Ez lesz a betörők legújabb módszere? Okostelefonnal is kinyithatják az ajtót
Az új, intelligens zárak telefonnal nyílnak, de nemcsak a tulajnak!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az okostelefonok korszakában szinte már nem is meglepő az az új szoftver, ami a bejárati zárat nyitja mobil segítségével. Ez kényelmes alternatívának tűnhet, hiszen a kulcs mindig a női táskák láthatatlan rekeszébe csúszik, míg a telefon többnyire azért kéznél van.

Ám egyúttal felveti a kérdést: nem könnyíti meg ez a tolvajok számára a bejutást a lakásokba?

Szuperintelligens kulcsok

Számos új programot dobtak az utóbbi időben piacra, melyeket mind az okostelefonok által nyitható, új irányvonalat képviselő zárakra fejlesztettek ki. Az alkalmazások lényege, hogy elég a telefont a zsebben tartani, miközben a zárat megérinti a tulaj, az ajtó érzékeli, hogy megjött, és kinyílik.

Ennek egy továbbfejlesztett, intelligensebb változata viszont például már nem is csupán nyit és zár, de figyelmeztet is, ha valaki elhagyja a lakást, és emlékeztet arra, hogy be kell zárni. Sőt, akár még fotókat is tud készíteni azokról, akik a közelbe merészkednek, ami kifejezetten jól jön, ha például egy betörőt kell lefülelni.

Mindez nagyon egyszerűnek és kényelmesnek tűnik, kiváltképp, mikor a tulajdonosnak éppen nincsen szabad keze a kulccsal vacakolni, viszont nagy kérdés, hogy ez a rendszer mennyire megbízható a betolakodókkal szemben.

Hatékonyság

A Marketwatch.com-on megjelent, a témával foglalkozó cikkben Mark Weber Tobias biztonsági szakértő kifejtette, hogy ezeknél a záraknál a potenciális biztonsági rések száma magas lehet, mert, ahogyan mondja: - Ezek a fiúk szoftveres srácok, nem biztonságis srácok - utalva arra, hogy, akik a szoftvereket fejlesztették, nem feltétlenül vannak tisztában egy biztonsági szakember feladataival.

Mindezt Adam Levin, aki egy személyazonosság-kezelő cég vezetője, azzal egészítette ki, hogy az alkalmazás annyira védtelen, hogy egy Wi-Fi kapcsolaton keresztül a hackerek egyszerűen feltörhetik, és így könnyen bejuthatnak a házba.

Vigyázz velük!

Nem árt, ha tudod, milyen módszerekkel dolgoznak mostanság a tolvajok. Videónkból kiderül!

Ezekre a vádakra Frank Gillett, az intelligens zárak egyik feltalálója azt felelte, hogy a hagyományos zárak sem éppen a megbízhatóságukról híresek, egy lakatos is pillanatok alatt fel tudja törni ezeket, miért lenne a tolvajoknak nehezebb dolguk? Ugyanakkor arra is rávilágított, hogy olyan világban élünk sajnos, ahol, ha valaki be szeretne valahová jutni, akkor oda be is fog, függetlenül attól, milyen zár van felszerelve. Ennek ellenére úgy gondolja, hogy az intelligens zárakban sokkal több potenciál van, ami a védelmet illeti, mint a klasszikus változatokban.

Ezt is szeretjük