Érdemes kifizetni a lakást?
Bár sokan jobbnak látják minél előbb kifizetni a lakásukat, pénzügyi szempontból nem biztos, hogy ez a legelőnyösebb.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Noha a bankok a lakáshitelek rendkívül széles és impozáns skáláját kínálják, alaposan fontold meg, hogy milyen pénzügyi konstrukciót választasz! Ha ugyanis a rendelkezésedre álló tőkét részben vagy egészben nem az ingatlanba, hanem máshova fekteted be, jóval kedvezőbb lehetőségeket és persze magasabb hozamokat érhetsz el, nem beszélve arról, hogy a befektetett tőke hozamából a törlesztőrészleteket is könnyedén fizetheted.

Nem az ingatlan a legjobb befektetés

Bár a hazai piacon a vásárlók egy része minimális önerővel rendelkezik, és a minél nagyobb finanszírozási arányú hiteleket keresi - többek között éppen ez a helyzet hívta életre a ma már számos banknál elérhető kvázi 0% önerővel felvehető hiteleket -, a nagyobb összegű készpénzzel rendelkezők számára nem biztos, hogy az a legjobb konstrukció, ha teljes tőkéjüket az ingatlan megvásárlására fordítják.
Ha például egy fővárosi, 20 millió forintért kínált ingatlant szeretnél megvásárolni, és abban a – manapság szerencsés – helyzetben vagy, hogy rendelkezésedre áll a teljes vételár készpénzben, lehetőséged van arra, hogy azt teljes egészében az ingatlanba fektesd. Ennek előnye, hogy az ingatlan később fedezetként szolgálhat, és terhelhető jelzáloghitellel, de a mai piaci viszonyok között nem biztos, hogy megfelelő hozamot érhetsz el vele.

A rendelkezésre álló szabad tőkét ennél optimálisabban is el lehet osztani – véli Csedő Zoltán, a Duna House pénzügyi tanácsadási üzletágának vezetője –, és akár több millió forintos nyereséget is el lehet érni. A rendelkezésre álló 20 millió forintot érdemes két részre bontani: 10 millió forint befizethető az új ingatlan vételárába, a maradék 10 millió forintos vételárrészre pedig érdemes hitelt felvenni, így 10 millió forintot – mely ez esetben szabad tőkeként áll rendelkezésre - befektetési egységhez kötött életbiztosításba vagy különféle - tiszta vagy vegyes - portfolióba lehet befektetni.

A hangsúly a megfelelő hitelen van

Tovább fokozható az elérhető hozam azzal, ha megfelelően választod meg a lakáshitelt. A piacon mind „hagyományos”, mind pedig halasztott tőketörlesztésű hitelek közül lehet válogatni.

Egy átlagos, 20 évre felvett, 6,25%-os THM-el rendelkező, 10 millió forintos hitel esetében a fizetnivalók a következőképpen alakulnak: 240 x 71 533 forintot kell kifizetned, mely a futamidő végéig összesen 17.168.000 forintot jelent.

Amennyiben azonban úgynevezett halasztott tőketörlesztésű hitelt választasz, a pénzed egy részét az általad választott portfolióba átlagosan 9%-os hozammal fektetik be, így az összes befizetés 20 év alatt 13.714.000 Ft, a nyereség tehát 3.454.000 Ft az előző konstrukcióhoz képest. Fontos megemlíteni az igénybe vehető adókedvezményt is, mely a futamidő alatt ugyancsak befektethető!

A maradék 10 millió forint tetszés szerint szabadon befektethető, például egy vegyes – ingatlan, kötvény és részvényalapokat tartalmazó portfolióba -, vagy – hosszú távú cél esetén – egy tiszta részvény portfolióba is.

Érdemes tehát vásárlás előtt alaposan körülnézni a piacon – ehhez ma már számos cég nyújt segítséget -, mivel a megfelelően kombinált befektetésekkel jóval kedvezőbb pénzügyi helyzettel zárhatod a lakásvásárlás folyamatát.

Ezt is szeretjük