Itt a legkevesebb a bűnöző Budapesten

Nézd meg, te biztonságos környéken laksz-e!

Nézd meg, melyek a veszélyes területek, és hol kevesebb a betörés.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha szeretnéd jobban megismerni a fővárosi kerületeket, mert nem tudod, hol érdemes ingatlan után nézned, már erre is van egyszerű iránytű: az FHB Bank ugyanis nemrég az interneten ingyenesen elérhető interaktív alkalmazást fejlesztett ki.

Az Otthontérkép adatai kerületekre és lakóövezetekre bontva tartalmazzák a legfontosabb információkat nemcsak az aktuális ingatlanpiaci árak, de a zöldterületek aránya, a bűnözés mértéke, a lakásállomány, az értékesített lakások száma, a jövedelemmegoszlás, illetve a városrész jellege tekintetében is. Íme, a legrázósabb és a legnyugodtabb környékek.

A legzűrösebb helyek

Az Otthontérkép bűnözési adatainak forrását a Központi Statisztikai Hivatal és a Belügyminisztérium bűnözési statisztikai információi jelentik: ezek alapján szűrhetők ki a kevésbé biztonságos területek, illetve azok a városrészek, ahol kevesebb a lakásbetörés. A Magyar Nemzet információi szerint a budapesti lakásbetörések gyakorisága korántsem mutat egyenes összefüggést az ingatlanok értékével és a tulajdonosok vagyoni helyzetével.

A lakásbetörések lakásállományhoz viszonyított száma ugyanis Észak-Buda II. kerületi részein, valamint Kőbányán és Felsőrákoson, Kispesten és Soroksáron a legmagasabb. Vagyis a budapesti ingatlantulajdonosoknak ezekben a városrészekben kell a legnagyobb valószínűséggel számítaniuk arra, hogy betörők látogatnak el az otthonukba.

Nemcsak a drága lakás lehet célpont

A jelentés érdekessége az, hogy míg a II. kerületben az ingatlanok értéke és az ott élők jövedelme nagyon magas - az ingatlanok négyzetméterára meghaladja a 380 ezer forintot, és az egy főre jutó jövedelem is kiemelkedő nagyságú -, addig a többi városrésznél éppen ellenkezőleg.

Kukkants be a házakba, ahol a gazdagok élnek: a legdrágább budapesti lakások

Nézegess képeket!

Elolvasom

Kőbányán, Felsőrákoson, Kispesten és Soroksáron 220 ezer forint alatt van a piacon kínált ingatlanok négyzetméterára, a lakók jövedelme pedig nagyrészt a budapesti átlagnál jóval alacsonyabb.

Biztonságosabb környékek

Az is ellentmond a lakásbetörési sztereotípiának - mely szerint a betörők elsősorban a drága városrészeket célozzák meg - , hogy a XII. kerület, ami tele van drága ingatlanokkal, a bűntérkép szerint az egyik legbiztonságosabb rész: ezen a környéken a budapesti átlagnál jóval alacsonyabb a betörések száma. Pedig a betörési statisztikákat vezető II. kerület mellett van, a lakásárakat és a jövedelemszintet tekintve pedig nem nagyon érzékelhető különbség a két kerület között.

A felmérés szerint a biztonságosabb területek közé tartozik még a Vár környéke és a III. kerület is. A pesti oldalon pedig Újpest, Káposztásmegyer és Zugló is kimondottan alacsony rizikójú övezetnek számít, náluk a legkevesebb a betörés.

A középmezőny

A budai oldal délebbre fekvő kerületeiben már kicsit összetettebb a kép: Újbuda például betörésveszély szempontjából az átlaghoz képest valamelyest jobban áll, tőle délre, a XXII. kerületben viszont már a fővárosi átlagnál több lakásbetörés történik.

A pesti oldalon nem meglepő módon a VIII. kerület átlag feletti betörésszámmal - bár még így sem a legrosszabb környékek egyike - , a mellette lévő Ferencváros viszont már jóval kedvezőbb adatokkal rendelkezik, az átlagos érték alá csúszott ezen a környéken a betörésarány. Az észak-pesti kerületek lakói is jobb helyzetben vannak, Csepelen viszont a fővárosi átlaghoz viszonyítva jobban tarthatnak a lakók a kellemetlen látogatóktól. Bár Csepelen még így is valamelyest jobbak a kilátások, mint Kőbányán vagy Kispesten.

Hozzád törtek már be?

Ezt is szeretjük