Kicsi és sötét a lakásod? - Így növelheted meg a teret

Ahogy a színek, úgy egy mintás tapéta is jelentős mértékben befolyásolni tudja a térérzetet. Segítünk választani.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A lakás hangulatát a legnagyobb mértékben a nagy, összefüggő felületek anyaga, színe és mintája határozza meg, a lakáskiegészítők, dekorációk már csak finomításra szolgálnak. Ám éppen azért, mert meghatározóak, tanácsos végiggondoltan választani a falakra kerülő festékek vagy tapéták színe és mintája, valamint a padlóburkolat anyaga között.

Egy rossz választással ugyanis nemcsak a hangulatot ronthatod el, de a nagy, tágas lakást üresnek érezheted, a pici garzont pedig még szűkebbnek. Ha viszont tudod, hogy milyen mintával és milyen színnel hogyan változtathatod optikailag az otthonod méretét, a legkisebb lakásból is világos, kényelmes otthont varázsolhatsz. Ezúttal a tapétaválasztás rejtelmeibe avatunk be.

A legfontosabb tudnivalók, ha tapétázol

A tapéták választéka igen széles, mind az anyaguk, mind pedig a színük és mintájuk tekintetében, nem utolsósorban pedig a funkciójuk terén. Az alapozó tapéta, a makulatúrának is nevezett sima, olcsó papír az egyenetlen falfelületek és a mennyezet beborítására szolgál, mielőtt lefestenéd azt, illetve letapétáznád. A papírtapéták célja a dekorálás. Az átlagos papírtapéta hatalmas ár- és mintaválasztékban kapható, léteznek azonban drága, kézzel nyomott és kézzel festett tapéták, melyek szakszerűbb kezelést igényelnek.

A papír- vagy PVC-alapra ragasztott műszálas, pamut- vagy selyemszálakat tartalmazó, dombornyomású tapéta, mely szövetet utánzó, bársonyos tapintású felületet ad, eredetileg a bársony falikárpitok utánzására szolgált. A bolyhos tapéták drágák, felrakásuk és tisztításuk nehéz, bár létezik lemosható PVC-változat is.

A dombornyomású tapéták jól elrejtik a rossz minőségű vakolatot. Sok közülük diszperziós vagy selyemfényű olajfestékkel is átfesthető, de még az olajalapú, magasfényű festék felviteléhez is elég erősek.

Így válassz tapétát!

Tapétázással egyszerűen és gyorsan felújíthatod a falakat és a mennyezetet, és ehhez a tapéták óriási anyag-, szín-, minta- és textúraválasztéka áll a rendelkezésedre. Segítünk a választásban, hogy a legjobb eredményt érhesd el a használatukkal.

A 15 legnagyobb lakberendezési hiba

Nézegess képeket!

Elolvasom

Mediterrán hangulatban

A függőleges, sápadtarany csíkozású tapétákkal szinte kézzel festett hatást kelthetsz a nyers, matt terrakotta vagy vörös, vakolatszerű alapon. A kifinomult minta finoman csillámlóvá teszi a falat, ha azonban egy lépést hátrálsz, a tapéta már homogénnek hat.

A lágy, nyárias narancs- és aranyszín jól mutat a kisebb konyhában, és a falak közé varázsolja a napfény melegét, a hosszú, balzsamos nyáresték hangulatát.

Csak dekorációs célra

A kézzel nyomtatott, viktoriánus mintával díszített tapéták a hagyományos motívum nagyszerű modern változatai. Az ilyen figurális tapéták meglehetősen karakteresek, ezért jobb, ha nem az egész szobában alkalmazod őket - akár kicsi a lakásod, akár nem -, csak egy kiugró kandallókéményt vagy egy alkóv falát borítsd velük.

Díszes tapéta kis lakásokba

A modern környezet nem feltétlenül jelent élénk színeket és nyers, gyalult padlót. Nem kell lemondanod a divatos megoldásokról akkor sem, ha kissé díszesebb tapétára vágysz, viszont a lakásod kicsi.

A kiindulás lehet például egy fűzfamintás tapéta elegáns halvány mézszín, arany vagy korall árnyalatban, melyhez alkalmazkodva kialakítod a modern, meghitt nappalit vagy hálószobát.

Rózsaminta kicsi és nagy lakásokba

A rózsaminta a vidéki házak hangulatát idézi. Ez a hagyományos tapéta hálószobák, fürdőszobák vagy családias étkezőkonyhák kitapétázására alkalmas. A természetes elefántcsontszínt és a barnásszürke árnyalatokat a finoman felcsillanó halványarany teheti hangsúlyossá.

15 látványos, trendi tapéta

Nézegess képeket!

Elolvasom

Egyszerű, mégis tetszetős megoldás a nappaliba vagy az ebédlőbe, illetve az általában rosszul megvilágított területeken, például a lépcsőfeljárat mellett is. A kisebb terekbe apró rózsamintás típust válassz, míg a nagyobb helyiségekben bátran alkalmazhatod a nagyobb, domináns mintákat.

Apró garzonban és tágas lakásban egyaránt tökéletes

Az enyhén szivárványos tapéta, melynek mintázata a matt és fényes felületek kontrasztját használja ki, a gyöngyházhoz hasonlóan bármely helyiségben alkalmazható. Mivel a látványos minta csak bizonyos szögből látszik, nem nyomja össze a kis tereket, és a nagyokat sem aprózza el. A hálószobában például tökéletesen harmonizál halványkék szaténpaplanokkal és -párnákkal, valamint a tükrös fésülködőasztalkával.

Tágas helyiségekbe, nyitott terekbe

Az egy szín különböző árnyalataiból álló, vastag, csíkos minta, miközben rendkívül elegáns, jól beleillik mind a hagyományos, mind a lezserebb környezetbe. A vastag csíkok nagyobb szobákban és nyitott terekben mutatnak jól. Nagyon hatásos az előtérben, a lépcsőfeljárat és az emeleti pihenő falán.

Csíkos típus apró lakásokba

A finom, apró csíkos tapéta, mely tengerparti sziklára vagy csavart cukorkarúdra emlékeztet, jó választás kis lakásokba, ahol a vastagabb csíkok nyomasztóan hatnának a kisméretű szobákban. Próbáld ki a hálószobában, és válassz hozzá kék tüllfüggönyt és finom, százszorszépmintás díszpárnákat.

Cikkünk megírásában a Lakásdekoráció mindenkinek című könyv segített.

Ezt is szeretjük