A konyhában jelen lévő állandó nedvesség, a meleg, a pára, a cukor, a zsír, illetve az ételmaradékok ideális közeget biztosítanak a baktériumok számára. A takarítás során figyelj a következő helyekre, szennyezettebbek lehetnek, mint gondolnád!

A fából készült vágódeszka rostjai között könnyen megtelepedhetnek a baktériumok. Használat után rögtön mosd el a deszkát, ha pedig nagyon régi, cseréld ki.

A szivacsokkal mosod le a tányérokról a szennyeződéseket, így nem tartoznak a konyha legtisztább kellékei közé, akárhogy tisztítod is ki őket. Nem árt rendszeresen lecserélni a szivacsokat, emellett figyelj rá, hogy ne hagyd a vízben állni, és gondosan csavard ki őket, a nedves közeg ugyanis kedvez a baktériumoknak.

A lefolyóba kerülő apró ételmaradékok nem mindig tűnnek el teljesen, így ideális terepet biztosítanak a baktériumoknak a szaporodásra. Tisztítsd rendszeresen a lefolyót, ha például fél pohár szódabikarbónát, majd egy pohár ecetet öntesz bele, a dugulásnak is elejét veheted.

A konyharuha is igen szennyezett lehet, ezért váltsd le gyakran, emellett soha ne használd ugyanazt az edények és tányérok eltörölgetéséhez, valamint a vizes konyhapult vagy tűzhely feltörléséhez.

Bár az arra kerülő tányérok és evőeszközök elméletileg tiszták, a mosogatótálca alján pangó vízben számtalan baktérium megtelepedhet, így ennek rendszeres elmosogatásáról se feledkezz meg.

Az evőeszközök is jelentős baktériumtelepek lehetnek, különösen a fából készültek, illetve a műanyag nyéllel rendelkezők. Sose hagyd őket sokáig mosatlanul állni, utóbbiak esetében pedig a nyél és a fej találkozásánál lévő részt is alaposan mosd el.
Almaecet a háztartásban
Az almaecet nemcsak a kilók, de a baktériumok számára is ellenséget jelent. Nézd meg a képeket, és tudd meg, mire használhatod a háztartásban!
Nemcsak égeti, oldja is a zsírt: 7 dolog, amire a háztartásban jó az almaecet
Nézegess képeket!
Elolvasom