Így javítsd meg a csöpögő csapot szerelő nélkül

15 perc alatt

Az elcsordogáló víz sokat vehet ki a zsebedből, de szerencsére a csöpögő csap megjavítása nem nehéz dolog.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A történelemkönyvekben olvashattál arról, hogy egyes börtönökben a csöpögő csapot kínzóeszközként használták, hangja ugyanis szép lassan az őrületbe kergette a szerencsétlen rabokat.

Ha az állandó kopogásra nem is figyelsz fel, vagy legalábbis igyekszel nem tudomást venni róla, a számlák postázásakor az elfolyt víz biztosan a te idegeidre is hatással lesz.

Már megint a vízkő

Nem meglepő, hogy a csöpögő csap problémájának hátterében sokszor a vízkőlerakódás áll.

Előfordulhat, hogy a szűrőben, amelyen keresztül kifolyik a csapból a víz, felhalmozódik a vízkő, ettől a víz nem tud akadálytalanul kifolyni, és a csap elzárása után még hosszú percekig csöpög.

Egy megfelelő méretű villáskulcs segítségével egyszerűen letekerheted a csap végét. Ezután emeld ki belőle a szűrőt, és rázd ki belőle a felgyülemlett vízkövet vagy rozsdát.

Ha nagyon el van dugulva, átmoshatod egy kevés ecettel, illetve beáztathatod vízkőoldóba. Ezután a villáskulcs segítségével egyszerűen tekerd vissza a szűrőt.

Tömítésgondok

Ha nem a szűrő eltömődése, akkor a legtöbb esetben a csöpögést vagy szivárgást a tömítőgyűrű elhasználódása vagy a csap belső alkatrészeinek elvízkövesedése okozza. Szerencsére mindkét probléma egyszerűen orvosolható.

Mielőtt nekiállsz a csap szétszerelésének, vásárolj egy új tömítőgyűrűt - ha nem vagy benne biztos, hogy milyen kell, és a bolti eladók sem tudnak segíteni a megfelelő gyűrű kiválasztásában, akkor ezt sajnos csak a csap szétszerelése után tudod megtenni. Vidd magaddal a régi tömítést, és az alapján válassz újat.

Ha nem hagyományos, kéttekerős csapod van, akkor a szétszerelésről is a boltban tudsz segítséget kérni. Az egykaros csapok felépítése ugyanis típusonként eltérő lehet, ám többségükben egy fogó és egy csavarhúzó segítségével te is ki tudod cserélni a tömítést.

Csináld magad!
Más javítanivalók is akadnak a lakásban? Böngészd lexikonunkat, és spórolj egy kis pénzt azzal, hogy magad végzel el néhány munkát.

Akármilyen csapod is van, mielőtt hozzálátsz a szereléshez, ne felejtsd el elzárni a főcsapot, nehogy szerelés közben elúsztasd a konyhát vagy a fürdőszobát.

Azok a jó öreg csapok...

Egyszerűbb a helyzet a régi, kéttekerős csapok esetében, ezek ugyanis mind egy kaptafára működnek: ha szeretnéd szétszerelni a csapot, egy csavarhúzó vagy egy erős kés segítségével pattintsd le a csapfejek közepén lévő kis gombot, a zárósapkát - általában ez jelzi, hogy melyik kar a hideg és melyik a meleg vizes.

A gombok alatt egy-egy csavart találsz, amik a csapfejeket a helyükön tartják, ezeket kell kicsavaroznod. Ezután egyszerűen leemelheted a tekerőket. A tekerők alatt találsz egy kis fém alkatrészt, ez az úgynevezett tömítőszelence, amely magát a tömítést tartalmazza. Egy csavarkulcs segítségével nagyon óvatosan szereld le a szelencéket, vigyázva, hogy nehogy megsérüljenek.

Ne csak a szerelőn spórolj!

Az elhasználódott tömítést piszkáld ki egy csavarhúzó vagy egy kés segítségével. Ha már szétszerelted a csapot, érdemes egy alapos vízkőtelenítésnek alávetni az alkatrészeket. Dörzsöld át őket ecettel, vagy ha komolyabbnak látod a problémát, áztasd őket vízkőoldóba.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezután tedd az új tömítést a tömítőszelencébe, és a csavarkulcs segítségével tekerd vissza a szelencét a csapba. Tekerd vissza kézzel a csapfejeket, majd rögzítsd őket a csavarral. Ezután nincs más dolgod, mint visszapattintani a zárósapkákat a csapfejek közepére.

Néhányszor nyisd meg és zárd el a csapot, hogy ellenőrizd a működését. Ha a csöpögés nem szűnt meg, ne sajnáld a pénzt, hanem hívj egy szerelőt, hiszen hosszú távon az elfolyó víz többe fog kerülni.

Ezt is szeretjük