Elmarad a Vörösmarty vásár, de van helyette más: így működik az utazó láda

Az utazó láda segítségével a karácsonyi kézműves ajándékmustra nem marad el.

GettyImages-1188424769
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A koronavírus miatt sokak nagy bánatára elmarad az országszerte híres Vörösmarty téri vásár, ami nemcsak a vevőknek, hanem a kézműves árusoknak is nagy veszteséget jelent.

A probléma feloldása érdekében a Magyar Kézműves Szövetség innovatív megoldást talált ki, és útnak indította a Vörösmarty téri utazó ládát, amiben különböző kézművesek portékáit mutatják be.

Az utazó láda

A nagy múltú vásárban a Magyar Kézműves Szövetség 60-70 tagja rendszeresen vett részt, éves bevételük jelentős részét jelentette az adventi ajándékmustra. A kis manufaktúrákban évről évre készültek a karácsonyi időszakra, már jó előre szebbnél szebb díszeket és ajándékokat gyártottak le.

lada5B
Fotó: Kata / Magyar Kézműves Szövetség

Az utazó láda célja, hogy a húsz tradicionális mesterséget és képviselőiket szélesebb körben megismertessék, hogy egyedi tervezésű ajándékok kerülhessenek a fa alá. A kézművesség ötszáz munkahelyet biztosít, a művészek alkotásai a járványhelyzet miatt jelenleg különböző weboldalakon rendelhetőek meg. A láda csak mintegy ajánlóként funkcionál, bár Szabó Kata, a Magyar Kézműves Szövetség elnöke szerint egyre többen érdeklődnek afelől, hogyan és hol szerezhető be a bemutatóeszköz. Sajnos nem eladó, de a jövőben elképzelhető, hogy a kiállított árukat a ládával együtt megvásárolhatóvá teszik.

- A vásár jelentőségét jól mutatja, hogy vannak olyan visszatérő törzsvásárlók, akik Mátészalkáról, közel 300 kilométer távolságról érkeznek, hogy egyedi tervezésű karácsonyfadíszt vásárolhassanak - mondta Szabó Kata. - Ez hagyomány a kedves családtól, akik már 12 éve járnak a vásárba, és minden évben emlékként viszik haza, amire rátekintve felidézik az utazás és a pezsgő ünnepi vásár élményét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az adventi vásárokon a kézművesekkel személyesen találkozhattak a vásárlók, most ennek pótlására az alkotók nyitják ki műhelyeiket, ahol a különböző hagyományos mesterségekkel, munkálati folyamatokkal ismerkedhetnek meg a látogatók. 

A kézművesek

Bábkészítőktől kezdve bőrműveseken át egészen a szappankészítőkig színes tagokkal rendelkezik a Magyar Kézműves Szövetség, akik Facebook-oldalukon rendszeresen megosztják különböző alkotók munkáit.

Orsiékszer

Az Orsiékszer elindította a Karácsonyi webvásár oldalt folyamatosan frissülő termékekkel, amik csak limitált ideig megvehetőek. Nemcsak ékszekereket, hanem teatojásokat, könyvjelzőket vagy egyedi tervezésű kanalat is árulnak.

Ajándékozz valódi kézműves meglepetést! Kerüljön egyedi ajándék a fa alá a Magyar Kézműves Szövetség...

Közzétette: Magyar Kézműves Szövetség – 2020. november 7., szombat

Csodakalap

Judit Szaniszló művész munkáit Csodakalap név alatt készíti nemezelési technika alkalmazásával, és nemcsak kalapok, hanem dizájnos ruhaneműk is fellelhetőek a repertoárjában. Sőt még karácsonyfadíszt is lehet tőle vásárolni.

Ajándékozz valódi kézműves meglepetést! Kerüljön egyedi ajándék a fa alá a Magyar Kézműves Szövetség...

Közzétette: Magyar Kézműves Szövetség – 2020. november 1., vasárnap

Agyagászok

Az Agyagászok csapata, Bély Ági és Kovács László "Zamak" kerámikusok különböző egyedi tervezésű használati edényeket és díszkerámiákat gyártanak, amik bármely lakás ékei lehetnek. 

Agyagászok szintén Nagymaroson...

Közzétette: Magyar Kézműves Szövetség – 2020. november 7., szombat

A járványhelyzet ugyan átalakította az idei karácsonyt, de szerencsére nem kell mindenről lemondani, pláne nem az ajándékozás öröméről, ami a modern technikának köszönhetően online is lebonyolítható.

5 isteni illatú, kézműves szappan ajándékba - Semmilyen mesterséges színezőanyagot nem tartalmaz

Egy jól megválasztott, kézműves, natúr kozmetikummal azonban nem lehet melléfogni: mindamellett, hogy minőségi és természetes összetevőket tartalmaz, amit egy szép és különleges csomagolással még jobban fel lehet dobni, érzékeny vagy zsíros bőrre is alkalmas.

(Cikken belüli képek forrása: Magyar Kézműves Szövetség, borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük