Hány fokon kell mosni a konyharuhát? Fontos tudnod, mert az ételeidhez érhet!

Ha eddig nem így csináltad, ezentúl érdemes.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szinte minden textíliatípushoz léteznek ajánlott mosási hőfokok, melyek a címkén vagy akár a mosógép használati utasításában is tanulmányozhatóak, ez a hőfok azonban jellemzően nemcsak az anyag típusától, de a szennyezettség mértékétől is függhet.

Más hőfok szükséges például, ha épp csak felfrissíteni szeretnéd a szennyeződésektől mentes, de már kevésbé jó illatú ruhákat, és más, ha például piszkos zoknikat, törölközőket vagy alsóneműket mosol, ezekhez általában a magasabb hőfokot javasolják, hacsak nem túl kényes az anyag. Ugyanez a helyzet a konyharuhákkal is.

A legszennyezettebb lakástextil

A konyharuhát és a konyhai törlőkendőket nem véletlenül tartják a legszennyezettebb lakástextíliáknak, olyan felületekkel érintkeznek ugyanis, ahonnan kórokozóktól hemzsegő anyagokat szívhatnak magukba - például piszkos vizet, húslevet -, illetve ételmaradékokkal is érintkezhetnek.

Előbbiek miatt fontos, hogy makulátlanul tiszták legyenek, hiszen hacsak nincs külön konyharuha-gyűjteményed a kenyér lefedésére vagy épp a tiszta tányérok eltörölgetésére, ugyanaz a darab később olyan felületekkel is érintkezhet, amelyek az étkezéshez kötődnek, így pedig közvetlenül is érintkezel velük.

Fontos a gyakori csere és a magasabb hőfok

A környezettudatos háztartással foglalkozó Ecover Érezd jól magad blog szerint a konyharuhát normál használat esetén naponta, sőt, akár ennél gyakrabban is cserélni kell - egy, az Arizonai Egyetemen készült tanulmány szerint akár 89%-uk is tartalmazhat az E.coli-hoz hasonló baktériumokat -, a mosási hőfoknak pedig mindenképpen magasabbnak kell lennie esetükben, mint a normál ruhadaraboknál.

A konyharuhák makulátlan tisztaságát hatékony mosószerrel és vasalással is elősegítheted, így is az a legjobb azonban, ha 60 Celsius-fokos programon mosod ki őket.

Ezt is szeretjük