A konyha ideális hely a baktériumok szaporodásához, így a pára, a zsír, a nedvesség és az ételmaradékok egyaránt komoly rizikófaktort jelentenek. Ennek elkerülése érdekében mindenki szeretné tisztán tartani a helyiséget, amennyire csak lehet.
De egy jól bevált módszerről is kiderülhet, hogy mégsem váltja be a hozzá fűzött reményeket. A nagy igyekezet közben könnyű hibázni, a végeredménynek pedig a konyhai eszközök láthatják kárát. Sőt, rosszabb esetben az ételeken is nyomot hagyhat a tisztító hadművelet.
Tuti tippek az eszközök takarítására
Összeállításunkban igyekszünk segíteni, hogyan kerülheted el a legáltalánosabb takarítási hibákat, melyek elsőre talán nem is tűnnek annak.

A vágódeszkát - különösen nyers hús szeletelése után - gombaölő hatása miatt célszerű teafaolajos vízbe áztatni, mert az egyszerű, mosogatószeres öblítés nem távolítja el maradéktalanul a baktériumokat.

Sokan a legillatosabb mosogatógép-tablettára esküsznek, pedig - saját tapasztalat alapján - a kis illatozó szemcsék átragadhatnak a tányérokra, edényekre, ami utána szépen visszaköszön az ebéd ízében.

A konzerv- és üvegnyitó tisztításáról sokan megfeledkeznek, holott nem igényel nagy erőfeszítést: áztasd 10 perce szappanos vízbe, majd töröld szárazra tiszta konyharuhával.

Ugyancsak megtörtént eset: bár jó ötletnek tűnhet a fokhagymanyomót mosogatógépben elmosni, a lyukakba ragadt fokhagymadarabok lerakódhatnak az edényeken.

Az ételhordók idővel bevehetik az étkek illatát, ami problémát okozhat. Ezért érdemes a lerakódott darabokat minél előbb eltávolítani, majd meleg vízzel alaposan kiöblíteni a dobozokat.

Mosogatás után töröld át a serpenyőt enyhén zsíros vagy növényi olajos papírral, alacsony fokozaton melegítsd 5-10 percig, hagyd kihűlni, végül száraz ruhával töröld át még egyszer.

A krómozott felületek, így a mosogató tisztítása szintén problémás terület, amihez filléres megoldást nyújthat az ecet. Fújd rá szórófejes flakonnal, hagyd hatni, majd töröld át ruhával a felületet!

Célszerű az evőeszközöket úgy pakolni a mosogatógépbe, hogy ne azonos irányba nézzenek, így a víz könnyebben szétáramlik, és nem tapad meg az ételmaradék.

A serpenyők talpán a mosogatás ellenére is baktériumok maradhatnak, pláne, ha egymásba téve tárolod őket. Ezt elkerülheted, ha egy papírtörlőt teszel az edények közé.
Lapozgató nyitókép:
Wooden Earth Ltd.
Képek: Getty Images.