Egyetlen módszer, mellyel elkerülheted a rezsitartozást

Így spórolj a villanyszámlán!

Sosem halmozol fel tartozást, ha a kártyás rendszert választod.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szolgáltatók legtöbbször szociális alapon biztosítják az előre fizetős villanyóra lehetőségét, a villamos energia törvény ugyanis a legnehezebb helyzetben lévő fogyasztókat védelem alá helyezi. Ennek megfelelően pedig a szociálisan rászorulók igényelhetnek kártyás mérőt.

Ám már van olyan szolgáltató is, ahol nemcsak a védendők, de minden ügyfél számára elérhető az előre fizetős órák lehetősége, mely önfegyelemre ösztönöz, így pedig csökkenthető általa a rezsiköltség is.

Hogy működik a kártyás mérő?

A kártyás mérőórákat úgy lehet feltölteni, mint a hasonló elven működő mobiltelefonokat: a fogyasztó dolga első lépésben, hogy csekken befizesse a szolgáltató felé azt a pénzt, mely értékét később majd villamos áramban elfogyaszthatja.

Miután valaki befizette a csekket, kap egy számsort, melyet be kell ütni a villanyórán, ezután pedig azonnal látható is kilowattban, mennyit fogyaszt, míg leketyeg a befizetett összeg.

A tapasztalat szerint ez a megoldás nem csupán azért hasznos, mert nem tudsz túlcsúszni, és pontosan annyit fogyasztasz, amennyiért fizettél, de használat közben folyamatosan figyelheted az órát, így, amint fogy az egység, úgy nőhet benned a tudatos takarékosság.

Így válhatsz védetté

Ha valakinek nagy összegű villanyszámla-tartozása van, a szolgáltató általában háromszori írásbeli felszólítás után folyamodik a kikapcsoláshoz. Mielőtt azonban megvárnád ezt a lépést, érdemes megkeresni az áramszolgáltatót, mely általában hajlik az együttműködésre.

Ahhoz azonban, hogy igénybe vehesd a védendő fogyasztók kedvezményeit, például a kártyás órát, először nyilvántartásba kell vetetned magad, jelezve a rászorultságot a szolgáltatónál. A kiküldött fizetési értesítőkben egyébként a védendő fogyasztók esetében felhívják a figyelmet az előfizetős mérőórák lehetőségére.

Ahhoz pedig, hogy felszereljék az új, kártyás mérőórát, meg kell egyezned a szolgáltatóval tartozásod kiegyenlítéséről. Védettként viszont kaphatsz haladékot, illetve részletfizetési lehetőséget is, így már csak arra kell ügyelned, hogy betartsd a határidőket.

Spórolós tippek a szakértőtől

Ha hivatalos tippeket szeretnél arra vonatkozóan, hogyan spórolhatsz a villanszámlán, nézd meg videónkat!

Kinek éri meg?

Ha tartozásod volt, a felszerelt mérőt minimum annak kiegyenlítéséig, de legalább egy évig ajánlatos megtartani. Sokan döntenek úgy, hogy a részletfizetés leteltével sem kérik a kártyás óra cseréjét hagyományos verzióra, hiszen így folyamatosan figyelemmel kísérhetik a fogyasztásukat. Ez a tudatosság pedig átlagosan 10%-os energia- és pénzspórolást is jelenthet a korábbiakhoz képest. Ráadásul az előfizetős mérővel az is elkerülhető, hogy újabb tartozás halmozódjon fel.

Ki fizeti az óracserét?

Abban az esetben, ha az óracsere a szolgáltató kezdeményezésére történik, a mérőhely átalakítási költsége az elosztót, a feltöltési rendszer üzemeltetéséhez kapcsolódó költségek a villamosenergia-szolgáltatót terhelik.

Ehhez általában 60 napot meghaladó tartozás és sikertelen részletfizetési egyeztetés vezet. Ha azonban a fogyasztó kezdeményezi a cserét, akkor a szerelés és üzembe helyezés költségeit neki kell állnia.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Egy ideje azonban már nem csupán a nehéz szociális helyzetben lévő fogyasztók igényelhetik az előfizetős órát: mivel ennek a lehetőségnek sokan felfedezték a megtakarítási oldalát is, a szolgáltatók egyre nyitottabbak ebben a kérdésben: az E.On például májustól elérhetővé tette a kártyás órákat minden ügyfele számára, így bárki igénybe veheti, aki spórolni szeretne az áramköltségen. Persze a csere itt is térítés ellenében valósítható meg.

Átváltanál előfizetős mérőórára?

Ezt is szeretjük