Így űzheted el végleg az orrfacsaró szagot a szemetesből
Bevált szagsemlegesítő praktikák
Ha nem figyelsz, a konyhai szemetes hamar a lakás bűzforrásává válik.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Hiába használsz műanyag zacskót, és viszed le minden este a szemetet, a kuka műanyag belseje idővel átveszi a kellemetlen szagokat, így könnyen a lakás egyik legerősebb bűzforrásává válhat, ami a konyhában különösen kellemetlen.

A megoldás a megfelelő szerekkel történő rendszeres és alapos takarítás, valamint a szagok kialakulásának megelőzése lehet. Megmutatjuk, hogyan csináld!

Szagelnyelő praktikák

Ha szeretnéd megelőzni, hogy a szemetesbe dobott ételmaradékok és más romlandó dolgok szaga belengje a lakást, a zacskó kicserélésekor szórj egy kevés szódabikarbónát a szemetes aljába.

A szódabikarbóna magába szívja a nedvességet, ennek köszönhetően pedig a környezetében lévő szagokat is megköti. Tehetsz egy evőkanállal a zacskó aljába is, a vödörbe szórt port pedig elegendő hetente cserélned - körülbelül ennyi idő alatt telítődik ugyanis.

Hasonló elven működik az is, ha szódabikarbóna helyett sót használsz.

Fertőtlenít, semlegesíti a szagokat, és még illatosít is, ha az új, még üres zacskóba elsőként egy kis vattapamacsot dobsz, amit levendulaolajjal vagy citromlével itattál át.

Néhány karika citrom vagy narancs is segít frissen tartani a szemetest, elég, ha a gyorsan romló maradékok közé dobod őket, majd a nap végén ezek is mehetnek a konténerbe a zacskóval együtt.

A reggeli kávézacc nagy valószínűséggel amúgy is a szemetesben landolna, de várj egy kicsit, amíg a használt kávét kiöntöd. Ha olyasmi kerül a szemetesbe, aminek nagyon erős a szaga, vagy különösen gyorsan romlik, annak a tetejére öntsd rá a zaccot: így magába zárja a szagokat, mielőtt azok a konyha levegőjébe kerülnének.

Tisztítás és illatosítás

Ha nem tárolod napokig a szemetet a kukában, és gondoskodsz is a szagtalanításról, a szemetes egy idővel akkor is átveszi a szagokat. Arról nem beszélve, hogy nem is telik meg feltétlenül mindennap a szemeteszacskó, ilyenkor pedig az alján gyűlő hulladék még egy napot pihen a konyhában, és lássuk be, időnként az is előfordul, hogy egyszerűen csak elmarad az esti szemetesürítés, és a konyhai hulladék csak akkor kerül a konténerbe, amikor már alig lehet lenyomni a kuka fedelét.

Ha azt szeretnéd, hogy a szemetesed tiszta, baktériummentes és mindig friss illatú legyen, két-három hetente egyszer mindenképpen tisztítsd ki alaposan a kis vödröt. Ezt megteheted úgy is, hogy egy ecetbe mártott szivaccsal vagy ronggyal kitörlöd a kukát, ezzel semlegesíted a szagokat, eltávolítod a megragadt szennyeződéseket, és a fertőtlenítésről is gondoskodsz.

Ha azt szeretnéd, hogy a hatás hosszan tartó legyen, a tisztítás után csepegtess egy kevés szegfűszegolajat a szemetesbe. Ez szintén fertőtlenítő hatású, és az illatosításról is gondoskodik. Ne felejtsd el a tető belső felét is áttörölni - ha hozzáért a szeméthez, itt is ronda dolgok telepedhetnek meg.

Ha rosszabb a helyzet, és a bűz teljesen átjárta a műanyagot, töltsd meg a szemetest vízzel, önts bele egy csésze szódabikarbónát, majd szórj bele literenként két evőkanál szárított mentalevelet. Keverd el az egészet alaposan, hagyd állni egy órán át, majd öntsd ki, és töröld szárazra a szemetest - a szagok eltűnnek, a kuka csak friss illatot áraszt majd magából, ráadásul a menta és a szódabikarbóna még a baktériumokat is megöli.

Ezt is szeretjük