Így szerezz lakást hitel nélkül!
Az idős embereknek nem akad gondozójuk, a fiatalok nem jutnak hitelhez. A megoldást az eltartási szerződés jelentheti.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Miközben több ezer kisnyugdíjas magányosan és kiszolgáltatottan éldegél saját tulajdonú lakásában, a fiatalabb generáció egy része még csak gondolni sem mer az ingatlanvásárlásra.

Pedig létezik olyan megoldás, mellyel mindkét fél jól járna: az eltartási szerződés. Nem árt azonban ismerned a részleteket, mielőtt évekre elköteleznéd magad.

Gondozni valakit valamiért

Az eltartási szerződés két fél, az úgynevezett eltartó és az eltartott - többnyire egy idős, gondozásra szoruló személy - között köttetik. Kötelezettséget vállaló félként, vagyis eltartóként természetben nyújtasz szolgáltatást a szerződés értelmében: vállalod, hogy élete végéig gondját viseled az eltartottnak.

Ha ápolásra szorul, állnod kell a gyógyítás költségeit, de köteles vagy gondoskodni a fűtésről, az élelmezésről, a világításról, valamint - időszakonként vagy rendszeresen - anyagi támogatásról. Eltartóként az eltartott személy méltó körülmények között történő eltemettetése is a te kötelességed.
Ahogy azonban mondani szokás, semmi sincs ingyen. A gondoskodásért cserébe - az eltartott halála után - a birtokodba kerül az elhunyt ingatlanja vagy valamilyen nagyobb értékű ingósága.

Ne feledd!
A szerződés további fontos ismérve a járadékszerűség, vagyis az, hogy az eltartó szolgáltatásai rendszeresen ismétlődnek. Ha egy ilyen típusú szerződést kötsz valakivel, ne számíts arra sem, hogy a feladataid egy részével időnként mást is megbízol: a törvény értelmében a szolgáltatásokat az eltartó személyesen tartozik teljesíteni, ezt az eltartott mástól nem köteles elfogadni.

Szerződés, határozatlan időre

A szerződés megkötése előtt további anyagi és emberi tényezőket is érdemes mérlegelned.

Bár jól hangzik, hogy némi odafigyelésért és gondoskodásért cserébe előbb vagy utóbb kapsz egy ingatlant, ne feledkezz meg arról, hogy a szerződés határozatlan időre szól.
A szerződést ugyan többnyire idősebb emberekkel kötik, könnyen előfordulhat, hogy akár húsz, harminc évig is eleget kell tenned a szerződésben foglalt kötelezettségeidnek, ami adott esetben ráfizetéses is lehet. Az ingatlan ugyanis - annak ellenére, hogy a tulajdonjogot már a szerződés megkötésekor megkapod - csak az eltartott halála után lesz a tiéd. Ez már önmagában is igen kényes helyzetet eredményez, hiszen eltartóként érdeked, hogy az idős és gondozásra szoruló személy minél hamarabb távozzon az élők sorából.

Fontos tudnod!
Ha bizonyítást nyer, hogy az eltartott személy rossz egészségügyi állapotának vagy gyógyíthatatlan betegségének ismeretében kötöttél eltartási szerződést, akkor a szerződés semmisnek tekintendő. Ebben az esetben ugyanis az eltartó annak reményében szerződik, hogy viszonylag csekély áldozattal megszerezheti az eltartott vagyonát.

Veszedelmes viszonyok

A nehezítő körülményeknek tudható be, és viszonylag gyakran előfordul, hogy elmérgesedik a két fél viszonya. Megeshet, hogy az eltartott nehezményezi, hogy nem azt az ellátást kapja, amit a szerződés megkötésekor elképzelt, vagy amit ígértek neki.

Az sem kizárt, hogy te érzed úgy, hogy anyagilag és emberileg túl sokat várnak tőled. Ebben a helyzetben bármelyik fél kérheti a bíróságtól, hogy a szerződést véglegesen vagy ideiglenesen változtassák életjáradéki szerződéssé.

Ez annyit tesz, hogy az eltartó természetbeni juttatás helyett pénzben folyósítja az eltartottnak járó - bíróság által meghatározott - összeget. Ha erre nincs lehetőség, a tartási szerződést a bíróság szünteti meg.

Ezt is szeretjük