Ide költöztetnék a rászorulókat a jövőben

20 óra alatt felépül az instantház

Családi ház nyomtatással? Még a Holdon is megállná a helyét.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Dél-kaliforniai Egyetem professzora, a mérnök Behrokh Khoshnevis hosszú évek óta dolgozik azon a nagyszabású fejlesztésen, melynek segítségével nem csupán a rászorulók, illetve a harmadik világ lakásproblémáit lehetne megoldani, de akár a Holdon felépítendő kolóniák házait is létre lehetne hozni emberi erőforrások nélkül.

Így nézne ki a folyamat és a ház

A professzor által bemutatott modell akár 20 óra alatt is képes megépíteni egy házat, köszönhetően a 3D nyomtatásban rejlő lehetőségeknek.

Így lehet házat nyomtatni

A 3D nyomtató olyan eszköz, mely háromdimenziós tárgyakat képes megalkotni azáltal, hogy egy digitális modellt követve rétegeket illeszt egymásra.

A technológia az utóbbi években rengeteget fejlődött, és egyre nagyobb a kereslet a különféle 3D-s nyomtatószerkezetek iránt.

Bár leggyakrabban még mindig prototípusok gyors előállítására alkalmazzák, alkatrészeket, illetve nagyobb tárgyakat is készítenek segítségével, például repülőgéprészeket, így Khoshnevis professzor arra a következtetésre jutott, hogy egy hatalmas mobilprinter segítségével akár házat is lehetne építeni.

Az épületnél is hatalmasabb szerkezet rétegenként húzza fel a házat a számítógépes tervek alapján, miközben a betonfalakba beépíti a vezetékeket is - a nyomtatás után kizárólag a nyílászárókat kellene utólag behelyezni.

A szegényeknek és a Holdra is jó

A professzor által Contour Craftingnak elnevezett technológia véleménye szerint az alacsony költségek és a gyors megvalósítás miatt ideális megoldás lenne azokban az országokban, ahol nagy a szegénység, és égető szükség lenne lakóházakra, emellett a katasztrófa sújtotta területek újjáépítésében is nagy segítség lehet.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Úgy véli, segítségével fel lehetne számolni a harmadik világ nyomornegyedeit, mindemellett a Holdra és a Marsra tervezett kolóniák építkezéseit is megoldhatná emberi jelenlét nélkül. A professzor kiemeli, hogy a technológia kiküszöbölné az építkezések során előforduló baleseteket, ráadásul akár három hónap alatt is képes lenne létrehozni a világ legmagasabb házát. Ha többet akarsz megtudni a technológiáról, illetve videókat és animációkat is szívesen megnéznél az építkezésről, kattints a professzor hivatalos honlapjára!

Mit szólsz a módszerhez?

Ezt is szeretjük