Kifizetik helyetted a számlák 30%-át: így igényeld a lakásfenntartási támogatást
Megemelték a jövedelemhatárt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Manapság nem nehéz egyik napról a másikra olyan anyagi krízishelyzetbe kerülni, amikor már a lakhatás megtartása forog kockán. Az eladósodás veszélye pedig nem csupán a devizahiteleseket fenyegeti, hiszen a közüzemi díjak nagymértékű emelkedése miatt jelentősen megnőtt azoknak a száma is, akik számára részben vagy teljesen megoldhatatlanná vált a lakással kapcsolatos költségek fedezése.

A lakásfenntartási támogatás számos változáson ment keresztül az évek során. Legutóbb 2011. szeptember 1-jén lépett életbe egy módosított verzió: a kedvezmény rendszerébe beépítették az augusztus 31-én megszűnt gázár- és távhőár-támogatást, ezáltal azok is kérhetik a lakásfenntartási kiadásokra fordítható hozzájárulást, akik az energiatámogatás megszűnése miatt ellátás nélkül maradtak.

Mi a feltétele, és mire igényelheted?

Az új támogatási rendszer az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-ában határozza meg a jogosultsági jövedelemhatárt, ami 2011-ben 71 250 forintnak felel meg.

A támogatás megállapításának másik feltétele a jövedelem- és vagyonvizsgálat, amit az önkormányzat végez el a kérelmed benyújtása után. A vagyon feltérképezésekor a neveden szereplő járművet és a forgalomképes vagyoni értékű jogot, valamint az ingatlant veszik figyelembe. Nem számítják be azonban azt a házat vagy lakást, amiben élsz, illetve az általad lakott ingatlanon fennálló vagyoni értékű jogot.

A lakásfenntartási támogatást többek között albérleti díjra, közös költségre, csatornahasználati és szemétszállítási díjra, lakbérre, valamint villanyáram-, víz- és gázfogyasztási költségekre, a fűtés kiadásaira kérheted.

A változtatásoknak köszönhetően a törvény már nem szabja meg a lakásfűtés módját, tehát úgyszintén jogosult lehetsz a hozzájárulásra, ha olajjal, szénnel vagy fával fűtesz. A jogosultság elbírálása tekintetében a rezsitartozás nem akadály.

Így számolják ki a jövedelmet

A jövedelemszámítás alapja korábban az egy főre jutó jövedelem volt, most már azonban a fogyasztási egységre jutó jövedelmet nézik.

A fogyasztási egység az egy háztartásban élő tagok fogyasztási szerkezetét kifejező arányszám, mely az első nagykorú esetén 1,0, a második esetén pedig 0,9. Minden további nagykorú arányszáma 0,8-nak felel meg. A háztartás első és második kiskorú tagjának személyenként 0,8 az arányszáma, és minden további kiskorú arányszáma tagonként 0,7.

Mekkora összegre számíthatsz?

A fogyasztási egységre jutó jövedelem mellett a fenntartott lakás, ház nagysága, valamint a veled egy háztartásban élők száma is meghatározza, hogy mekkora összeget kaphatsz. A támogatás 2500 forinttól akár 7900 forintig is terjedhet, és a költségek 30%-át is kiteheti adott feltételek mellett. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium néhány példával szolgált a tájékoztatójában: egytagú háztartás esetén, ha az egy fogyasztói egységre jutó jövedelem 28 500 forint, a támogatás összege havonta 3600 forint lehet.

Amennyiben egyedül élsz, de az egy fogyasztói egységre megállapított jövedelem 60 600 forint, 2500 forintos havi hozzájárulásra számíthatsz. A két kiskorú gyermeket nevelő családok 6100 forintot kaphatnak havonta, amennyiben az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem 32 243 forintot tesz ki.

Így igényelheted

A kérelmet az illetékes önkormányzathoz kell benyújtanod, mely pénzben vagy természetben is megállapíthatja a támogatást. A támogatás természetben folyósítása azt jelenti, hogy nem kapsz közvetlenül pénzt, hanem az önkormányzat fizeti ki havonta a közüzemi szolgáltatók felé a számlát. A lakásfenntartási támogatás egy évig érvényes, utána ismét igényelned kell. Pontosan a helyi önkormányzat határozza meg, hogy milyen dokumentumok, igazolások szükségesek, de szinte biztos, hogy kérik a közös háztartásban élő személyek jövedelmét igazoló papírokat. A havonta rendszeresnek számító jövedelmek esetén a kérelem benyújtását megelőző hónapról kell igazolást vinni.

Ha munkanélküli vagy, mindenképp igazolnod kell, hogy hivatalosan be vagy regisztrálva valamely állami foglalkoztatási szervnél. Amennyiben nem rendszeres a jövedelmed, esetleg vállalkozó vagy, a kérelem beadását megelőző 12 hónap alatt szerzett jövedelmed egyhavi átlagáról kérhetnek igazolást. Szükséged lehet egy hiteles iratra, mely a lakás nagyságát bizonyítja, valamint a tulajdoni lapra. Albérlet esetén be kell mutatnod a bérleti szerződést. Ha másként is spórolni akarsz a fűtésszámlán, kattints ide, és ismerd meg a legjobb trükköt!

Te igényled a támogatást?

Ezt is szeretjük