3 igénytelen szépség kezdő növénytartóknak

Ha tavasszal a lakásban is szívesen látod a szép zöld szobanövényeket, de nem állsz profi növénytartó hírében, a következő szépségek neked valók!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A tavaszi napsütés, a lengedező szellő és az újraéledő természet csodás színei olyannyira üdítőek, hogy az ember legszívesebben az egészet összecsomagolná, és csak a lakásában bontaná ki. A dolog szinte kivitelezhetetlen, néhány csodálatos szobanövénnyel azonban az otthonodba is becsempézheted a tavasz ízét. Ha pedig attól félsz, tudás és gyakorlat hiányában csak elpusztulnának a növények, válassz az alábbiak közül!

Egy kedves kis pozsgás: majomkenyérfa

Faként ismert, de ne aggódj: a majomkenyérfa házi változata kis lakásokban is elfér. A latin nevén Crassulaként emlegetett növény a pozsgás nemzetség tagja vaskos törzzsel és szabályos koronával.

A pozsgások közismert jellemzője, hogy viszonylag jól tűrik a szárazságot - csupán bizonyos időszakokban kell egy kicsit jobban odafigyelni rájuk -, ezért kezdő növénytartóknak, vagy elfoglalt növénykedvelőknek kifejezetten ajánlhatók.

Hogyan tartsd?

A majomkenyérfát tanácsos olyan talajba ültetni, amely megfelelő mértékben képes átereszteni a vizet. Ez utóbbiból azonban csak az év tavasztól őszig terjedő időszakában kell többet adni neki akkor, amikor úgy érzed, a földje kezd kiszáradni. A téli, hűvösebb hónapokban elegendő egy-két havonta locsolgatni. Ha azt szeretnéd, hogy jól érezze magát a lakásodban, lehetőleg tartsd az ablakpárkányon, jó időben pedig - ha lehetőséged van rá - tedd ki a szabadba, hogy élvezhesse a friss levegőt. Ezt akár virágokkal is képes meghálálni.

A hőmérsékletigénye a vízigényéhez hasonlóan változó: nappal a melegebb, éjszaka a hűvösebb hőmérsékletet kedveli. Télen a hűvösebb levegő sem zavarja: még az 5-10°C-os levegő sem árt neki.

Kicsi, de erős: ráncos törpebors

A különleges névvel illetett ráncos törpebors a törpebors-fajok legismertebb és egyben talán legnépszerűbb tagja. Lassú növekedésű, nyugodt kis növényke, amely könnyen gondozható, jól érzi magát lakásban, sőt akár palackkertben is tartható.

Jellegzetes leveleiről ismerhető fel leginkább, melyek szív alakúak, különleges ráncokkal rendelkeznek, és tömött bokrot alkotnak. Egérfarokra emlékeztető, fehér virágfüzérei pedig céltudatosan emelkednek a levelek fölé.

Hogyan tartsd?

A törpebors, amely jól mutat tálban elrendezve, de palackkertben is, nem kedveli a közvetlen, tűző napfényt, ha azonban világos vagy félárnyékos helyen találsz számára helyet, meghálálja. Nem tartozik az igényes fajták közé: napfény helyett sokszor a fénycsövekkel is megelégszik. A kellemes, meleg szobahőmérsékletet kedveli, 15°C-nál hűvösebb helyen ezért nem tanácsos tartanod. A legjobb, ha a fürdőszobában rendezed be az otthonát, egy kaviccsal és vízzel töltött tálon, a párát és a nedvességet egyszerűen imádja.

Öntözni azonban csak mértékkel szabad: hagyd, hogy egy kissé kiszáradjon a talaja, azt viszont ne várd meg, hogy maga a növény is érezze ezt és elhervadjon. Ha megóvod a hirtelen huzattól, és nem öntözöd túl, garantáltan sokáig díszíti majd az otthonodat.

Egy extravagáns fajta: szarvasagancspáfrány

A páfrányok talán legelőkelőbb tagja a szarvasagancspáfrány, amely eleganciáját elsősorban különleges formájú leveleinek köszönheti. Szinte önfenntartó növény: ausztrál őshonos rokonai a barna levelekkel kapaszkodnak a fák ágaiba, és azokkal gyűjtik össze a növény számára szükséges szerves törmelékeket. A növény a nevét a levelekről kapta, amelyek leginkább egy szarvas agancsához hasonlítanak mind formájukban, mind pedig a felületüket borító ezüstös csillószőrök tekintetében.

Hogyan tartsd?

A szarvasagancspáfrány leginkább laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajon érzi jól magát, ha azonban kedvezni akarsz neki, a földbe keverj némi tőzeget is. A lakás világosabb részén helyezd el, de ügyelj rá, hogy közvetlen napfény ne érje. A szoba hűvösebb sarkainak hőmérséklete a legmegfelelőbb számára, nyáron 20-22°C-ot, télen a 16-18°C-ot szereti. A víz tekintetében sem tartozik az igényes fajok közé: a tartós szárazságot is elviseli, ha viszont hetente egyszer megfürdeted, hálás lesz.

Ezt is szeretjük