Ilyen a ház, aminek nincs rezsije: bárki felépítheti
Az építészek szerint a passzívházaké a jövő, ráadásul nem is kerülnek többe egy átlagos épületnél. Ismerd meg, pontosan hogyan működnek!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az első passzívház 1990-ben épült fel Németországban, Darmstadtban - a név is innen származik -, és azóta is olyan épületekre használják ezt a hivatalos megnevezést, melyek megfelelnek német minősítési rendszer követelményeinek - ezek elsősorban a ház energiatakarékosságára terjednek ki.

A szadai, magyar passzívház

Egyre több épül fel belőlük

Napjainkra több mint 32 ezer passzívház épült fel csak Európában, elsősorban az olyan, jólétükről és fejlődésükről ismert országokban, mint Svájc, Ausztria, Németország vagy éppen a skandináv államok.

Az építészek szerint azonban a passzívházaké lesz a jövő, sőt, az Európai Unió hamarosan törvényekkel is szabályozza majd az energiatakarékos és környezettudatos építkezéseket, a bolygó országainak vezetői ugyanis - szerencsére - egyre jobban odafigyelnek Földünk megóvására.

A világ high-tech építészete is mindinkább a környezetbarát technológiák, a megújuló energiaforrások, illetve a nagyarányú környezetkárosítás visszafordítása felé fordul, a felhőkarcolókat is hasonló elvek alapján építik, ezek pedig előreláthatóan a lakossági építkezések körébe is beszivárognak majd.

Hogy működik egy passzívház?

A passzívházak legfontosabb jellemzője, hogy fűtési költségeik minimálisak, köszönhetően többek között a kiváló hőszigetelésnek - az ablakok háromrétegesek, a falak pedig 50 centiméteresek -, a nap- és a földenergia hasznosításának, a megfelelő tájolásnak, a folyamatosan friss és megfelelő hőmérsékletet biztosító, hőcserélő szellőzőrendszernek, valamint annak, hogy egy ilyen ház az épületben tartózkodó emberek és berendezések által kisugárzott hőt sem hagyja elveszni.

A hivatalos tanúsítvány szerint egy ilyen ház energiaigénye nem haladja meg a 15 kWh/m2/év értéket, ami egy hagyományos téglaépület esetében 300-400 is lehet. Így akár 90-100%-os energiamegtakarítás is elérhető.

Magyarországon is léteznek már passzívházak, az első 2009-ben, nyolc hónap alatt épült fel Szadán. A kivitelezést sikerült megoldani 230 ezer forintos négyzetméteráron, ami nem volt több környéken található hagyományos házak költségeinél. Számításba véve az energiatakarékosság miatt fellépő megtérülési időt, a jövőben mindenképp érdemes lesz passzívházban gondolkodnia annak, aki megengedheti magának a házépítést.

Kép: passzivhazak.info.hu.

Ha építkeznél, passzívházad lenne?

Ezt is szeretjük