Nem lesz többé büdös a konyhai szemetes, ha így tisztítod: csak pár filléres dolog kell hozzá

Lehetsz bármilyen körültekintő, a szemetes előbb-utóbb átveszi a kellemetlen szagokat.

szemetes
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szemetesvödör az egyik, ha nem a legszennyezettebb pontja a lakásnak, hiszen valósággal hemzsegnek rajta a baktériumok, melyek nemcsak a fertőzésekért, de a kialakuló bűzért is felelősek. 

Jó volna, ha pusztán a szemetes gyakoribb ürítése orvosolhatná a problémát, ám ez a megoldás kevésbé életszerű például akkor, ha valaki egyedül él, netán szelektíven gyűjti a hulladékot, és emiatt lassabban telik meg a kuka. Ettől függetlenül van pár óvintézkedés, amit megtehetsz a rossz szagok ellen.

Így takarítsd a konyhai szemetest

A vizes öblítés önmagában kevés a szemetes tisztításához, tekintve, hogy a nedvességtől még inkább elszaporodhatnak a baktériumok. Helyette érdemes olyan szert bevetni, mely egyszerre tisztít, fertőtlenít és szagtalanít. Ez a szódabikarbóna: vízben feloldott formában ajánlott áttörölni vele a kukát, de tabletta formájában is segítséget nyújthat.

Fotó: Retro Housewife Goes Green

Hozzávalók:

  • 2 csésze szódabikarbóna,
  • 6-8 evőkanál víz,
  • tetszőleges illóolaj - opcionális -,
  • jégkockatartó.

Öntsd egy tálba a szódabikarbónát, és csepegtess bele annyi illóolajat, amíg eléred a kívánt illatot. Kanalanként adj hozzá annyi vizet, hogy formázható állagú legyen - akár a nedves homok. Adagold a masszát jégkockatartóba, majd szárítsd körülbelül egy napig. Ha kipattintás után eltörik a tabletta, adj még neki időt a száradásra! Elkészülés után tedd a tablettát egy műanyag vécéfertőtlenítő tokba, végül helyezd a szemetes aljára.

Nem mindegy, mi kerül a szemetesbe

Aranyszabály, már amennyiben nem szeretnél nap mint nap találkozni a szemetes szagával, hogy ne dobj gyorsan romló élelmiszert a szemetesbe, például nyers húst vagy hús levét is tartalmazó csomagolást. Ezt legjobb azonnal levinni, vagy esetleg teheted egy külön, gondosan lezárt zacskóba, bár ekkor sem érdemes sokáig a kukában hagyni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Plusz érdemes körültekintően kezelni a gyümölcs- és zöldségmaradékot, hiszen ezektől is hamar felüthetik a fejüket a rossz szagok. Valamint ne feledkezz meg a tejtermékek, illetve a konzervek dobozáról, melyeket célszerű kidobás előtt elöblíteni, különben extra sebességgel bebüdösödhetnek.

A szellőztetés kapcsán a legtöbben nem gondolnak a szemetesre, pedig ez is része az alapos takarításnak. Ellenkező esetben egy idő után a csukott ajtó sem fogja meg a kellemetlen szagokat. 

Mi legyen a kinti szemetessel?

A kültéri szemetesre, ha lehet, még kevesebben figyelnek oda, holott ennek a tisztítása ugyancsak elengedhetetlen. A legideálisabb időpont a takarításra a hulladék elszállításának napja, hiszen ekkor kiürül a szeméttároló. 

Hozzávalók:

  • 3/4 csésze hipó,
  • 3,8 liter meleg víz,
  • 1 evőkanál mosópor.

A hozzávalókat előbb öntsd egy tiszta vödörbe, majd, miután összeértek, öntsd át a konténerbe. Hagyd állni 15 percig, majd egy hosszú súrolókefével alaposan sikáld meg a szemetes belsejét. Locsolócsővel öblítsd ki, és fejtetőre fordítva szárítsd meg.

Ezt is szeretjük