Így újítsd fel a recsegő, nyikorgó, fénytelen parkettát

Egyetlen nap alatt!

Elő az ecsetet és a dörzspapírt! Varázsold újjá saját magad a padlót!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nyöszörög, repedezett, hiányos és megkopott? Ha a padlólapok vagy a parketta csiszolásért kiáltanak, akkor hallgass rájuk, és szánj egy vasárnapot a padló felújítására.

Ha beszerzed a megfelelő anyagokat és szerszámokat, a padló csiszolása és lakkozása nem ördöngösség, akár egymagad is elvégezheted. Megmutatjuk, hogyan!

Le a régi lakkal!

Ahhoz, hogy a megkopott padlót újjávarázsold, először el kell távolítanod a padlólapok sérült részeit, a kiálló szálkákat és a régi lakkozást.

A legegyszerűbb, ha ehhez bérelsz egy csiszológépet - nem érdemes kézi csiszolóval vagy fúrógépre szerelt koronggal próbálkoznod, a csiszológép sok fáradtságtól megkímél és rengeteg időt takarít meg, így igazán megéri a minimális befektetést. A kézi csiszolást hagyd a sarkokra és a nehezen elérhető helyekre.

Mielőtt elkezdenéd a csiszolást, ellenőrizd, hogy a padlónak sima-e a felülete. Ha a padlólapokat vagy a parkettát szögekkel vagy csavarokkal rögzítették, győződj meg róla, hogy minden szög és csavar feje a felszín alatt van - ha nincs, akkor verd be őket, különben könnyen tönkretehetik a csiszolólapot.

Olvasd el a csiszológép használati utasítását, és a megfelelő védőfelszereléseket magadra öltve - védőszemüveg, kemény orrú bakancs, maszk - kezdd meg a csiszolást.

Érdemes többször végigmenni a padlón, de ügyelj arra, hogy az utolsó csiszolás ne a fa szálirányával szemben történjen, mert így a gép a puha rostokat kiemeli a padlóból - az eredmény bolyhos tapintású és lakkozhatatlan lesz.

Végül kézi csiszolóval dörzsöld át a sarkokat és a nehezen elérhető helyeket is.

Tipp
A lakkozáshoz a padlónak teljesen pormentesnek kell lennie, ezért csiszolás után alaposan porszívózz fel, lehetőleg kefés porszívófejjel. Használhatsz barkácsboltokban kapható ragadós rongyot is, ami egy nagy darab, gyantával vagy lanolinnal bevont muszlin vagy vászon, így egyetlen mozdulattal minden port és pihét eltávolíthatsz a felületről.

Vége a réseknek!

A nyöszörgő, nyikorgó hangot a padlólapok vagy parketták nem megfelelő illeszkedése is okozhatja. Ha szeretnéd kitölteni a réseket, szükséged lesz egy gombolyag zsinegre és egy adag vízben oldható szintetikus gyantára, azaz PVA-ra.

A PVA-t oldd fel egy-egy arányban meleg vízzel, majd tekerd le a gombolyagot, és vágd a réseknél körülbelül 60 centiméterrel hosszabb darabokra.

Szórd őket a PVA-ba, majd hagyd ázni 20 percig. A zsinegeket sodord meg és húzd végig az ujjaid között, hogy eltávolítsd a fölösleges PVA-t, majd köss a végükre egy nagyobb csomót, és egyesével nyomd őket egy spaklival a repedésbe. Nyomkodd a zsineget teljes hosszában a résbe, vigyázva, hogy teljesen a padló szintje alatt legyen.

A felesleges PVA-t töröld le a padlóról egy nedves rongy segítségével. A nedvesség hatására a zsinórok megdagadnak, de így is előfordulhat, hogy nem elég vastagok egy-egy repedés kitöltéséhez. Ebben az esetben használj vastagabb kötelet vagy sodorj össze két zsinórdarabot.

Elő az ecseteket!

Ahhoz, hogy parkettád vagy padlólapjaid visszanyerjék régi fényüket, fesd le a megcsiszolt és kiegyenlített padlót.

Az eredmény akkor lesz a legszebb, ha egyetlen kezelés alatt viszed fel a festéket az egész felületre, ezért hagyj időt a munkára. Nyisd ki az összes ablakot és ajtót, hogy a lakásban elég friss levegő legyen, a keletkező gőzök pedig távozhassanak.

A festék vagy pác felvitelét kezdd a legtávolabbi sarokban, majd haladj hátrafelé úgy, hogy a legutolsó pácolandó padló- vagy parkettalap a küszöbnél legyen. Használhatsz ecsetet vagy festőhengert, a lényeg, hogy a színezőanyagot egyenletesen vidd fel, illetve ne kend át túl sokszor ugyanazt a területet.

Ha valami miatt fel kell függesztened a munkát, kend el a pácot úgy, hogy egyre vékonyabb és vékonyabb rétegben fedje a padlót. Ez jó alapot biztosít majd, amikor újra nekiállsz a munkának.

Felújítás A-tól Z-ig
Ha szeretsz barkácsolni, de időnként szükséged lenne egy kis útmutatásra, böngészd linkgalériánkat!

Ha a padló már olyan színű, amilyet szeretnél, száradás után hasonló módon vigyél fel egy réteg lakkot, hogy megvédd a festéket a karcolásoktól.

Cikkünk Paula Lamb Csináld magad! - Nem csak nőknek című könyve alapján készült, mely a Taramix gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük