4 könnyen tartható futónövény sötét lakásba
Kedveled a növényeket, de se időd, se energiád nincs arra, hogy egyszerre többről is gondoskodj? Válassz futónövényt!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elegendő csak néhány jó tanácsot szem előtt tartanod ahhoz, hogy irigylésre méltó, gyönyörű, zöld környezetet varázsolj magad köré. Ha sötét a lakásod, akkor is van megoldás: fogadj örökbe egy kedves futónövényt, és meglátod, mekkora szeretettel hálálja meg azt a pici gondoskodást, amit neki szentelsz.

Egy bohém szépség: közönséges pletyka

A pletykafélék nevüket John Tradescantról, az ismert angol természettudósról kapták, aki a 17. században I. Károly és Salisbury őrgrófjának főkertészeként dolgozott. Az évelő növénynek hetven faja ismert. Megtalálható Dél-Kanadától egészen Észak-Argentínáig. A közönséges pletyka harminc-hatvan centiméteresre nő, és magányosan vagy csoportosan éldegél a fák árnyékában vagy árnyékos réteken.

A zöld pletyka néven is ismert, kissé bohém küllemű növény indás szárakkal rendelkezik, levelei oválisak, zöldek, és nyél nélkül helyezkednek el a száron.

Hogyan tartsd?

Bár nem tartozik a legigénytelenebb növények közé, a közönséges pletykát nem nehéz tartani. Télen a talaját éppen csak nyirkosan tartsd, nyáron szereti a bőséges öntözést, és háromhetente a tápoldatozást.
Tavasszal, amikor a gyökerek kitöltik a cserepet, mindenképpen ültesd át - ezt egy-két évente célszerű megtenni.

Egy könnyen tartható kedvenc: porcelánvirág

Kevesen ismerik a Kelet-India szigetvilágából származó, szép kúszónövényt, a Hoya carnosát, pedig ez a virág igazán dekoratív dísze lehet az otthonodnak. Erőteljes növekedésű ámpolnanövény ovális, húsos, középzöld színű levelekkel. Különleges, esernyő formájú, hét és fél centiméter átmérőjű, illatos, fehér vagy rózsaszínű virágokat hoz egészen nyár elejétől őszig. Fiatal korában egy 25-30 centi átmérőjű karikára futtatva célszerű nevelni - ez még dekoratívabbá teszi a porcelánvirágot.

Hogyan tartsd?

Ahogy a közönséges pletyka talaját, úgy a porcelánvirágét is tartsd télen folyamatosan nyirkosan, nyáron pedig a bő öntözés mellett gondoskodj a jó vízelvezetésről is - az álló, pangó vizet ugyanis nem kedveli a növény. Tavasz végétől nyár végéig háromhetente célszerű tápoldatozni. Hogy sokáig díszítse az otthonodat, és egészséges maradjon, két-három évente ültesd át.

Egy örökzöld kúszónövény: erdei borostyán

Az erdei borostyán változatos megjelenésű, örökzöld kúszónövény. A fiatal növények levelei kisebbek és erősebben karajozottak, de a felnőtt egyedek is nagyon jól mutatnak a lakás bármely részében. A szobanövényként nevelt változatok választéka nagyon széles: választhatsz minta nélküli, teljes egészében zöld levelű borostyánok közül, ha viszont a tarka növényeket kedveled, akkor is érdemes szétnézned az erdei borostyánok között.

Hogyan tartsd?

Az erdei borostyánnak nincs szüksége sok napsütésre, szűrt fényben is nagyon jól fejlődik. Az előző növényekhez hasonlóan télen a borostyán földjét is tanácsos nyirkosan tartanod, nyáron viszont szereti a sok vizet, és meghálálja, ha két-három hetente tápoldattal is ellátod. Háromévente tavasszal ültesd át, ha úgy látod, hogy a gyökerek behálózták a cserepet.

Egy könnyen tartható Costa Ricáról: csuklyás szájvirág

A Costa Ricáról származó szájvirág számos fajtáját jó ideje már itthon is megtalálod. Ha nemcsak örökzöld, de könnyen tartható, és nem túl fényigényes kúszónövényre vágysz, a csuklyás szájvirág kitűnő választás.

Fényes, sötétzöld levelei igen különlegessé teszik, nem beszélve a közel nyolc centiméter hosszú narancsvörös virágokról, melyek tél elejétől egészen tavasz közepéig díszítik a növényt.

Hogyan tartsd?

Ha azt szeretnéd, hogy a csuklyás szájvirág sokáig jó egészségnek örvendjen, ügyelj rá, hogy talaja a tél folyamán állandóan nedves legyen.

Nyáron meghálálja a rendszeres és bőséges öntözést, illetve azt is, ha gondoskodsz arról, hogy a víz ne pangjon a cserépben. Késő tavasztól egészen őszig elegendő két-három hetente tápoldatozni.

Cikkünk megírásában a Szobanövények nagykönyve című könyv segített.

Ezt is szeretjük