Így spórolj tízezreket a rezsin!

Legális házi praktikák

Nem kell törvénytelen módszerekhez nyúlnod vagy nagy felújításokba fognod, hogy lefaragj a számlákból.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az interneten keresve, a szomszédtól, de még az újsághirdetések közt lapozgatva is bőven találsz olyan rezsicsökkentő praktikákat, amelyek akár tízezrekkel is csökkenthetik a havi kiadásaidat, használatuk azonban illegális. Ez pedig nemcsak erkölcsi problémákat vet fel, de a lebukás veszélyét is magában rejti, ami akár több százezres büntetést is jelenthet.

Nagy tételben spórolhatsz még olyan nagyobb átalakításokkal, amelyek energiatakarékosabbá teszik az otthonodat, ám bizonyos lakástípusok esetében ezek a megoldások nem kivitelezhetőek, ráadásul komoly befektetést is igényelnek.

Az alábbi három praktika használata nem ütközik törvényekbe, és fillérekből megvalósíthatóak, mindössze egy kis odafigyelést igényelnek - mégis sokat spórolhatsz velük a rezsin.

Rezsicsökkentő párna

Télen a fűtésszámla, nyáron pedig a klíma miatt pörög vészjóslóan a villanyóra, nem is csoda, ha néhány leleményes simlis már vagy tucatféle praktikát feltalált, hogyan lehet megtéveszteni a szolgáltatókat, és hamis adatok alapján fizetni a valósnál jóval alacsonyabb díjat.

Óratekerés, mágnes, lopótök - ezek mind csökkenthetik a rezsidet, a használatuk azonban sajnos illegális, és ha lebuksz, az a sokszorosába kerülhet a megspórolt összegnek.

Az ilyen számlák csökkentésére a leghatékonyabb legális megoldást egyértelműen a szigetelés javítása jelentené, ám akkor sem kell a törvénytelen eszközök felé kacsingatnod, ha az ablakcserét egyelőre nem engedheted meg magadnak.

Egy egyszerű rezsicsökkentő párnával is ezreket spórolhatsz havonta - a fűtésszezonon kívül is. A megfelelő szigetelés ugyanis nemcsak a meleget, de a hűtött levegőt is bent tartja, ami jelentősen javít a légkondi hatékonyságán - gondolj csak bele, az autóban is feltekered az ablakot, ha elindítod a klímát. Szigetelőpárnákat a boltok kínálataiban is találsz, de minimális kézügyességgel pár száz forintból akár te is elkészítheted őket.

A szürke víz újrahasznosítása

Németországban már kifejlesztették az úgynevezett AquaCycle rendszert, amely a szürke vizet - ez a kádban lefolyt, csak minimális mértékben szennyezett, enyhén szappanos víz - nem a csatornába engedi, hanem még egyszer felhasználja a mosógép feltöltésére vagy a vécé leöblítésére. Ennek következtében jelentősen csökken a vízfelhasználás és a csatornadíj is.

Még több tipp

Szeretnél még többet spórolni? Nézd meg videónkat, és tudd meg, hol foghatod meg a pénzt!

Egy ilyen környezettudatos és persze nem utolsósorban pénztárcabarát vízrendszer azonban sajnos a legtöbbeknek csak álom marad, ám egy kis időráfordítással és odafigyeléssel te is sokat tehetsz azért, hogy az alig használt vizet ne ereszd egyből a lefolyóba. Ha a mosógéped nincs a falba kötve, a csövet belelógathatod a felmosóvödörbe is, az így felfogott vizet pedig felhasználhatod a vécé leöblítésére.

A dolog talán kissé körülményesnek hangzik, de ha belegondolsz, hogy egy ember egyetlen napon csaknem 60 liter tiszta ivóvizet használ el arra, hogy a vécét leöblítse, talán megéri néhány lehúzást a mosóvízzel vagy a felmosás után visszamaradt szürke vízzel kiváltanod.

Az erkélyen vagy az ereszcsatorna alatt összegyűjtött esővizet a növények öntözésére is felhasználhatod - még jobban is fogják szeretni, mint a csapvizet. Arra azonban ügyelj, hogy a begyűjtött esővizet és mosóvizet ne tárold két napnál tovább, mert megposhad, és az egészségre káros anyagok szabadulhatnak fel belőle.

Finom ételek, kevesebb gáz

A gázóra mágnesezése sem új keletű találmány, használata azonban még mindig illegális - ha tehát ezen a számlán szeretnél spórolni, házi praktikákat kell bevetned.

Ha krumplit, tésztát vagy akár húslevest főzöl, a víz felforralásáig rengeteg gázt kell elhasználnod, pedig az érdemi munka csak ezután következik. Ha csökkentenéd a gázszámlát, ne csak teafőzésre használd a vízforralódat - töltsd bele a főzésre szánt vizet, és csak azután öntsd az edénybe és tedd fel a tűzhelyre, hogy már elérte a forráspontot.

Az elektromos szerkezet ugyanis arányaiban jóval kevesebb áramot használ el a forralásra, mint amennyi gázzal ugyanezt az eredményt elérted volna. Ha a víz már forr, elegendő, ha takaréklángon főzöd tovább az ételt - nincs értelme a maximumon égetni a gázt, hiszen a víz ennél tovább már úgysem fog melegedni.

A trükköt persze akkor is bevetheted, ha elektromos főzőlapod van - ebben az esetben tovább csökkentheted a kiadásaidat, ha a főzés befejezése előtt öt-tíz perccel lekapcsolod a főzőlapot, hiszen amíg a felület kihűl, az ételnek is lesz ideje elkészülni.

Ezt is szeretjük