Készülj fel a karácsonyra: 5 tipp, hogy minden simán menjen (x)
Úgy érzed, a nyugodt karácsony csak egy álom? Ne aggódj, mi tudjuk, mit kell tenned!

tesco nytokép
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

"Anya, megkapok minden ajándékot karácsonyra? Ugye, idén is 9-fajta karácsonyi édesség lesz? Itt nem ártana egy kis takarítás. És miért nincsenek még karácsonyi díszeink?"

Ha ezeket a mondatokat hallod, ne hagyd, hogy kiborítsanak. Végül is a karácsony a gondoskodásról, békéről, pihenésről és örömről szól. Úgy érzed, a nyugodt ünneplés csak egy álom? Ne aggódj, mi tudjuk, mit kell tenned!

1. Neked is lehet nyugodt karácsonyod, csak tervezz előre

Jólét, pozitív hangulat és nyugalom. Pontosan ez az a három dolog, ami sok magyar háztartásban elérhetetlennek tűnik karácsony előtt. Ne aggódj, nem Te vagy az egyetlen! De ne is állj ellen a változásnak! Békében és nyugalomban az egész advent alatt, nem csak karácsony után pihenhetsz. Ehhez két dologra van szükség: egy kis tervezésre és rangsorolásra.

Készítsd el kedvenc kávédat vagy teádat, vegyél elő egy darab papírt és egy ceruzát, és szánj 30 percet csak magadra! Írj le mindent, amit el kell intézni, hogy a karácsony ne csak az egész családnak, hanem az számodra is kellemesen teljen! Tervezz meg mindent nagyjából 4-5 héttel előre! Ha már látod, hogy túl sok a teendő, és mindent elintézni emberfeletti teljesítmény lenne, ne félj törölni pár dolgot a listából!

Mi az, amiről semmiképp ne feledkezz meg?

 • Kis- és nagybevásárlás: Tervezd meg előre, mit kell megvenni a karácsonyi sütéshez és főzéshez! Vásárolj előre tartós élelmiszereket nagy mennyiségben, így később csak olyan dolgokat kell megvenni, amelyek gyors fogyasztást igényelnek!
 • Sütés és főzés: Egy dolog a hozzávalók kiválasztása, és egy másik a konyhában töltött idő. Ezeket is be kell építeni a terveibe. Hogy ne történjen meg az, hogy 10 órakor kezdesz neki a sütésnek, és másnap hajnali 4 órakor fejezed be. Ilyen terhelés mellett szó sem lehet karácsonyi pihenésről.
 • Takarítás: Vedd számításba, mit szeretnél elintézni! A karácsony előtti napon csak egy kis takarítást végeznél, vagy a lakás minden bútorát "át akarod rendezni"? Tervezd meg, mikor kezded el a takarítást ez alapján!
 • Otthoni dekorációk: Még a kellemes dolgok esetében is fontos, hogy kellő időt szakítsunk rájuk. Ez az egyetlen módja annak, hogy elkerüljük a lakás éjszakai dekorálását, és azt, hogy ezek a kellemes "kötelességek" teljesen kikészítsenek minket. Fontos kérdés az is, hogy bevonod-e a gyerekeket a díszítésbe. A kis segítők füzért készíthetnek egy fára, gyertyatartót narancsból, vagy például papír hópelyheket vághatnak ki és helyezhetnek az ablakba. Ennek köszönhetően ők is jól érzik magukat, és Neked is marad időd más dolgokra.
 • Ajándékok, csomagolópapírok és szalagok vásárlása. Ne felejtsd el a karácsonyfára való díszeket, füzéreket sem!

Miután elvégezted a részfeladatokat, ne felejtsd el kipipálni őket a listán! Így minden egyes elvégzett teendővel egyre nyugodtabb lehetsz.

Femina pici1.png

TIPP: Vásárolj be mindent egy helyen!

Tedd a lehető legegyszerűbbé a saját dolgodat! A Tesco Online Bevásárlással nemcsak élelmiszert és kozmetikumokat, hanem ajándék kozmetikai csomagokat, játékokat, alkoholt – külön-külön és csomagban –, valamint egyéb, karácsony előtt biztonságosan megvásárolható tételeket is megrendelhetsz online.

2. Kerüld el a karácsonyi hajszát: vásárolj online!

Egyre inkább megszokott, hogy online rendeljük meg a karácsonyi ajándékokat. Itt az ideje, hogy támaszkodjunk az online élelmiszerüzletekre, drogériákra és egyéb webáruházakra is, amelyekért általában a szupermarketbe járunk. Ez meglehetősen egyszerű megoldás, és alapvetően hasonlóan működik, mint bármely más online termékkiválasztás. Nem kell félni a újdonságoktól: éppen ellenkezőleg, rengeteg időt, energiát és aggódást takaríthatsz meg.

TIPP: Biztonságos, könnyű és aggodalomtól mentes: intézd online a karácsonyi bevásárlást!

