Így lesznek illatosak és puhák a ruháid
Adalékanyagok nélkül
A természetes praktikák amellett, hogy hatékonyak, jóval olcsóbbak is a mesterséges készítményeknél.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Szereted, ha a szekrényből kivett ruha nemcsak tiszta, de puha és jó illatú is, ráadásul frissességét hosszú ideig megőrzi? A kívánt hatás elérhető drága és gyakran allergén anyagokat tartalmazó mosóporokkal, illetve öblítőkkel - ám néhány házi praktikával is.

Ismerd meg a legjobb módszereket, melyekkel a ruháidnak, az egészségednek és a pénztárcádnak is kedvezhetsz!

Friss, üde, illatos és tiszta

Fehér ruháid nemcsak illatosak, de garantáltan tiszták lesznek, ha mosás előtt legalább fél órára citromlé és szódabikarbóna keverékébe áztatod a textíliákat. A hagyományos, klóros fehérítő hatására a vízben lévő vas kicsapódhat, és a szöveten újabb foltok jelenhetnek meg. Ha ettől inkább megkímélnéd kedvenc darabjaidat, akkor válaszd ezt az olcsó és praktikus megoldást.

A vegytisztítás költségeit is megspórolhatod, ha egy hasonlóan környezet- és pénztárcabarát módszert választasz az ingek és blúzok hónaljánál keletkező ronda, sárga foltok eltüntetéséhez. Mindössze annyit kell tenned, hogy a ruha hajlatában éktelenkedő foltokat bedörzsölöd citromlé és víz egyenlő arányú keverékével. A citromlé amellett, hogy más kényes foltok - például ásványi anyagok okozta elszíneződések - eltüntetésénél is kiváló segítség lehet, friss és természetesen üde illatot kölcsönöz a ruháknak.

A fehér gyapjúholmik könnyen besárgulnak. Ezt elkerülheted, ha ezeket a darabokat kék vászonba vagy kék papírba csomagolva tárolod.

Puha és baktériummentes ruhák

Szinte megszámlálhatatlan előnye van annak, ha egy pohár ecetet öntesz a mosógépbe az öblítő program előtt. Ha nem ragaszkodsz az erőteljesen parfümillatú ruhákhoz, akkor nem is kell többet méregdrága textilöblítőkre költened.

A borsos árú készítmények hatását kiválóan helyettesíti egyetlen pohár háztartási ecet. Az ecet más előnyös tulajdonságokkal is büszkélkedhet: a frissen mosott ruhák nem lesznek többé szöszösek, ha az utolsó öblítés előtt egy pohár ecet kerül a gépbe. Az ecettől ruháid illatosak és puhák, továbbá garantáltan baktériummentesek maradnak.

Tipp
Ha rosszul mostad ki a gyapjúpulóvered, akkor próbálkozz a következő módszerrel: az összement darabot áztasd egy kevés samponnal összekevert, langyos vízbe. Ezzel a trükkel rugalmassá varázsolhatod a szálakat, és a holmi ismét visszanyeri eredeti formáját.

Tartsd formában a ruháidat!

A finom és kényes anyagú ruhák kíméletes tisztítása sokaknak nagy fejtörést okoz. A problémát könnyedén kiküszöbölheted, ha az érintett ruhadarabokat - pulóvert vagy harisnyát - egy párnahuzatba teszed, és madzaggal vagy gumiszalaggal bekötöd a huzat száját. Ha a mosógépet kímélő programra állítod, és a mosószert a szokásos módon adagolod, akkor nem kell többé aggódnod a ruhák formája miatt. Új harisnyád is tovább bírja majd a gyűrődést, ha - mielőtt először felvennéd - kimosod.

Előfordulhat, hogy a frissen vásárolt pulóveredet nem szívesen hordod, mert annak viselete kellemetlen, szúrós érzéssel párosul.

Csak emiatt nem kell lemondanod csinos gyapjúpulóveredről: garantáltan nem irritálja többé a bőröd, ha az utolsó öblítővízbe néhány kanál glicerint adagolsz.

Cikkünk megírásában a Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben című könyv segített.

Ezt is szeretjük