Új adót vezetnének be Budapesten a lakások után: te is érintett vagy?

A fővárosi önkormányzat új ötlete alapján ilyen adót vezetnének be. Tudd meg, kiket érintene!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ingatlanadó bevezetése, illetve összege hosszú évek alatt sem került le teljes mértékben az ország vezetőinek napirendjéről, valamilyen formában mindig szóba kerül.

Már korábban is volt szó arról, hogy értéknövekedési adó formájában szednék be, ám a javaslatot akkor nem tárgyalta a kormány: most viszont megint a legújabb ötletek között szerepel, legalábbis Óbuda viszonylatában.

Új adó az értéknövekedés alapján

A Népszabadság és a hvg.hu információi szerint Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata azon gondolkodik, hogy bevezetné az úgynevezett ingatlanérték-növekedési adót, melynek alapja az a tény lenne, hogy a Római-partra tervezett mobil gát mögötti, vagyis a Nánási és a Királyok útja közötti ingatlanok értéke jelentős mértékben megnövekedett a terület fejlesztésének köszönhetően, így ezt a hasznot meg kívánják adóztatni.

Maga az ötlet a fővárosi önkormányzattól származik, azonban a források szerint a kerület is egyetért azzal, hogy az ott élők visszafizessenek az országnak valamennyit abból a haszonból, amit a milliárdokból emelt gát jelent ingatlanjaik értékére nézve.

Korábban is volt már szó hasonlóról

Az, hogy ténylegesen bevezetik-e az adót, még a jövő zenéje, azonban tény, hogy hasonló hozzájárulásról már korábban is beszéltek.

7 mindennapi dolog, ami komolyan rontja a lakásod értékét

Nézegess képeket!

Elolvasom

2012 májusában például szintén felmerült ilyen ötlet, pontosabban az, hogy megadóztatnák azokat az ingatlanokat, amelyek forgalmi értéke az önkormányzat településrendezési döntései következtében növekszik, például akkor, ha azt a területet, melyen az ingatlan található, átminősítik. A tervek szerint az ez alapján bevezetett adó segítené a település közcélú fejlesztéseit.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az értéknövekedési adót a tervezet szerint 10%-ban kívánják meghatározni, melyet az ingatlan korábbi és új értéke közötti különbség után kellene megfizetni, azonban csak akkor, ha a tulajdonos eladja azt.

Költségek, melyeket nem terhelhetnek rád

Az, hogy nem saját lakásban laksz, még nem jelenti azt, hogy teljesen kiszolgáltatott vagy. Nézd meg a videót!

A dokumentum a kormány honlapján is megtekinthető, azonban hangsúlyozzák, hogy az előterjesztést a kormány még nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a kormány álláspontjának.

Te mit gondolsz az új adótervről?

Ezt is szeretjük