget tudunk tenni a hulladékcsökkentés terén.

1. Ültessünk minden évben egy fát

Már az ünnepek előtt jóval érdemes megvásárolni a földlabdás fenyőfát és lassan hozzászoktatni a benti hőmérséklethez, valamint rendszeresen locsolni. Óvatosan díszítsük, mert élő fával van dolgunk. Az intenzív fenyőillat betölti a szobát, nem lesz gond a tűlevelek hullásával sem. Az ünnepek után ki is lehet ültetni.

andy-holmes-TxkisEuUs7w-unsplash

2. Készítsünk alternatív csomagolást

Papír- vagy műanyag csomagolás helyett számos alternatív ötletet bevethetünk. Ilyen például a tavalyi csomagolások vagy meglévő kartondobozok újrahasznosítása is.

Ügyes kezűek varrhatnak vászonzsákokat az ajándékoknak, ennek hiányában egyedi vászontáskákat is készíthetünk. Néhány felvarróval, filctollrajzzal vagy rávasalható matricával egyedivé lehet varázsolni ezeket.

Egyre többen hagyták el már idén Mikuláskor is a korábban szokásos piros nejlonzacskót, és például filcanyagból készítettek csizmát, amit aztán később minden évben meg lehet tölteni a finomságokkal.

A cikk az ajánló után folytatódik

3. Otthoni ízek hazai alapanyagból

Akár maradunk a klasszikus karácsonyi menünél, akár a rendhagyó mellett döntünk, sokat számít, hogy hazai terméket választunk, amelyiknek a karbonlábnyoma lényegesen kisebb, mint az exportált élelmiszeré, és nem tájidegen. Például a halászlét nyugodtan készítsük magyar halból, pontyból vagy magyar harcsából. Az íze is teljesen más, sokkal gazdagabb lesz. Még többet tehetünk, ha kilátogatunk a piacra, és zöldségfronton is környékbeli terményekből válogatunk, természetesen nejlonzacskó nélkül.

shutterstock 248928766

A klasszikus szaloncukrot helyettesíthetjük csokoládéba mártott aszalt gyümölcsökkel, de korábbi cikkünkben több jó receptet is megosztottunk az isteni, házi változatokra. Így akár a klasszikus zselés vagy a különleges ánizsos-étcsokis variációt sem nehéz elkészíteni.

Csomagolást (például zsírpapírból) csak azokra tegyünk, melyeket a fára szánunk, bár nem biztos, hogy marad belőle annyi.

4. Vásárlás helyett készíts ünnepi díszeket

Számtalan ügyes ötletet meg lehet valósítani, majd jövőre újra használni ahelyett, hogy műanyag tucatáruval díszítenénk fel a fenyőfánkat.

shutterstock 2068104764

Papírgurigából aranyos angyalkát, gombokból füzéreket, csengőformát nagyon egyszerűen ki lehet alakítani, a régi pulcsikból szép gömböket varrhatunk. Hajtogathatunk újságpapírból origamicsillagot, -galambot, kartonból pedig csúcsdíszt. Szépen mutatnak a karácsonyfán a szárított növények vagy termések is. Itt rengeteg ötletet összegyűjtöttek.

Asztaldísznek az egyik, ha nem a legzseniálisabb ötlet az, ha a narancsokba szegfűszeget szúrunk, és ezt akár kiegészíthetjük gyertyákkal, fenyőágakkal is. Fantasztikus, igazi karácsonyi illattal tölti be a lakást.

5. Add át a fenntartható szemléletet

Bár az elején leszögeztük, hogy a legjobb ajándék az élmény, azért néhány tárgy még belefér. Kifejezetten jó ötlet olyasmit ajándékozni, ami megkönnyíti a fenntarthatóságra „szoktatást”.

Úgy válogassunk, hogy az ajándékozott életében kiváltson egy olyan szokást, ami jelenleg nem környezetkímélő (például elviteles kávét szokott vásárolni). Ha ehelyett egy jobb alternatívát tudunk kínálni az ajándékkal, és könnyen be is tudja illeszteni a napi rutinjába, az biztos telitalálat lesz.

Lehet ez egy üvegtermosz vagy egy komposztáló, egy kerékpár, amit csomagolni sem kell, egy szép bevásárlókosár vagy egy elektromos roller. Érdemes körülnézni a hazai művészek kínálatában is, például a Meskán vagy a Vegyél hazait oldalon.

További ötletekért és egy inspiráló játékért csatlakozhatsz az E.On Föld bajnokai programja fenntarthatósági kihíváshoz, ahol meg is mutathatod, hogyan fogjátok idén ünnepelni a karácsonyt - környezettudatosan.
Ezt is szeretjük