Így számolj le a lakásban terjengő kellemetlen szagokkal!

Hiába szellőztetsz, és használsz az illatosítók, kellemetlen szag uralkodik a lakásban? Szüntesd meg végleg!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenütt jó, de a legjobb otthon - ehhez azonban az is kell, hogy a lakásod tiszta és illatos legyen. A rendszeres takarítás és szellőztetés elengedhetetlen, és néha jól jön egy-két illatos praktika is.

Ha azonban ennek ellenére sem sikerül frissen tartanod a lakás levegőjét, ráadásul fogalmad sincs, honnan eredhetnek a kellemetlen szagok, ne a mesterséges illatosítók számát növeld a lakásban!

Jobban teszed, ha inkább felfedezőútra indulsz, hogy feltérképezd a rejtett szagforrásokat - ha ezekkel leszámolsz, örökre száműzheted a kellemetlen szagokat.

Ha a konyhában bűzlik valami

Mindent kitakarítottál a konyhában, de valahogy mégsem olyan finom, friss illatú a levegő? Mielőtt a szagelszívót kezdenéd szétszerelni, érdemes bekukkantanod a konyhaszekrény mögé és mellé, főzés közben ugyanis a legkisebb résekbe is beleszóródhat az étel, a tűzhely szélén pedig könnyen lecsorog a forráskor olykor kifutó leves. Az ott lerakódott ételmaradék bomlásnak indul, és igen kellemetlen szagok forrása lehet. Célszerű kéthavonta elhúznod a tűzhelyet, és alaposan kitakarítanod mellette és alatta is, továbbá alaposan átsúrolnod a széleit, sőt, a konyhaszekrény oldalát is.

Egy alapos szellőztetés után máris jobb illat uralkodik majd a helyiségben - és ilyenkor már az illatos praktikáknak is van helyük a konyhában. Kellemes aromákkal töltheted meg például úgy, hogy almahéjat teszel a még meleg főzőlapra vagy a sütőbe, amíg az kihűl.

Amikor az épület a hibás

A hideg, nedves, nyirkos idő beköszöntével, amikor a mosott ruhát is a lakásban szárítod, előfordulhat, hogy a magas páratartalom penészesedést, gombásodást és dohos szagot eredményez. Különösen igaz ez a régi építésű társasházak esetében. A gyakori szellőztetés ez esetben is alapkövetelmény, a lakásban esetlegesen előforduló dohos szagot azonban a leginkább úgy tudod egyszerűen és hatékonyan csökkenteni, ha több helyre fenyőolajjal átitatott szivacsot helyezel el. A hatása nem marad el, sőt, hónapokig kitart.

Sokféle szagot elűzhetsz, ha a lakásban több helyre kis tálkába nedves szivacsot teszel, ugyanis a szivacs magába szívja a dohányfüstöt és az ételszagot is. Fontos, hogy a szivacsot gyakran cseréld, mert csak frissen mosva használható eredményesen.

Rejtett zugok a fürdőszobában

A fürdőszobában terjengő kellemetlen szagot egy kisebb dugulás is okozhatja - még akkor is, ha egyébként te magad nem tapasztalsz semmilyen problémát a lefolyókkal. Ha úgy véled, hogy a szag forrása a mosdó vagy a vécé lefolyója, utóbbiba önts kéthetente forró mosószeres vizet, havonta egy alkalommal pedig a felgyülemlő vízkő közömbösítésére 20%-os háztartási ecettel öblítsd át a lefolyót. A kellemetlen szag rövid időn belül eltűnik, és az esetleges dugulás is csökken, mert a forró víz és a mosószer feloldja a vezetékben lévő szennyeződést, az ecet pedig a vízkőnek üzen hadat.

Érdemes a fürdőszoba padlóján található összefolyót is megvizsgálnod alkalmanként, a ráccsal védett nyílás ugyanis szintén felelős lehet a kellemetlen szagokért. Ha a fenti praktikákat bevetetted, a szag azonban megmaradt, könnyen lehet, hogy ez a központi lefolyó a ludas a dologban. Ide viszont vízvezeték-szerelő szakember kell, hogy megállapítsa, hogy a bűzelzáró optimálisan működik-e, illetve kitisztítsa a vízelvezető rendszert.

Ecettel a szekrényekben uralkodó szagok ellen
A régi bútorok dohos szagát ecetes átmosással szüntetheted meg. A fiókokat és a szekrény belsejét mosd át ecet és víz egyenlő arányú keverékével, töröld szárazra, majd alaposan szellőztess ki a szobában úgy, hogy nyitva hagyod a szekrényt. Ha egy csokor levendulát akasztasz a belsejébe, hosszú ideig kellemes illatot áraszt majd.

A por kellemetlen szaga

Talán meglepően hangzik, de a házi pornak is van egy jellegzetes, mindent betöltő, kellemetlen szaga. Hogy elkerüld, sokat segít a rendszeres és alapos takarítás, a HEPA-szűrős porszívózás, vagy, ha nedves ruhával törlöd le a port. Talán nem minden alkalommal érzel kedvet ahhoz, hogy az összes magas szekrényt megmászd, mégis érdemes, mert a ritkán látogatott helyek, a bútorok teteje vagy akár az ágy és a szekrények alatti rész is a por kedvelt lakhelye lehet.

A lakástextíliák híres porfogók, nagyon fontos hát, hogy a függönyöket, a bútorhuzatokat rendszeresen kimosd, a szőnyeget pedig legalább havonta alaposan kitisztítsd.

A hálószobában a matrac kárpitját egyszerűen felfrissítheted, ha szódabikarbónát szórsz rá, fél óráig állni hagyod rajta, majd leporszívózod.

Ezt is szeretjük