Így spórolj tízezreket a rezsin!
3 pofonegyszerű pénztárcakímélő trükk
Nem kell az egész életmódodat megváltoztatnod, elég, ha néhány apróságra figyelsz a spóroláshoz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fűtésszezonnak szerencsére egy időre vége, mégsem lélegezhetünk fel, így is maradtak bőven befizetésre váró számlák.

Ha szeretnéd, hogy hó végén egy kicsivel több maradjon a zsebedben, de nem akarsz a hobbidon vagy az ételen spórolni, vesd be trükkjeinket, és takaríts meg tízezreket a rezsin!

Kapcsolj le mindent...

Énekelte egykoron a Kispál zenekar, és nem árt megfogadni a tanácsot, ha szeretnél spórolni a villanyszámla költségein. Az szinte magától értetődő, hogy ha nem akarod kiszórni az ablakon a pénzt, ne égesd feleslegesen a villanyt olyan helyiségekben, ahol nem tartózkodik senki, de hosszú távon a készenléti fények is súlyos ezresekkel terhelhetik a pénztárcádat.

Ha használat közben nem nyitogatod a villanysütő ajtaját, ledekre cseréled a hagyományos izzókat, rendszeresen leolvasztod a fagyasztót - amit egyébként bőségesen elég mínusz 18 fokra állítani - és kihúzod az éppen nem használt telefontöltőt, már sokat tettél a villanyszámla megkurtításáért.

Innen már csak egy lépés, hogy áramtalanítsd is az elektromos készülékeket, hiszen a piros és sárga fények feleslegesen világítanak a nap nagy részében, amikor éppen munkában vagy, vagy éjszaka, amikor alszol.

Ha az olvasólámpát, a televíziót és a hifit egyetlen elosztóba dugod, amit az éjjeliszekrény mögött rejtesz el, az elosztó lekapcsolásával akár az ágyban fekve is áramtalaníthatod a hálószoba elektromos berendezéseit. A reggeli készülődéskor használt gépeket - mikrohullámú sütő, rádió - szintén egy, a bejárati ajtó közelében elhelyezett elosztóba érdemes csatlakoztatni, hogy induláskor egyetlen mozdulattal lekapcsolhasd őket.

Még több spórolós tipp

Ha szeretnél még több pénztárcakímélő trükköt megismerni, nézd meg videónkat!

Főzz okosan!

Akár villany-, akár gázsütőt használsz, egy hétköznapi vacsora elkészítése során is alaposan felpörgetheted a számlálókat, a vasárnapi húsleves megfőzése pedig forintosítva is érezhető nyomokat hagy a számlán.

Ha főzés közben is ügyelsz arra, hogy költségtudatosan rotyogtasd a szószokat a lábasokban, azzal sokat spórolhatsz a rezsin. Hacsak nem piskótát vagy hasonló kényes tésztát készítesz, fölösleges előmelegítened a sütőt, a húsok már a melegítés ideje alatt is elkezdenek puhulni.

Használj akkora edényt, amely pontosan illeszkedik a főzőlap vagy a gázrózsa méretéhez. Ha a láng túlér az edény alján, a hő nagy része kárba vész. Gyorsabban főnek az ételek, ha a lábas tetejére fedőt teszel, a főzés vége előtt pedig nagyjából tíz perccel lekapcsolhatod a sütőt vagy a főzőlapot, elég hő marad bennük ahhoz, hogy befejezzék a munkát.

Ha csak melegíteni szeretnél, használd a mikrohullámot, ez ugyanis közvetlenül az ételt, nem pedig a körülötte levő levegőt melegíti fel, így kevesebb áram fogy.

Tisztán olcsóbb

Egy dolog a spórolás és a tudatos költekezés, de más az ápolatlanság és az aránytalan lemondás. Ha azt is szeretnéd, hogy néhány ezressel több maradjon a zsebedben, még nyilván nem akarsz lejjebb adni saját magad és a lakásod megjelenéséből.

Szerencsére az ápoltság és tisztaság nem kerül sokba. Méregdrága tisztítószerek helyett házi praktikákkal is ragyogóvá varázsolhatod a lakást, a ruháid pedig akkor is ugyanolyan tiszták lesznek, ha csak a dobozon ajánlott mosószermennyiség felét töltöd az adagolóba.

Hasonló a helyzet a mosás hőfokával - a 30 vagy 40 fokos hőmérséklet tökéletesen eltávolítja az út porát vagy a kisebb izzadtságot a textíliákból, egy-egy folt miatt pedig nagy pazarlás lenne 90 fokig melegíteni a vizet. Inkább még mosás előtt kezeld külön a pecsétes ruhaneműt, így az a többi szennyessel mosva, alacsony hőfokon is tiszta lesz. A mosógépet soha ne indítsd el úgy, hogy nem töltötted meg teljesen, de ne is tömj bele több ruhát, mint amennyit a gyártó ajánl. Ezzel nemcsak energiát spórolsz, de a gép élettartamát is meghosszabbíthatod.

Ezt is szeretjük