Így szerezz önerőt és előnyt a hitelbírálatnál!
Lakás-előtakarékosság
Önerőre lenne szükséged, de fogalmad sincs, hogyan teremthetnéd elő? A lakás-előtakarékosság segíthet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Létezik egy kamatadómentes megtakarítási forma, mely fix hozammal rendelkezik, ráadásul már havi néhány ezer forint esetén is megköthető.

A lakástakarék-szerződés kedvező megoldást jelenthet, ha még nem rendelkezel a hitelfelvételhez szükséges önerővel, és nem teheted meg, hogy több százezer forintos, biztosítással kombinált befektetésed legyen.

A lakás-előtakarékossági szerződés megkötéséhez ugyanis már néhány ezer forint is elegendő, ráadásul a havonta befizetendő összeg nem haladhatja meg a 20 ezer forintot. A lakástakarék emellett biztonságos, ugyanakkor viszonylag rugalmas megtakarítási forma.

Megosztható, átruházható, növelhető, szüneteltethető

Nagy előny, hogy akkor sincs baj, ha véletlenül nem bírod fizetni a havi részleteket: az OTP előtakarékossági szerződés esetében például a betételhelyezés szüneteltethető, rugalmasan változtatható. A havonta befizetett összeget szabadon növelheted és csökkentheted, de akár közeli hozzátartozóra is átruházhatod, megoszthatod, illetve több szerződéssé is összevonhatod.

A több banknál és pénzintézetnél is elérhető konstrukció további előnye, hogy egy bizonyos összegű havi megtakarításon felül akár több tízezer forintos állami támogatást is kaphatsz: megtakarításaidat az állam évi 30% vagy legfeljebb 72 ezer forint támogatással egészíti ki.

Tipp
Amennyiben havi 20 ezer forintnál többet szeretnél félrerakni, vagy a maximális szerződéses összegnél nagyobb összegre van szükséged, köss szerződést a többi családtag részére is. Így az előírt feltételek - például tulajdonjog teljesítése - esetén megtöbbszörözheted az állami támogatást.

Előnyt jelent a hitelbírálatnál

A választható futamidő végére felhalmozott megtakarítást - mely a támogatásból, a megtakarításaidból, valamint a betéti kamatokból áll össze - a futamidő végén a lakással kapcsolatos terveid megvalósítására költheted. Ez azt jelenti, hogy az évek során összegyűjtött megtakarítást felújításra, lakásvásárlásra, sőt, a hitel felvételéhez szükséges önerőre is felhasználhatod. A bankok a hitelbírálatnál különösen jó néven veszik, ha valaki rendelkezik lakás-előtarékossági szerződéssel és megtakarítással.

Ha úgy döntesz, hogy a futamidő után igényt tartasz a fix kamatozású kölcsönre, akkor három feltételnek kell teljesülnie. Legalább négy év és egy hónap havi rendszerességgel befizetett megtakarítását kell felmutatnod, bizonyítanod kell, hogy a betétszámlán lévő összeg elérte a szerződéses összeg 40%-át, valamint az úgynevezett értékszám legalább 62 kell, hogy legyen.

Az értékszám az adott takarékpénztár által meghatározott, a megtakarítási teljesítményed mérésére szolgáló szám. Minél magasabb a megtakarításod összege, és azokat minél régebben helyezted el a pénztárnál, a szám annál nagyobb.

Ha felhasználnád

A megtakarítási idő után egy három hónapos kiutalási időszak következik, amikor is a bank levélben értesít arról, hogy milyen célra, mikor és milyen módon használhatod fel a rendelkezésedre álló összeget. Ha a futamidő végén még nem aktuális a lakásvásárlás, a felújítás vagy a hitelfelvétel, akkor kérheted a lakáskölcsön rendelkezésre tartását, megemelheted a szerződéses összeget, de lehetőséged van hosszabb, akár hat és nyolc éves futamidőre módosítani a szerződést.

Fontos!
A lakáscélú felhasználás mind az állami támogatás, mind pedig a kölcsön igénybevételéhez előfeltétel, így azt minden esetben igazolnod kell.

Milyen futamidőt válassz?

A Fundamenta Lakáskassza esetében négy futamidő közül is választhatsz. A gyors - négy év és négy hónap -, a normál - négy év és 11 hónap -, a standard - öt év és 11 hónap -, valamint a hosszú - nyolc év és két hónap - futamidő mérlegelésekor érdemes több szempontot is figyelembe venned.

Ha kifejezetten abból a célból vágnál bele egy lakás-előtakarékossági szerződésbe, hogy ebben a formában gyűjtsd össze az önerőhöz szükséges összeget, akkor szakemberek szerint érdemes minél korábban elkezdeni a tudatos spórolást. A hitelbírálatnál, valamint a visszafizetésnél egyaránt nagy könnyebbséget jelenthet, ha már van megtakarításod. Ugyanakkor alaposan gondold át, hogy hogyan időzíted a szerződésedet, ha ugyanis párhuzamosan fut a lakástakarékosság-szerződés és a hitel törlesztése, akkor az anyagilag nagyon megterhelő lehet.

Ha teheted, akkor érdemes a számlavezető pénzintézetednél lakástakarékot nyitni, a bankok ugyanis saját ügyfeleiknek kedvezőbb megoldást tudnak ajánlani, ha a futamidő végén hitelfelvételre kerül sor.

Sajnos sok kedvező tulajdonsága mellett azért hozzátartozik az igazsághoz, hogy a lakás-előtakarékossági szerződések kamata nagyon alacsony: átlagosan 3-4%-os kamattal számolhatsz csupán. Cserébe viszont a megtakarítási idő lejártával forint alapú, évi fix 3,9% - THM 5,12-5,22% - kamatozású, rögzített törlesztőrészletű lakáskölcsönt vehetsz fel, és ezek szerződésben garantált, nem módosítható feltételek.

Ezt is szeretjük