Így javítsd meg a csöpögő csapot szerelő nélkül

15 perc alatt

Az elcsordogáló víz sokat vehet ki a zsebedből, de szerencsére a csöpögő csap megjavítása nem nehéz dolog.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A történelemkönyvekben olvashattál arról, hogy egyes börtönökben a csöpögő csapot kínzóeszközként használták, hangja ugyanis szép lassan az őrületbe kergette a szerencsétlen rabokat.

Ha az állandó kopogásra nem is figyelsz fel, vagy legalábbis igyekszel nem tudomást venni róla, a számlák postázásakor az elfolyt víz biztosan a te idegeidre is hatással lesz.

Már megint a vízkő

Nem meglepő, hogy a csöpögő csap problémájának hátterében sokszor a vízkőlerakódás áll.

Előfordulhat, hogy a szűrőben, amelyen keresztül kifolyik a csapból a víz, felhalmozódik a vízkő, ettől a víz nem tud akadálytalanul kifolyni, és a csap elzárása után még hosszú percekig csöpög.

Egy megfelelő méretű villáskulcs segítségével egyszerűen letekerheted a csap végét. Ezután emeld ki belőle a szűrőt, és rázd ki belőle a felgyülemlett vízkövet vagy rozsdát.

Ha nagyon el van dugulva, átmoshatod egy kevés ecettel, illetve beáztathatod vízkőoldóba. Ezután a villáskulcs segítségével egyszerűen tekerd vissza a szűrőt.

Tömítésgondok

Ha nem a szűrő eltömődése, akkor a legtöbb esetben a csöpögést vagy szivárgást a tömítőgyűrű elhasználódása vagy a csap belső alkatrészeinek elvízkövesedése okozza. Szerencsére mindkét probléma egyszerűen orvosolható.

Mielőtt nekiállsz a csap szétszerelésének, vásárolj egy új tömítőgyűrűt - ha nem vagy benne biztos, hogy milyen kell, és a bolti eladók sem tudnak segíteni a megfelelő gyűrű kiválasztásában, akkor ezt sajnos csak a csap szétszerelése után tudod megtenni. Vidd magaddal a régi tömítést, és az alapján válassz újat.

Ha nem hagyományos, kéttekerős csapod van, akkor a szétszerelésről is a boltban tudsz segítséget kérni. Az egykaros csapok felépítése ugyanis típusonként eltérő lehet, ám többségükben egy fogó és egy csavarhúzó segítségével te is ki tudod cserélni a tömítést.

Csináld magad!
Más javítanivalók is akadnak a lakásban? Böngészd lexikonunkat, és spórolj egy kis pénzt azzal, hogy magad végzel el néhány munkát.

Akármilyen csapod is van, mielőtt hozzálátsz a szereléshez, ne felejtsd el elzárni a főcsapot, nehogy szerelés közben elúsztasd a konyhát vagy a fürdőszobát.

Azok a jó öreg csapok...

Egyszerűbb a helyzet a régi, kéttekerős csapok esetében, ezek ugyanis mind egy kaptafára működnek: ha szeretnéd szétszerelni a csapot, egy csavarhúzó vagy egy erős kés segítségével pattintsd le a csapfejek közepén lévő kis gombot, a zárósapkát - általában ez jelzi, hogy melyik kar a hideg és melyik a meleg vizes.

A gombok alatt egy-egy csavart találsz, amik a csapfejeket a helyükön tartják, ezeket kell kicsavaroznod. Ezután egyszerűen leemelheted a tekerőket. A tekerők alatt találsz egy kis fém alkatrészt, ez az úgynevezett tömítőszelence, amely magát a tömítést tartalmazza. Egy csavarkulcs segítségével nagyon óvatosan szereld le a szelencéket, vigyázva, hogy nehogy megsérüljenek.

Ne csak a szerelőn spórolj!

Az elhasználódott tömítést piszkáld ki egy csavarhúzó vagy egy kés segítségével. Ha már szétszerelted a csapot, érdemes egy alapos vízkőtelenítésnek alávetni az alkatrészeket. Dörzsöld át őket ecettel, vagy ha komolyabbnak látod a problémát, áztasd őket vízkőoldóba.

Ezután tedd az új tömítést a tömítőszelencébe, és a csavarkulcs segítségével tekerd vissza a szelencét a csapba. Tekerd vissza kézzel a csapfejeket, majd rögzítsd őket a csavarral. Ezután nincs más dolgod, mint visszapattintani a zárósapkákat a csapfejek közepére.

Néhányszor nyisd meg és zárd el a csapot, hogy ellenőrizd a működését. Ha a csöpögés nem szűnt meg, ne sajnáld a pénzt, hanem hívj egy szerelőt, hiszen hosszú távon az elfolyó víz többe fog kerülni.

Ezt is szeretjük