5 álomszép karácsonyi dekoráció, amibe azonnal beleszeretsz
Az adventi készülődés alatt a lakás is csodálatos díszítést kap. Bármelyik stílus magával ragad.

karacsonyi-dekoracio
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cikket a Kika támogatta.

Az adventi időszakban az ember az év legmeghittebb ünnepére készül fel, ki-ki saját ütemében és módján. A belső lelki út mellett ilyenkor a lakás is pompás díszítést kap: terített asztalok, gyönyörű ablakpárkányok, mécsesek és a pihe-puha textíliák kerülnek a középpontba. 

A külcsín nem mond ellent a belső lelki harmóniának, sőt: az aprólékos dekorálás meditatív munkája során a lakással együtt az ember is szinte kicserélődik, szíve a készülődéssel ünneplőbe öltözik. A hangulatos, gyönyörű lakás garantáltan már az első körbepillantás alkalmával nyugalommal tölt el mindenkit, aki belép a küszöbön.

Akár a hagyományos díszítés hívei, akár a modernebb stílus képviselői varázsolnak karácsonyi hangulatot a lakásukba, biztosan igéző végeredményre lehet számítani. Ráadásul a dekorációban semmi nem szentírás: jó ízléssel akár ötvözni is lehet stílusokat, és ilyenkor még egy szemernyi giccs sem bűn.

A hagyományos stílus

Talán mindenki emlékszik még arra, ahogy gyermekkorában várta a karácsonyi csodát: a csengő megszólalását, a fa pompás fényeit, az ünnepi asztalt körülülő családot és az izgalmas ajándékbontást. A hagyományosan használt színek, motívumok és anyagok éppen ezt a gyermeki, ártatlan várakozást idézik meg.

A piros, zöld és fehér színek talán ezért sem fognak soha kimenni a divatból, ha a karácsonyról van szó. A polcokról nem hiányozhat a hógömb, de a mézeskalács figurák, a hintaló és a manó is örök klasszikus. 

A fa- és kerámiaanyagok mellett a puha, meleg textíliák varázsolnak meghittséget az otthonokba. Nem kell nagy dolgokra gondolni: a kanapén minél több ünnepi mintás, színes takaró, párna, a polcon pedig a legbájosabb kiegészítők is helyet kaphatnak. Magyalággal átölelve néhány bájos mécsesből, gyertyából, fenyőtobozból, fadíszből és fényfüzérből máris csodás kompozíció kerekedhet.

A klasszikusabb stílus

Akad persze olyan, aki nem a hóembert vagy a Mikulást szeretné viszontlátni a karácsonyi dekorációban, sokkal inkább a karácsony szellemiségét igyekezne megragadni egy klasszikusabb lakásbelsőben. A komoly vagy bohókás angyalfigurák és a fénylő csillagok szeretettel és egy csipet eleganciával is ellátják a berendezést. A stílusban az arany, a bordó és a fehér szín triója köszön vissza leginkább.

Az elegáns, mégis minden ízében varázslatos karácsonyi asztalon jól mutatnak az aranyszínű poharak, a gyöngysorok, a fényfüzérek, melyeket néhány ragyogó, színben hozzájuk passzoló gömbdísz egészíthet ki.

A természetes összhatás

A természet ihlette karácsonyi díszítés egy csapásra mesébe illő otthont teremt, ahova csakugyan jó érzés hazatérni. Amint az ember belép az ajtón a megnyugtató hangulatot árasztó lakásba, már cseréli is a téli cipőt egy meleg mamuszra, és huppan is le a kanapéra egy forró kakaóval. 

Zöld, aranyló és mattbarna színárnyalatok visszafogott kavalkádja jellemzi a természetes, erdei békét idéző stílust, ahol egy cseppnyi varázslattal manók, hóbaglyok és rénszarvasok is elférnek. A pihenősarok középpontjában egy kényelmes fotel vagy hintaszék áll, körülötte néhány natúr színű, nagy méretű gyertyát, fénysorokat, fenyőágakat, natúr, szolidan díszített koszorút érdemes csak elhelyezni a természetesség jegyében. Az összkép mégis magával ragadó.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezüstös és modern

A megszokott arany, piros és zöld színek mellett a modernebb dekoráció kedvelői az ezüstöt is előszeretettel alkalmazzák a lakás díszítésére, és milyen jól teszik! A fehér és az ezüstszín egészen elegáns, ünnepi hatást kelt, különösen kék színnel társítva. A jég csillogását, a ragyogó téli tájakat felelevenítő árnyalatok hűvösségét jól megtörik a tündéri jegesmedve- és manófigurák, valamint a szőrmés, meleg textíliák.

Akár egy polc vagy az ablakpárkány dísze is lehet egy sor medvebocs, de a natúr színű mécsesek, néhány álomszép, fehér dísz, kék és fehér színű gömbdíszek, csodásan puha, meleg textíliák és az elmaradhatatlan fényfüzér is remekül kiegészíti az összhatást - hogy a fa mellett figyelő, hatalmas jegesmedvebocsról már ne is beszéljünk. Egy ilyen dekoráció tetszés szerint variálható más motívumokkal és díszekkel, mégis egy csapásra az ujja köré csavar. És nemcsak téged, de a legkisebbeket is.

A romantikus stílus kedvelőinek

Ugyancsak a modernebb vonalat testesíti meg a rózsaszín és fehér színekkel operáló romantikus stílus, amely az ezüst-kék irányhoz hasonlóan egyre kedveltebb. A hangsúly a csajos kiegészítőkön, a tollas díszeken, a csillag- és szívmotívumokon van elsősorban, de a bohókás figurák is helyet kaphatnak benne. A mélyebb rózsaszín, bíbor, rubin, arany- és ezüstszínek remekül kiegészítik az összhatást.

Aligha lehet ennél egyszerűbb dekorációt elképzelni a lakásban: csak néhány gömbdíszt válogattak hozzá össze a matt mélybordótól a fénylő halvány rózsaszínig, egy angyalfigurával emelve a kompozíció ünnepélyességét, megkoronázva az egészet egy mécsessel és fényfüzérrel, a látvány mégis lenyűgöző. A bársonyos textilanyagok különbözősége kényelmessé, otthonossá teszi a hatást, tényleg csak egy jó érzékkel végzett összeválogatás kell.

A karácsonyi dekoráció pazar látványa mind a várakozás, mind az ünnep fényéhez hozzájárul. A kellemes hangulatú otthonban valósággal megfeledkezik az ember az ajándékvásárlási hajszáról, az ünnepek előtti rohanásról, és a nyugalmat árasztó közegben a család is szívesen pihen meg a mindennapokban. Megéri hát átszellemülni picit a lakás csinosítgatásában, és vele együtt lassan ünneplőbe öltöztetni a lelket is.

Karácsonyi dekoráció percek alatt

Vannak olyanok, akik nem tudják hosszasan díszíteni a lakást az ünnepek előtt, ám nekik sem kell nélkülözniük a hangulatos megoldásokat: néhány gyors ötlettel máris varázslatos lesz az összkép.

(Képek: Kika.)

Ezt is szeretjük