Így lesz újra makulátlan a bepiszkolódott, zsíros tapéta
Tapétázni nem csak időigényes, de drága mulatság is, ezért egy hatásos folttisztító szer aranyat ér.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elhasználódott, zsíros, színehagyott tapétánál kevés elszomorítóbb látvány van. Nem számít, milyen tisztaság uralkodik a szobában, vagy hogy milyen remekül válogattad össze a színeket otthonod berendezésekor, ha a falak foltosak, a takaros kis otthon egy lepukkant kégli benyomását kelti majd.

Ha ideje lenne lecserélned a falburkolatot, de éppen nincs rá pénzed vagy időd, néhány házi praktikával talán még megmentheted az elhasználódott anyagot.

Az alábbi csodaszerek már sokakat mentettek meg hosszabb-rövidebb időre a lakásfelújítástól, ennek ellenére a kencéket először mindig egy kevésbé látható helyen próbáld ki, hiszen minden tapéta másképp reagál a folttisztításra, illetve színtartó tulajdonságaik sem egyformák.

Otthoni csodaszerek

Ha tapétatisztításra adod a fejed, a vegyi anyagok előtt próbálj ki néhány otthoni varázsszert, amelyek nem csak a konyhában vagy a fürdőben állják meg a helyüket.

A borotvahab sokféle folt eltávolítására alkalmas, többek között a tapétára fröccsent szennyeződéseket is eltávolíthatod vele. Csak fújj egy kevés habot a bepiszkolódott területre, óvatosan töröld át egy ronggyal, és ha szerencséd van, a foltnak csak hűlt helye marad a tapétán.

Ha ennél makacsabb szennyeződéssel van dolgod, készíts masszát sütőporból és egy kevés vízből. Kend rá a foltra, hagyd állni egy éjszakán át, majd másnap egy papírtörlő segítségével itasd fel a falról. Legyél nagyon óvatos, mert ha a papírtapéta átázik, könnyen leszakadhat a nedvszívóval együtt!

A keményítőlisztből és hideg vízből kevert massza is eltávolíthatja a tapétán elmázolódott foltot: csak kend fel a falra, várj, amíg megszárad, majd a lisztet távolítsd el egy puha kefe segítségével.

Talán meglepően hangzik, de sokan esküsznek rá, hogy a tapétába ivódott port és füstöt a legkönnyebben hétköznapi fehér kenyérrel lehet eltávolítani: csak tépd ki egy szelet kenyér közepét, majd mintha csak radírgumit használnál, dörzsöld át vele a tapétát. Egy próbát mindenképpen megér.

Irány a kisbolt!

Ha az otthoni csodaszerek nem bizonyultak hatásosnak, megpróbálkozhatsz néhány erőteljesebb oldószerrel is. Az alábbi vegyi anyagokat talán nem használod a mindennapokban, de bármelyiket beszerezheted egy háztartási boltban vagy épp a patikában, áruk néhány száz és néhány ezer forint között mozog, de mindegyikük lényegesen olcsóbb, mintha kitapétáztatnád a szobát.

A zsír és kosz eltávolításához készíthetsz egy speciális tapétaradírt: 4 rész rozslisztet keverj el egy rész 4%-os nátrium-hidroxid oldattal. A gittszerű anyaggal egyszerűen töröld le a szennyeződéseket. A műveletet mindenképpen gumikesztyűben végezd, mert a lúg kimarhatja a kezedet.

Sokan esküsznek a szalmiákszeszes vízbe, vagy boraxba mártott és jól kicsavart kendő folteltüntető varázsképességére, míg a kémiában jártasabbak a patikákban beszerezhető égetett magnéziából és foltbenzinből készült kevert pépet dicsőítik. Ez a kence elsősorban zsírfoltok esetén hatékony, hiszen a magnéziát magába szívja az alkohol által feloldott zsírt, elpárolgása után pedig a megszáradt magnéziátpor egyszerűen letörölhető.

Nagyobb vegyi áru boltokban beszerezhető az úgynevezett vízüveg nevű anyag. A pár száz forintos, elsősorban tartósításra használt szerből két grammot kell cseppentened az 500 gramm korpából, egy evőkanál terpentinből és nagyjából fél liternyi langyos vízből álló masszába, hogy az elhasználódott tapétát megfiatalíthasd vele.

Ha aggódsz a tapéta színe miatt, még mindig kipróbálhatod a következő módszert: tegyél itatóspapírt a foltra, és vasald át, majd újabb itatóssal ismételd a műveletet, ameddig szükséges. Közben vigyázz a vasaló hőfokára, nehogy a felmelegedett tapéta lángra kapjon!

Cikkünk megírásában a Reader's Digest Kiadó Nagymama házipraktikái című könyve segített.

Ezt is szeretjük