Tudtad, hogy online is rendelhetsz élelmiszereket olyan szuper- és hipermarketektől, amelyeket rendszeres vásárlásokból már jól ismersz? A Tesco Online Bevásárlás például épp egy ilyen lehetőséget kínál. Miért érdemes a Tesco Online Bevásárlás szolgáltatásait igénybe venni karácsony előtt? Talán azért, mert maximálisan biztonságos a Neked, és az egész család számára - otthon maradhatsz, a bevásárlás eljön Hozzád. És persze megérdemled a pihenést, amíg valaki másra bízod a nehéz táskák cipelését. Ahelyett, hogy a polcok között kellene keresgélni – ráadásul maszkban –, inkább főzz egy teát, hunyd be a szemedet, és lazíts! A bevásárlás pedig könnyen megy, mint az egyszeregy:

 • Elérhetőség: Első lépésként megnézheted, hogy a szolgáltatás elérhető-e a címedre.
 • Vásárlás megérzésre: Könnyen leadhatod rendelésedet a Tesco weboldalán, de ha még kényelmesebben szeretnél vásárolni, töltsd le a Tesco Online Bevásárlást Android vagy iOS eszközödre!
 • Első a biztonság: A munkatársak minden higiéniai előírást pontosan betartanak, amíg összekészítik rendelésedet. Így biztonságosan vásárolhatsz, és elkerülheted a nagy tömeget.
 • Mintha csak az anyukánknak választanánk: Gyümölcs, zöldség, hús... Bármit is vásárolsz, a munkatársak minden egyes terméket olyan gondosan választanak ki, mint ahogy Te is szoktad.
 • Szállítás az otthonodig: A kiszállító az első zárható ajtóig viszi a rendelésedet akkor, amikor Neked a legkényelmesebb. Akár három héttel előre lefoglalhatsz egy szállítási idősávot, és a szállítást megelőző napon 23 óráig módosíthatod azt. Sőt, ugyaneddig az időpontig akár a bevásárlólistádat is szerkesztheted.
 • Ha útba esik egy Tesco: Próbáld ki az Átvételi Pontokat! Rendelésedet a megbeszélt időpontban előkészítve és összecsomagolva megtalálod a kiválasztott Tesco áruház átvételi pontján. Az online kézbesítéshez hasonlóan ez a vásárlási lehetőség is sokkal biztonságosabb. Akkor is jó választás, ha az otthonodba szállító futárok kapacitása már teljesen megtelt az általad választott napon.

Szerintünk ez a legjobb választás!

Femina pici2.png

3. Ne tervezz új dolgokat minden évre

Minden évben új recepteket találsz ki? Mindig új dekorációkat vásárolsz? Vagy egyre csak bővül a takarításra váró helyek listája? Ha minden évben új dolgokat tervezünk, azzal csak lelassítjuk magunkat. Inkább találj ki egy jól bejáratott menetrendet, amit minden ünnepi időszak előtt követni tudsz. Ha készülődés nem válik minden évben ismeretlen tereppé, könnyedén és gyorsan fogod tudni kezelni a dolgokat.

4. Ne legyél szigorú magaddal! A gyönyörű karácsonynak nem kell tökéletesnek lennie

Nézzünk szembe a tényekkel: sok dolog miatt hajlamosak vagyunk stresszelni. Ne legyél túl szigorú magaddal! A legfontosabb, hogy követhető célokat állítsunk fel, és engedjünk meg magunknak egy kis pihenőt két feladat között. Mit is jelent ez? Például ne vedd túl komolyan a karácsonyi takarítást, ne vállalj túl sokat az ajándékokkal, és ami a legfontosabb: ne hasonlítsd magadat másokhoz. A kollégák amúgy is hajlamosak mindennel hencegni. Ha nem tudják utolérni magukat, azt inkább titokban tartják. Te pedig feleslegesen aggódsz amiatt, hogy mindenki felkészült már az ünnepekre, csak Te nem.

Kerüld el az olyan ötleteket, amiket később megbánhatsz: a last minute meghívásokat, az ígéreteket egy vendéglátásra, az utolsó napra hagyott bevásárlás elhalasztása, vagy elvinni valahová a gyerekeket az ünnepek előtt. Ezek csak még nagyobb nyomást helyeznek Rád.

5. Kérj segítséget, akár az egész családtól

A férjed a kanapén nézi a tévét, a fiad reggel óta nem állt fel a számítógép elől, a lányod pedig még több figyelmet követel magának... Nem csoda, ha elfáradsz, amikor minden felelősség Rád hárul. Így első lépésként érdemes bevonni a család többi tagját is az ünnepi teendőkbe. Adj nekik konkrét feladatokat! Ha a tágabb család is Veled tölti az ünnepeket, tőlük is kérj segítséget! Például az apósod elkészítheti a pontyot, vagy az anyukád hozhat egy kis édességet. Felejtsd el, hogy mindenről a vendéglátónak kell gondoskodnia!

Femina pici.png

A stresszt és a rohanást sajnos nem mindig kerülhetjük el karácsonykor. De az otthonodba már ne engedd be az aggodalmakat! Elvégre a karácsony a gondoskodásról, a családról és a szeretetről szól. Engedj meg magadnak idén is egy kis törődést!

(Képek forrása: Tesco Global Zrt.)

Ezt is szeretjük