4 garzonimádó, gyönyörű szobanövény
Sötét a lakásod? Sebaj! Ha szereted a növényeket, olyan fajtát válassz, amelyik egyébként sem kedveli a fényt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Míg egyes szobanövények különleges odafigyelést és állandó gondozást igényelnek, addig mások eléldegélnek úgy is, ha csak hetente, kéthetente kapnak vizet, és a fény se éri őket különösen. Sőt, bizonyos fajtákat kifejezetten óvni kell a napfénytől, a napsugarakat ugyanis - közvetlenül érintkezve velük - ki nem állhatják.
Ha garzonban laksz, akkor sem kell lemondanod a szobanövényekről, csupán olyan fajtákat kell választanod, amelyek kifejezetten fényszegény, de meleg helyen érzik jól magukat. A következő négyet például bátran örökbe fogadhatod!

Egy változatos amerikai: afelandra

Az afelandra egyenesen az Egyesült Államok meleg égövi részéről érkezett hazánkba. Igen változatos szobanövény, mely szépségét elsősorban különleges mintázatú leveleinek és sárga virágainak köszönheti. Előbbiek fényesek, a sötétzöld alapot a fehér erezet teszi különlegessé, utóbbiak pedig hat héten keresztül díszítik az afelandrát. Ha garzonban laksz, bátran beköltöztetheted a lakásodba, hiszen magassága és kiterjedése nem haladja meg a 30-35 centimétert.

Hogyan tartsd?

Nem tartozik a leginkább gondoskodást igénylő fajok közé, de ha azt szeretnéd, hogy sokáig díszítse az otthonodat, akkor azért érdemes egy kicsit jobban odafigyelned rá. Ez azonban kimerülhet abban, hogy ügyelsz a megfelelő hőmérsékletre: 16-22°C-on érzi a legjobban magát, de télen a hűvösebb helyeket is kedveli. Tápanyagigénye közepes, nyáron célszerű tápoldatozni, de csak kéthetente. Félárnyékos helyen tartsd, a közvetlen napfényt nem kedveli.

Egy gyümölcsöző szépség: gyompálma

A Chamaedorea nemzetség tagja, velük érkezett Közép- és Dél-Amerikából. A gyompálma kistermetű növény, ezért bátran választható garzonba.

Levelei, amelyek kecsesen lehajlanak, szárnyaltak, a fiatal növény esetében színük világoszöld, de a kor előrehaladtával besötétednek. Ha kitartóan gondozod, akkor három-négy év után virágokkal ajándékoz majd meg, amelyek sárga gyöngysorként díszítik a gyompálmát. Ezekből idővel gyümölcsöcskék fejlődnek, melyek mérete nem haladja meg a borsóét.

Hogyan tartsd?

A gyompálma 10-20°C-os hőmérsékleten érzi a legjobban magát. Vízigényes, de csak annyi vízzel szabad öntözni, hogy a talaja nedves legyen, de ne álljon a cserépben a víz.

Fényigénye viszont közepes, félárnyékos helyen érzi jól magát, a közvetlen napfénytől óvni kell, ha azt szeretnéd, hogy lakótársad sokáig melletted legyen.

Egy meseszép amerikai: mesevirág

A mesevirág elsősorban Közép- és Dél-Amerikában őshonos, és bár már hazánkat is meghódította, mi csak az eredeti növény hibridjeinek szépségét élvezhetjük.
Kisméretű növény tojás alakú levelekkel, amelyek zöldes-vöröses színben pompáznak, felületükön pedig enyhén szőrösek. A mesevirág szépségét leginkább a virágai adják, amelyek egyesével vagy csoportosan ücsörögnek az ágakon, színük pedig lehet rózsaszín, vörös, kék, fehér, de akár ibolyakék is. Júniustól egészen októberig díszítik a mesevirágot.

Hogyan tartsd?

A mesevirág nemcsak azért alkalmas garzonlakónak, mert magassága nem haladja meg az 50 centimétert, hanem azért is, mert bár a világos helyet kedveli, a tűző napot ki nem állhatja. Vízigénye közepes - a lágy vizet kedveli -, tápoldattal viszont a virágzása alatt érdemes kéthetente ellátni.

Egy trópusi párakedvelő: szalagpáfrány

A szalagpáfrány igen elterjedt növény, a Föld szinte minden trópusi és szubtrópusi területén megtalálható. Magassága nem haladja meg a 35 centimétert, így az aprócska garzonoknak is kiváló dísze lehet.

Sötétzöld levelei hosszúak, ujjszerűek, és vékony, vöröses-barnás színű száron ülnek, szélük pedig enyhén hullámos. Az ujjas szárnyak érdekessége, hogy a főér mentén világoszöld csík díszíti őket.

Hogyan tartsd?

Páfránytársaihoz hűen kedveli a meleg, párás helyeket, a legjobb ezért, ha kaviccsal töltött vizes tálcára állítod, amelyből annyi folyadékot vehet magához, amennyit csak akar. Tápanyagigénye közepes, ezért csak mértékkel szabad tápoldatozni, fényigénye viszont kicsi: a félárnyékos helyeken érzi jól magát. Ügyelj arra, hogy tűző nap sose érje!

Ezt is szeretjük