Így használd a hitelkártyát, hogy ne fizess rá!

Ha már nem tudsz lemondani róla, legalább használd okosan! Eláruljuk, hogyan éri meg.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre több helyen lehet fizetni itthon is bankkártyával, a nagy hipermarketeken túl már a kisebb boltokban is elfogadják. A bankkártyával történő fizetés előnye, hogy nem számol fel érte a kibocsátó pénzintézet külön díjat, mint ahogy azt teszi például ATM-en keresztüli pénzfelvétel esetében.

A bankkártya további előnye, hogy ha rendszeresen a folyószámládra utaltatod a fizetésedet, akkor úgynevezett hitelkeretet vehetsz igénybe az utalt összegnek megfelelő mértékben. Így aztán a hitelkeret a hitelkártyához hasonlóan kisegít akkor is, ha váratlan kiadások érkeznek, vagy előbb elfogy a fizetésed.

Óvatosan a hitelkártyával!

Bankkártyát tartani nem kötelező, a hitelkártya azonban sok esetben igen - például nagyobb összegű kölcsön felvételekor. Csak nagyon kevesen bírják ki, hogy ne költsenek vele, a többség beleesik az adósságcsapdába, amivel a kártya jár. Az ugyanis azt a képzetet idézi elő, mintha mindig több pénzed lenne a fizetésednél, ám tulajdonképpen folyamatos adósságban tart. Ha egyszer is költesz vele, a következő hónapban az elköltött összeget automatikusan levonja a bank, így újra és újra kénytelen leszek használni a kártyát.

Díjak, kamatok

Ráadásul, ahogy a bankkártyánál, a hitelkártya használatának esetében is von le a bank költségeket, éves kártyadíjjal terhel, ráadásul kamatot számol fel az elköltött összeg után, nem is keveset: ez akár 30-40%-os is lehet, ami nagyobb összegű költések esetén jelentős teher.

Így használd, hogy ne fizess rá!

Ha semmiképpen nem tudod kikerülni, hogy hitelkártyát tarts, a legjobb, ha nem használod. Ekkor ugyanis a bank nem számol fel semmit a kötelező éves kártyadíjon és az egyenlegközlés díján kívül.

Ha mégis használnád, akkor pedig semmiképpen ne vegyél fel róla pénzt, inkább fizess vele! Felvétel esetén ugyanis kamatot az első tranzakciótól kezdve számol a bank, ráadásul a kamatmentes periódus előnyeit sem élvezheted.

Amikor ingyen van a bank pénze

Kevesen tudják jól használni a kártyát, ezért fizetnek rá. Ők azok, akik nem ismerik a kamatmentes periódus fogalmát, és nem aknázzák ki a benne rejlő lehetőségeket. Kamatmentes periódus szinte minden hitelkártyához tartozik, hossza általában 30-51 nap között változik, de időtartama hónapról hónapra csökken. Ha ez alatt az idő egyenlíted ki a hitelkártya keretét, akkor semmilyen költség nem terhel, tulajdonképpen ingyen használtad a bank pénzét. Fontos azonban tudnod, hogy ez csak a kártyával történő vásárlásra vonatkozik, amennyiben készpénzt is felvettél, búcsút inthetsz a periódus előnyeinek.

Szintén nem kell kamatot fizetned akkor, ha a havi fordulópont előtt egyenlíted ki a tartozást. A legtöbb bank ugyanis úgy alakítja ki a hitelkártya-konstrukciókat, hogy egy olyan napot is meghatároz, amikor összesíti az elmúlt egy hónap költéseit. Az ekkor készült egyenleg kiegyenlítésére általában 15 nap áll rendelkezésre.

Fontos szabályok, melyeket tarts be!

Amellett, hogy ügyelsz a kamatmentes periódusban történő visszafizetésre, arra is figyelj, hogy soha ne lépd túl a hitelkeretet. A bank ilyenkor ugyanis külön díjat számol fel.

A határidőkre mindig ügyelj, akkor is, ha kicsúsztál a kamatmentes időszakból, hogy ne kelljen késedelmi kamatot fizetned, továbbá azért, mert hitelkártya-tartozással is könnyen fel lehet kerülni a BAR-listára.

Mindig a teljes összeget fizesd vissza, amennyit elköltöttél, ellenkező esetben ugyanis a kamatot nem a hiányzó rész, hanem az egész rendelkezésre álló hitelkeret után számítja ki a bank. A járulékos költségeket mindig kövesd nyomon - például az egyenleg-lekérdezés díját -, és pontosan fizesd is vissza. Ha elfelejted, az is tartozásnak minősül, és elbúcsúzhatsz a kamatmentes periódustól.

Ezt is szeretjük