Ennyi ingatlanadót kell fizetned a lakásod után: van, ahol már kivetették

Van, ahol bevezették az ingatlanadót, bár szerencsére nem általános jelenség.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az OTP Ingatlanpont felmérést, annak alapján pedig körképet készített arról, hol vetettek ki ingatlanadót az országban, illetve mekkora annak mértéke.

Ennek alapján megállapítható, hogy építményadót a fővárosban az összes kerületi önkormányzat, a megyeszékhelyek közül pedig 16 város vet ki az ingatlanok után, a legtöbb helyen azonban ez csak az üzleti célú építményekre vonatkozik, míg a magánszemélyek lakáscélú ingatlanjai adómentesek.

Van, ahol magánszemélyként is fizetni kell

Budapesten egyedül a X. kerületben vetnek ki magánszemélyek tulajdonában lévő lakáscélú ingatlanokra építményadót, azonban itt is csak a száz négyzetméter feletti lakások után szedik be az adót, melynek éves mértéke - a küszöbérték fölötti részre - 1169 forint négyzetméterenként.

Emellett kedvezményeket kaphatnak a családok a velük élő gyermekeik után, illetve teljes mentességet bizonyos jövedelemszint alatt.

A megyeszékhelyek közül Szolnokon csak a 150 négyzetméternél nagyobb alapterületű lakások, házak után vetik ki az adót, Egerben a lakások méretétől függetlenül, míg Pécsett és Szekszárdon sávosan határozzák meg az adó mértékét.

Az átlagos méretű - a KSH adatai szerint 78 négyzetméteres - lakóingatlanokra az építményadó Pécsett a legmagasabb, 200 forint négyzetméterenként.

Így évente 15 600 forintot kell kifizetni a baranyai megyeszékhelyen egy átlagos lakás után. Ez duplája annak, mint amennyit egy hasonló ingatlan után Szekszárdon szednek be.

Egy másik adónem

A másik, a magántulajdonú lakásokra kivethető önkormányzati bevételi forrás a kommunális adó. Ilyet jellemzően az infrastruktúra fejlesztésével, valamint környezetvédelemmel kapcsolatos feladataik finanszírozásához szednek az önkormányzatok.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A fővárosban öt kerület szed kommunális adót, a legtöbbet, évi 25 628 forintot Óbuda, míg a második helyen szereplő Újpesten 18 420 forint az adó. Mindkét kerületben azonban csak azok fizetnek, akik bérbe adják a lakásukat, vagy pedig nem a kerületben vannak bejelentve.

Lakásfenntartási támogatás

Ha megterhelned a lakással összefüggő kiadások, érdemes lehet lakásfenntartási támogatást igényelned. Nézd meg a videót, és tudj meg többet!

A megyeszékhelyek közül csak három városban - Kaposváron, Tatabányán és Veszprémben - vetnek ki kommunális adót. Kaposváron ennek éves összege egységesen 5950 forint, míg a másik két városban, az alapterülettől függően három sávot alkalmaznak a díjra.

Ezt is szeretjük